Yaz ayında yüksek sıcaklık ve rüzgarın etkili olduğu orman yangınlarına ilişkin alınan önlemler kapsamında Valilikler bazı illerde ormanlara girişleri yasaklamıştı.

Ankara Valiliği, 30 Eylül'e kadar yasakladığı ormana giriş yasağına ilişkin yeni bir duyuru yayınladı. Buna göre, artan hava sıcaklıkları ve olumsuz iklim koşullarının orman yangını riskini zirveye taşıması üzerine Valilik, ormanlık alanlara giriş ve ateş yakma yasaklarının süresini uzattı.

ORMANA GİRİŞ YASAĞININ SÜRESİ UZATILDI
Ankara'da ormanlık alanlara giriş yasakları 15 Ekim tarihine kadar uzatıldı. Ayrıca, tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dâhil olmak üzere orman bitişiğindeki alanlarda ateş yakılması yasaklandı.

Ankara Valiliği açıklamasında, "30 Eylül 2026 tarihine kadar getirilen ormanlık alanlara giriş yasakları ve diğer tüm önleyici tedbirlerin bitiş tarihi, 15 Ekim 2026 tarihine kadar uzatıldı. Tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dahil, orman bitişiğindeki alanlarda ateş yakılması ve ateş almaya sebep olabilecek tüm faaliyetler yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Yaşanan olumsuz iklim koşulları ile aşırı sıcaklıkların dünya genelinde ve ülkemizde orman yangını riskini en üst seviyeye çıkarması, ilimiz genelinde meydana gelen yangınların büyük bir çoğunluğunun ormana yakın kırsal alanlarda insan kaynaklı dikkatsizlik, anız, bağ, bahçe temizliği ile açık alanda yakılan ateşlerden kaynaklanması ve aynı anda birden fazla noktada çıkabilecek yangınların kontrol altına alınmasındaki zorluklar ile riskler göz önüne alınarak; 22.05.2026 tarihli Valilik Genelgemiz ile 30.09.2026 tarihine kadar getirilen ormanlık alanlara giriş yasakları ve diğer tüm önleyici tedbirlerin bitiş tarihi 15.10.2026 tarihine kadar uzatılmış olup, bu kapsamda aşağıdaki ilave tedbirlerin ara vermeksizin uygulanmasına karar verilmiştir:

1- İlimiz sınırları genelinde (ziraat arazileri, tarla, bağ, bahçe ve tüm açık alanlar dahil) her ne sebeple olursa olsun orman bitişiğindeki alanlarda ateş yakılması ve ateş almaya sebep olabilecek tüm faaliyetler yasaklanmıştır.

NATO Zirvesi operasyonlarında gözaltına alınanlar arasından 103 kişi tutuklandı
NATO Zirvesi operasyonlarında gözaltına alınanlar arasından 103 kişi tutuklandı
İçeriği Görüntüle

2- Yangın açısından risk taşıyan tüm kırsal alanlar ve orman bitişikleri; kolluk kuvvetleri, orman muhafaza ekipleri ve ilgili kurumlarca kesintisiz ve sürekli gözlem altında tutulacaktır.

3- Muhtarlıklar, kendi sorumluluk alanlarında maksadı ne olursa olsun ateş yakan şahısların takip ve kontrolünü bizzat yapacak; tespit edilen ihlalleri derhal kolluk kuvvetlerine bildirecektir.

4- Kolluk güçlerimiz başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları süreçte tam bir seferberlik ve teyakkuz anlayışıyla hareket edecek, denetimler aralıksız sürdürülecektir.

5- Alınan yasak ve tedbirlere uymayan şahıslar hakkında derhal gerekli adli ve idari işlemler başlatılacak; meydana gelebilecek zararlar ile idari masraflar sorumlulardan tahsil edilecektir.

Yukarıdaki tedbirlere ilave olarak olası orman yangınlarının önlenebilmesi adına tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluk alanları ile ilgili özel sektör ve sanayi kuruluşları gibi özellikli alanlarda gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması, tedbirlerin bizzat Kaymakamlar, kolluk kuvvetleri, muhtarlar ve diğer görevlilerce takip edilmesi, ilgili birimlerle iş birliği ve koordinasyon sağlanarak konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."