Bu okuyacaklarınızla "Binali Yıldırım kazasında Rus oligarkların parmağı var mı?"  sorusuna cevap aramayı sürdürüyoruz. Cihanşümul Kadim Türk Devleti'nin sahaya sürdüğü bir siyasi aktöre yönelik bu kaza süsü verilmiş suikast girişiminin sebeb ve sonuçlarını zamanla öğreneceğiz. Önce bilgi tazeleyelim.

Anlatacağım hikaye biraz eski. Türkiye Cumhuriyeti ve Mustafa Kemal Paşa ile Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin damgasını taşıyan iki ülke ilişkileri halen güncel. Bolşevik Devrimi sonrası İstiklal Harbi sırasında Moskova ve Ankara arasında başlayan zaman zaman stratejik müttefiklik boyutundaki ilişkiler, Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı Bloğunda ve NATO içinde olmasına rağmen hafif hasarla atlatıldı. Bu tarihi ilişkilerin Rus ve Türk politik aktörleri, küresel emperyalizmin yörüngesine oturduklarında ‘Üçler Yediler Kırklar’ın müdahalesi gerçekleşebiliyor.

Putin yönetimi, Ankara ile ilişkilerine özen gösteriyor…

1999’dan itibaren Rusya Federasyonu’nun en güçlü ismi olarak sahne alan Vladimir Vladimiroviç Putin’in yakın çevresi üzerinden Türkiye’de kurulan vakıflar aracılığı ile ortak sermaye biriktirme operasyonları başlatıldı. Ancak bu noktada, gerek kendi ülke kamuoylarının gerekse uluslararası platformların ikna edilmesi için geçerli bir bahanenin yaratılması söz konusuydu. Türk aklı devreye girdi.  Paradigma şu şekilde oluşturuldu; Sovyetler’in dağılması ile birlikte Kafkasya ve Orta Asya etnik çatışma ve sınır sorunlarının yaşandığı bir bölge haline dönüşmüştür. Günümüzde, Türk devletleri arasındaki iletişimin büyük ölçüde sağlandığı coğrafyada sınırların belirlenmesi ve enerji kaynakları açısından verimli alanların paylaşılması gibi çeşitli sorunlar ise devam etmektedir. 

Sorun alanlarından biri de Hazar Denizi’ne sınır olan devletlerarasındaki Hazar’ın paylaşımıdır. Benzer bir durum Karadeniz’de kıyısı olan devletleri de yakından ilgilendirmektedir.

Avrupa'nın 2035 yılında yaklaşık 600 milyar metreküplük gaz açığının olacağı öngörülmektedir. Türkiye’nin dahil olduğu enerji nakil hatları sayesinde Rus doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılması ile Türkiye, bir enerji merkezine dönüşmekle kalmayıp Avrupa ve Balkanlar’ın enerji güvenliğinde söz sahibi olacaktır.

Paradigmanın oluşturulmasından sonra uygulamaya geçildi, kurumsal anlaşmalar yapıldı, somut adımlar atıldı.

Putin’in akrabası yarı resmi yarı sivil Rus oligark Viktor Nikolaevich Khmarin…

Viktor Nikolaevich Khmarin, 10 Aralık 1949'da Leningrad şehrinde (St. Petersburg, RSFSR, SSCB)  doğdu. Viktor Nikolaevich Khmarin (1921-1991)  ve Raisa Nikitichna Mirolyubova’nın oğlu. Babası Viktor Viktorovich Nikolai Kuzmich, Büyük Vatanseverlik Savaşı'na katıldı ve madalya aldı.

Savaş sonrası, Üretim başarıları için Onur Rozeti Nişanına layık görüldü.  Annesi Raisa Nikitichna Mirolyubova (1923-2016), Leningrad kuşatmasına katıldı, yararlıklar gösterdi ve madalya aldı. Kuzma Khmarin, Amur Bölgesi, Svobodny şehrinde bir fabrika tamircisiydi.

Viktor Khmarin'in baba ve anne hatlarındaki ataları Khmarinler, Mirolyubovs, Klimentyevs aileleridir. Klementievs’lerin  eski bir Rus soylu ailesi  olduğu biliniyor. Ailenin bilinen ilk atası Grigory Klementievich, bir boyar.  Aslında aile İsveç/ Fin karışımı sonradan Slavlaşmışlar. Viktor Khmarin'in karısı Lyubov Kruglova, Rusya Devlet Başkanı'nın kuzeni. Putin'in hala/teyzesi Lyudmila Spiridonovna Putina ile Vladimir Spiridonovich’ın kızıdır. Viktor Khmarin 393 No'lu Leningrad Okulu'nda okudu. 1970'lerde Putin’in halasının/teyzesinin kızı Lyubov Viktorovna Kruglova ile evlendi.

