Amerikalıların işi zor. Halep Kasabı Sergei Surovikin, Ukrayna'daki Müşterek Kuvvetler Grubu Komutanlığına atandı. Bu atamanın perde arkasına bir göz atmaya ne dersiniz?

Ukrayna, boyuna posuna bakmadan Kırım Yarımadası arasında yer alan Kerç Köprüsü havaya uçurulunca sanki büyük askeri bir başarı gibi kamuoyuna lanse etti. Sonra yetkilileri çıkıp, “bu sadece başlangıç" açıklaması yaptılar. Oysa ABD özel kuvvetlerinin bu sabotajı gerçekleştirdiği biliniyor.

Neden "boyuna posuna bakmadan" diyorum? Çünkü Ukrayna’nın ne öz kaynakları ne devlet aklı ne de ordu geleneği Rusya ile uzun soluklu bir savaşı sürdürmeye yeterli değil de ondan. Nitekim, Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel'in saldırıya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu, tüm Kırım halkına karşı yapılmış bir saldırıdır. Böyle bir metot Ukrayna’yı tehlikeli bir boyuta doğru sürüklüyor” demesi, savaşın seyrinin nerelere everilebileceğini göstermesi açısından ilginç değil mi?

Akılsız başın cezasını ayaklar çeker diye boşuna dememişler. Zelensky gibi akıl ve fikir yoksunu idarecinin ceremesini de Ukrayna halkı ödüyor.  Halkın bu cehennem stratejisine dur dememesi ayrı bir trajedi. İkiyüzlü Avrupa'nın ve ABD'nin dolduruşuna gelmelerine ne demeli?

Ukrayna şehirlerinin altyapısına yönelik roket saldırıları, Kremlin'in 8 Ekim Cumartesi günü Kırım köprüsüne yapılan terör saldırısına yanıtı sabotaja simetrik tepkisi olarak görülüyor.

Ukrayna savaşının evrildigi süreç…
ABD tarafından sağlanan yüksek hassasiyetli HIMARS çoklu fırlatma roket sistemleri sayesinde, Ukrayna ordusu, savaş alanındaki durumu önemli ölçüde stabilize edebildi. ABD ve İngiltere'nin özel kuvvet timleri, Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu saflarında çarpışıyor. Tüm bunlar bir araya gelince, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, güney cephesinde minimal olmasına rağmen bir avantaj elde etti.

Son günlerde, Ukrayna ordusu, yavaş yavaş Herson'a doğru ilerliyor, aynı zamanda Rus ordusunun yeniden bir araya gelmesini zorlaştırıyor ve stratejik olarak önemli ulaşım altyapısına hassas saldırılar yapıyor. Herson bölgesinin yerleşim yerlerinden biri olan Vysokopolye'de, beş aydır süren çatışmalarda ilk kez, yaklaşık bin kişilik bir Rus ordusu grubunun kısmen kuşatıldığı bildirildi.

İngiliz Savunma Bakanlığı'na göre, askeri istihbarat verilerine dayanarak, Rus ordusu, şu anda bir ikilemle karşı karşıya. Doğu Cephesinde bir taarruz hazırlamak, bunun için ek kuvvetler toplamak ya da Güney'deki savunmayı güçlendirmek. İngiliz analistlere göre her iki seçenek de oldukça riskli. Ruslar, güçlerini Donetsk bölgesinin Ukrayna kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeye yoğunlaştırırlarsa, Kherson bölgesindeki savunmayı daha da zayıflatmak zorunda kalacaklar ve bu da Ukrayna ordusunun Kherson yönünde karşı saldırıya geçmesi için bir fırsat yaratacaktır.

İşte tam da bu noktada Rusya Federasyonu Başkanı Putin veya Rus savaş aklı isabetli bir karar verdi. Bu bağlamda, 1941 sonbaharında, Wehrmacht birliklerinin Moskova'ya yaklaştığı ve başkentin düşme tehlikesinin olduğu bir zamanda, Stalin'in Mareşal Georgy Zhukov'u Moskova Cephesi komutanı olarak atamasına benzer şekilde, 11 Ekim 1966 Novosibirsk doğumlu bir Sibiryalı Rus General Sergey Vladimirovich Surovikin'i, Ukrayna'daki Müşterek Kuvvetler Grubu Komutanlığına atadı.

