Ramazan ayı, dünya nimetlerini elinin altında bulundurduğu hâlde, Rabb’inin emri olduğu için yemeyen-içmeyen, şehvetlere karşı sabır imtihanını kazanmaya gayret eden mü’minlerin ayıdır.

Ramazan-ı Şerif, Müslümanlar için Kur’an ayıdır.

Tam anlamı ile Kur’an ayıdır. Ne kadar Kur’an, o kadar Ramazan!

Rasûlullah Efendimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin, bu ayda Kur’an okumayı artırdığına bakılırsa, bizim de çokça Kur’an okumamız gerekir.

Ramazan-ı Şerif, nefsi terbiye etmenin adıdır.

Bol çeşitli yemekler ve tatlılarla keyif verici iftarlar, ramazanın ruhuna uygun değildir! Abartılı bir israf şovuna dönüşen iftar sofraları, Rabbani niteliği olmayan sofralardır. Bir saat sonraki teravih namazını kılmakta zorlanacak hâle getiren bir iftar sofrası, Ramazana ait değildir!

Ramazan, zühd ve bereket ayıdır.

Malımız, vaktimiz, ibadetimiz, şuurumuz, kardeşliğimiz, merhametimiz bereketlenmelidir.

Oruçlu olduğu için sinirlenen, esip gürleyen, vurup kıranlar, hatalıdır. İftara yetişemediği için, teravihi kaçırdığı için kul hakkını ihlal eden, ahlaki olmayan sözler sarf edenler, Ramazanlarını boşa harcamış olurlar. Aile bireylerini rencide eden, iş arkadaşlarını, dostlarını kıranlar, imtihanlarını riske sokmuş olurlar.

Ramazan, tahammül ayıdır!

Sadece açlığa değil, nefsin kabardığı her şeye tahammül gösterme ayıdır. Dile, ele, göze, cebe hâkim olabilmektir. Diyebileceği hâlde dememek, yiyebileceği hâlde yememek kadar önemlidir. Sahurdan iftara kadarki oruç ciddiyetini iftardan sahura kadar da sürdürebilmek, Ramazan ruhu ile yaşamanın göstergesidir.

Ramazan’da huşu ve edep zirve yapmalı, “Huşu”nun yerini “Keyf” almamalıdır!

Nefsimizi aşağılamalı, terbiye etmek için ihtimam göstermeliyiz.

Namaz kılıyor muyuz? İmandan sonra en önemli vazife: NAMAZ!

Peki, kıldığınız namaz, sizi, yalandan, haramdan, haksızlıktan, zulümden alıkoyuyor mu?! Alıkoymuyorsa, “Vay o namaz kılanların haline!” ayetinin muhatabı olmak ne acınası!..

Unutmayalım;

Oruç, sadece “aç kalmak” demek değildir!

Bedenlerine tutturdukları oruç kadar, akıllarına, dillerine, kalplerine ve nefislerine hakiki bir oruç tutturanlara selam olsun!

Namazlarını, huşu ve yüksek bir edeb ile dosdoğru kılanlara selam olsun!

Yalan söylemekten, hased etmekten, iftira etmekten, kibirden, riyadan, sözünde durmamaktan, her duyduğunu konuşarak gıybet etmekten, yalakalık ve dalkavukluktan, Allah'tan başkasının kapısında kul olmaktan, işini eksik yaparak insanları aldatmaktan, kamunun malına göz dikmekten, makamını ve erkini şahsi menfaatleri için kullanmaktan, insanlara eziyet etmekten, haysiyet cellatlığı yapmaktan imtina edenlere selam olsun!

Ramazan-ı Şerif'i fırsat bilenlere selam olsun!