Yetişkin bir oğlu (1978 doğumlu) ve üç torunu var. Boş zamanlarında avcılık, balıkçılık ve yatçılıktan hoşlanır. Fransızca ve İngilizce biliyor. Azerbaycanlı bilim insanı Prof. Dr. İlham RahimovRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üniversite yıllarına dayanan dostluğunu anlatırken Victor Khmarin hakkında bilgi verir. 1970’li yıllarda Putin ile Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde İlham Rahimov, Vladimir Putin ile Victor Khmarin’in yolları kesişir.

Bu üçlünün bir başka ortak özelliği üçünün sporcu olmasıydı. Rahimov serbest güreş, Putin ve Khmarin ise sambo-judo ile uğraşıyorlardı. Mezun olunca Putin’i KGB’ye işe aldılar, Khmarin avukat oldu, üçü de Leningrad’da kaldı.

VVP St. Petersburg'da basit bir memurken, Ilgam RahimovBakü'de hukuk kariyeri yapıyordu. Azerbaycan Diplomatik Akademisi'nde ders verdi, ardından Adalet Bakanlığı'nda bölüm başkanı olarak çalıştı. Bakü'deki çeşitli kaynaklar, "Azerbaycan'ın başkentinde Maybach kullanmaya başlayan ilk kişiydi" der.

Başkan Vladimir Putin'in bir arkadaşı ve kayınbiraderi olan Rus avukat ve iş adamı. Khmarin, Rusya Hükümeti için stratejik öneme sahip bir sektör olan Rus enerji endüstrisinde faaliyet gösteren LLC "NefteProduktServis" de dahil olmak üzere bir dizi işletmeye sahiptir. Bu nedenle Khmarin, Rusya Hükümeti'nden bir fayda elde etti veya onu destekledi.

Putin cumhurbaşkanı olduğunda, Khmarin ve ortakları, devlet enerji devi Gazprom'a ekipman ve yedek parça tedarik etmek için işe başladılar. 2003 ve 2009 yılları arasında, onlarla bağlantılı şirketler Gazprom sözleşmelerinden milyarlarca ruble kazandı. İş daha sonra Khmarin ve ortakları arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sona erdi.

Rusların yerli Escobarı!..

Bu konuda 23 Mayıs 1958 doğumlu, Kuzey Kafkasya için Çevre İzleme aktivisti, Kazan Tatarlarından gazeteci Rimma Akhmirova/Akhmirova Rimma’nın  02/06/2007’da yazdıkları, konunun anlaşılmasına ışık tutabilir.

1990'ların sonlarında FBI hala bu organize suç grubuyla başa çıkmayı başardı. "Satranç Oyuncusu" lakaplı kurucusu ve lideri Gilberto Orehuello, ABD'ye 200 (iki yüz) ton kokain kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulundu. Kartel ezildi. Bu operasyonun yankıları, St. Petersburg da dahil olmak üzere farklı yerlerde geri tepti. Orada, kartelin kendi adamları vardı -Rus-Alman şirketi "SPAG" ("St. Petersburg Emlak ve Ortak Katılım Derneği") ve kızı- JSC "Znamenskaya". SPAG ve Znamenskaya'da şehrin en iyi insanları çeşitli pozisyonlarda çalıştı: bazı V.V. Putin, V.A. Smirnov, V.S. Kumarin-Barsukov ve hatta (kancada) Alman Gref adında genç bir ekonomist.

Çalışma şu şekilde yapılandırıldı: SPAG Avrupa'dan para aldı ("yatırım" gibi), JSC "Znamenskaya" şehrin tam merkezinde (Nevsky yakınında) bir ofis kompleksi inşa etti. Belediye binası (Putin tarafından temsil edilir) merkezde bina yapma haklarını verdi ve mafya para verdi. Ve amaç asil - aklamaya yardım etmek. Kokain gelirleri Avrupa'da SPAG'a girdi ve oradan Rusya'daki gayrimenkul geliri olarak çıktı. Güzel! Putin, SPAG'daki ikinci kişiydi (denetim kurulu başkan yardımcısı). Ona ek olarak, Rudolf Ritter (Lihtenştaynlı bir dolandırıcı), Vladimir Smirnov (Gıda Karşılığında Hammadde dolandırıcılığından bir tanıdık) ve diğer ciddi adamlar vardı.