Mareşal Georgy Zhukov, Moskova ve Stalingrad önlerinde Alman saldırısının püskürtülmesinde başarılı olmuştu. Stalingrad Kuşatması'nın kırılması için yapılan Uranüs Operasyonu'nu Vasilevski ile beraber yönetmiş, sonra da Berlin’in düşürülmesinde başarılı olmuştu.

1983'te SSCB Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik hizmetine girdi. Frunze Askeri Akademisi ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Akademisi'nden onur derecesiyle mezun oldu. 1980'lerin sonlarında Afganistan'daki Sovyet Kuvvetleri Sınır Birliği'nde görev yaptı.

1995'ten beri, Tacikistan'da (şu anda 201. askeri üs, Genel Merkez Duşanbe'de) bulunan 201. Gatchina motorlu tüfek bölümünde iki kez görev yaptı ve iç savaşın devam ettiği Tacikistan ile Afganistan arasındaki sınırı koruma altına aldı. 

149. Motorlu tüfek taburunun komutanlığını yaptı. Genelkurmay Akademisi'nden mezun olduktan sonra, 2002'den beri Suvorov Kızıl Bayrak Motorlu Tüfek Bölümünün 34. Simferopol Nişanı'na komuta ettiği Volga-Urallar Askeri Bölgesi'nde hizmet vermeye devam etti. Tacikistan Cumhuriyeti topraklarındaki silahlı çatışmanın yanı sıra İkinci Çeçen Savaşı ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki askeri operasyonun katılımcısı.

Her ölü Rus asker için üç Çeçen savaşçı öldürülecek!..

Sergey Vladimirovich Surovikin, Haziran 2004'ten bu yana - Çeçen Cumhuriyeti topraklarında konuşlanmış 42. Muhafız Motorlu Tüfek Evpatoria Kızıl Bayrak Bölümü komutanıydı. Bu oluşum, Savunma Bakanlığı'nın Kuzey Kafkasya'daki terörle mücadele operasyonu bölgesinde temeliydi ve defalarca Çeçen savaşçılarla çatışmalarda yer aldı. Surovikin, sert ve talepkar bir askeri lider olarak ün kazandı. Çeçenya'daki görevi sırasında, "her ölü asker için üç militanı yok etme" şeklindeki kamuoyunda verdiği söz, geniş yankı uyandırmıştı.

Sergey Vladimirovich Surovikin'in Suriye başarısı!..
Şimdi bu satırları yazarken oldukça nesnel perspektiften konuyu ele almaya çalıştım. Sergey Vladimirovich Surovikin goygoycusu falan değilim. Amacım sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için sahadaki aktörler hakkında olabildiğince doğru bilgi vermek.

Rus Ordusunda, Sergei Surovikin, en zor durumlarda birlikleri başarıyla yönetebilen sert bir askeri lider kabul edilir. Askeri uzmanlara göre, Suriye'deki savaşın gidişatını değiştirmeyi ve terörist askeri oluşumların yenilgisini organize etmeyi başaran Surovikin'di. 2017 yılında Suriye’deki Rus askeri birliklerinin komutasını aldıktan sonra bu cumhuriyetin topraklarının yüzde 95'inden fazlasını “özgürleştirmeyi” başardı yani Şam yönetiminin egemenliğine verdi.

Mart 2017'den bu yana Suriye'deki Rus birlik grubuna liderlik etti. Bu dönemde, Suriye ordusu, Rus ordusunun desteğiyle, ülke topraklarının çoğunu, ana ulaşım iletişimini, petrol sahalarını vb. kontrol altına alarak bir dizi stratejik operasyon gerçekleştirebildi.

Savaş taktikleri Tacikistan, Gürcistan ve Çeçenistan'da işe yaradı…
Sergei Surovikin’in öncelikleri arasında Ukrayna'nın silahsızlandırılması, Donbass'ın kurtarılması ve Rusya'nın güvenliğini garanti edecek koşulların yaratılması bulunuyor.

Prensip olarak Surovikin, her zaman kararlı ve hızlı hareket etmenin gerekli olduğu yere atanır. General Surovikin sert ve ilkeli bir komutan. Onun savaş stratejisi, düşmanı yerinde yok etmek ve esir almamak üzerine kurulu. Nitekim yeni görevine atanır atanmaz Ukrayna'nın büyük bombardımanı, Rus birliklerinin yeni komutanı Sergei Surovikin'in taktiğidir.

