Bugün ortaya çıkan sonuçları değil, bugünkü gelinen noktaya kadar olan süreci konuşup değerlendirerek, gerekeni tereddüt etmeden yapmak lazım!.

Hastalığın acı sonundan kurtulmak için, ameliyatın acısına katlanmak gerek!

Aslında biz niçin kaybettik?! 

Dilimizi ısırmadan söyleyelim mi?!..

'Yolda bulduklarımız’ı, 'Yola çıktıklarımız'a tercih ettiğimiz için kaybettik!

Mücahidlerimiz, müteahhitleşmeye başladığı için kaybettik!

Bir sülüğün kan emeceği yüzeye bıraktığı enzim gibi, içimizi, gözboyayıcı işgüzarlıklarla uyuşturarak yavaş yavaş kemiren 'ağaç kurtları’nı hesaba katmadığımız için kaybettik!

Aramıza fitne sokan, iyileri sinsi çelmelerle saha dışına atarak muteber köşeleri ele geçiren iki yüzlü muhterisleri, dost diye aramıza aldığımız için kaybettik!

Bu tiplerin, çevremizi kuşatmalarına izin verip, seçimlerde vitrine çıkararak çokça ortalıkta gözükmelerine müsade ettiğimiz kadar, vatandaştan o oranda az oy aldığımızı anlamadığımız için kaybettik!!

Çevremize bulunmaz hint kumaşı sanarak doldurduğumuz kifayetsiz dalkavukların çapsız fikirsizlikleri ile sadece menfaat penceresinden bakan ahlaksız muhterislerin basiretsiz öngörülerini, kendimize rehber edindiğimiz için kaybettik! 

Her şart altında Hakk'ı söyleyen dürüst, hakperest ve hakiki dava adamlarını, küstürerek veya değersizleştirerek yönetimlerimizden, idari kadrolardan veya çevremizden uzaklaştırdığımız için kaybettik!

Başına seçildiğimiz ya da atandığımız her türden "erk" mekanizmalarını yönetirken, ‘istişare'yi / ortak aklı, artık önemsemeyerek terkettiğimiz için kaybettik! 

Etrafımızda dalkavuklardan duvarlar örüp, her sözümüze ve icraatımıza sadece alkış tutan ve sadece yalakalık üzerine master yapmış tasdik makamları oluşturduğumuz için kaybettik!

Halkın kahir ekseriyetinin tasvip etmediği, kendini temsil edeceğine kanaat getirmediği, kerameti kendinden menkul, çıkarcı, bencil kifayetsizleri, seçilmesi için listelere yazarak milletin önüne koyduğumuz için kaybettik!

Ehliyet ve liyakatı bir tarafa bırakıp, eşi-dostu, konuyu-komşuyu, hısımı-akrabayı veya onların yakınlarını, makamlara, yönetimlere veya rant elde edilecek noktalara atadığımız için kaybettik!

Kraldan fazla kralcılık yapan trollerin, getirdiğimiz/atadığımız köşe başlarında, bizden öncekilerin bize yaptıklarından daha fazlasını, bizden olmayanlara yaptıkları için kaybettik!

Bizim gibi düşünmeyen veya uygulamalarımıza haklı sebeplerle itiraz eden, yanlışlarımızı, hatalarımızı ve eksiklerimizi bulan herkese, bir kulp takıp dışladığımız veya üzerine yürüdüğümüz için kaybettik!

"Yolsuzluğa, Yoksulluğa ve Yasaklara karşı Mücadele" mottosuyla çıktığımız yolda,  "Yalakalığa, Yandaşlığa ve Yalana bulandığımız" için kaybettik!

Testiyi kıran ile, suyu getireni, aynı kefeye koyduğumuz için kaybettik!

Eğitimde, saray gibi binaları inşa ederken, medeniyet değerlerimizi ihya ederek adalet ve merhametle Hakk'ı yeryüzüne hakim kılacak bir nesil inşa etmeyi, ihmal ettiğimiz için kaybettik!

Çocuklarımızın gelecekte karnını doyurmaları için gösterdiğimiz hassasiyet ve çabayı, ruhlarını ve kalplerini doyurmak için göstermeyi ihmal ettiğimiz ve bunu da hiç önemsemediğimiz için kaybettik!

Çeşitli sebepler yüzünden binlerce samimi dava neferini ve daha da vahimi ‘hayallerimizi’ kaybettik be Reis!..

"...inni küntü mine'z-zalimin"...

Şimdi takkemizi önümüze koyup düşünmemiz gerek! 

Parti, vakıf, dernek, sendika, cemiyet, cemaat, tarikat, ne varsa, kim varsa!...

Övünmeyi, dövünmeyi bir kenara bırakıp, ivedi çözüm üretmeliyiz! 

Ne yapacaksak, hemen şimdi! 

Zira, yarın çok geç olabilir!