Surovikin, Ukrayna'da Suriye'de zaten denediği, kanıtlanmış savaş teknolojisini ve taktikleri kullanıyor. Ukrayna'da, en zor bölgelerden biri olan Güney gruplaşmasına komuta etti. Onun sayesinde, Ukrayna birlikleri, insan gücündeki büyük üstünlüğe rağmen, Kherson-Zaporozhye yönünde ciddi bir başarı elde edemedi. 2022'den beri Ukrayna'daki özel askeri operasyon bölgesinde Güney Kuvvetler Grubu'ndan sorumlu. 

Liderliği altında Gorskoye ve Zolote noktalarını (Lisichansk'ın 20 km güneyinde) işgal etti. Liderliği altında, Gorsky kazanındaki Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bir kısmı tasfiye edildi ve Severodonetsk kurtarıldı. Uzmanlar, kendisine emanet edilen birimlerin, savaş alanında en az kayıp verdiğini söylüyor.

General Sergei Surovikin, Ukrayna'daki Rus birliklerinin birleşik gruplanmasına öncülük etti. Daha önce, Surovikin "Güney" birliklerinin gruplandırılmasına komuta ediyordu. Bu yılın Haziran ayında Surovikin, Kuzey Askeri Bölgesi Güney Kuvvetler Grubu'nun komutasını aldı. Surovikin'in atanması "savaş taktiklerinde bir değişikliğin açık bir ipucu”. Meslektaşları arasında Surovikin, birliklerin türler arası çalışmalarında uzman olarak kabul edilir.

Putin'in dostu Ramzan Kadırov General Sergei Surovikin atamasından memnun!..
Atama kararından sonra Çeçen Cumhuriyeti başkanı Ramzan Kadırov, Sergei Vladimirovich'i “neredeyse 15 yıldır iyi tanıdığını, kendisi için vatanseverlik, onur ve haysiyet gibi kavramların her zaman her şeyin üzerinde olduğu, gerçek bir general ve savaşçı, deneyimli, iradeli ve ileri görüşlü bir komutan olduğunu” belirtmişti.

Son zamanlarda, Çeçen başkan Ramzan Kadırov, Rus ordusunun Krasny Liman sektöründeki eylemlerine öncülük eden Merkez Askeri Bölge komutanı Albay General Alexander Lapin'in şehri teslim etmekten suçlu olduğunu söylemişti. Kadırov'a göre, Liman yönünün tüm sınırlarında orduya "gerekli iletişim, etkileşim ve mühimmat tedariki" sağlanmadı.

Boris Yeltsin'in adamı…
Sergei Surovikin, Rus medyasının dikkatini ilk olarak 1991 yılının Ağustos ayında, Moskova'da Boris Yeltsin'in destekçileri ile Devlet Acil Durum Komitesi'ne bağlı ordu arasında çıkan çatışmalar sırasında çekti.

İngiliz istihbaratı, Sergei Surovikin’in askeri faaliyetlerini uzun süredir takip ediyor ve özellikle Ukrayna’daki askeri operasyonlar hakkında kamuoyunda aleyhinde haberler servis etti.

Sergei Surovikin 8 Ekim'de Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun kararı ve Rusya Fedrasyonu Başkanı Viladimir Putin’in onayı ile Ukrayna'daki Müşterek Kuvvetler Grubu Komutanlığına atandı.

Surovikin askeri kariyerinin çoğunu komuta pozisyonlarında geçirdi. Buna ek olarak, bu görevi "Gürcistan'ı barışa zorlama operasyonu”ndan sonra başlayan Rus ordusunun geniş çaplı bir reformu bağlamında aldı. RF Silahlı Kuvvetlerinin askeri polis teşkilatlarının oluşturulmasına ilişkin çalışma grubuna başkanlık etti, ardından yeni oluşturulan Savunma Bakanlığı Askeri Polis Ana Müdürlüğü'nün başkanlığını yaptı.

Evli ve dört çocuğu, üç kızı ve bir oğlu, madalyaları ve üç savaş yarası var.

Bakalım; Ukrayna görevi öncesi diğer savaş bölgelerinde gösterdiği başarıyı tekrarlayabilecek mi? Ama bu saatten sonra Ukrayna topraklarına kilometre başına daha fazla bomba düşecek. Başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın diğer şehirleri de savaşın acısını daha çok hissedecek.