JSC "Znamenskaya" da, aynı Smirnov şirketin müdürüydü ve Vladimir Kumarin-Barsukov ("Tambov organize suç grubunun lideri Kum") Yönetim Kurulu üyesiydi.

1970'lerde Putin’in halasının kızı Lyubov Viktorovna Kruglova ile tanıştı ve kısa süre sonra onunla evlendi. Hukukçu, iş adamı. Fransızca ve İngilizce biliyor. 1975’ten günümüze St. Petersburg Şehir Barosu üyesi. 1993 yılında “Vita-X” şirketini kurdu. 2002 yılına kadar, Rusya'nın yakıt ve enerji kompleksindeki büyük projeler için yasal destek sağlayan Ulusal Endüstriyel Yatırım Fonu'nun (NPIF) bir Başkanıydı.

2011 yılında Rusya Federasyonu'nun restore edilmiş Kara Hizmeti olan Arazi Düzenleme ve Geliştirme Birliği'nin (Roszemproekt) Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Organizasyon, 185 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Rus arazi yönetimi işinin varisi haline geldi. Şimdi Birlik, Rusya'nın 55 bölgesinde 69 arazi yönetim kurumu ve işletmesini içeriyor. Putin, Federasyon Başkanı olduğunda, “yürü ya arkadaşım” dediği Khmarin ve ortakları, devlet enerji devi Gazprom'a ekipman ve yedek parça tedarik etmek için işe başladılar.

2003 ve 2009 yılları arasında, bunlarla bağlantılı şirketler Gazprom sözleşmelerinden milyarlarca ruble kazandı. 2009 yılında Khmarin, Uluslararası Karadeniz ve Hazar Denizleri İşbirliği ve Ortaklık Fonu'na başkanlık etti.

2011'de Karadeniz ve Hazar Denizi'nin Uluslararası İşbirliği ve Ortaklık Fonu'nun başkan yardımcısı oldu. Ağustos 2013’te Ladoga İnşaat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi, Viktor Khmarin tarafından 10 bin TL'lik sermaye bedeli ile 16 Ağustos 2013 tarihinde Avrupa Yakası'nda Bahçelievler, Şirinevler Mahallesi'nde kuruldu.

Ladoga İnşaat Pazarlama Ticaret Limited Şirketi hisselerinin tamamı Viktor Khmarin'e ait. 2016 yılında Far East Land Investment Corporation FELINCO'nun liderliğini üstlendi. Şirket, Uzak Doğu “yatırım” hektarı konseptini uygulamaktadır. 2018 yılından bu yana, yatırım grubu “Mirolub” Yönetim Kurulu Başkanı. Rusya Federasyonu Seyşeller Cumhuriyeti Fahri Konsolosu.

21 Ekim 2011 CUMA tarihli Resmi Gazete arşivinde bakın ne buldum?

Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 28.09.2011 tarih ve E:2011/356, K:2011/425 sayılı kararı ile Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında dostane ilişkilerin gelişmesini sağlamaya yönelik ekonomik, akademik ve kültürel münasebetleri kurmak, bunları devam ettirmek, geliştirmek, ülkeler arasındaki kültürel anlaşma çerçevesinde mübadele yolu ile eğitim, sağlık, kültürel ve sosyal alanlarda Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nda faaliyetlerde bulun amacı doğrultusunda Türk Rus Kültür Vakfı’nın kurulduğu bilgisi veriliyor.

Vakfa bağış yapanlar arasında Muammer İhsan KALKAVAN, Rus Doğalgazı’nın Türkiye dağıtımını üstlenen Enerco Enerji’nin sahibi Mehmet Fatih BALTACI, Koza-İpek Grubu’nun sahibi, halen Londra’da kaçak  yaşayan Hamdi Akın İPEK, Rixos Oteller zinciri sahibi Fettah TAMİNCE, Palmalı Denizcilik’in patronu, Türk Vatandaşlığına geçtiğinde Arslan Turan adını alan, emniyet  güçlerince İstanbul’da gözaltına alındığında serbest bırakılması için, ne kadar sağcı muhafazakar, milliyetçi ve dinci, dernek, vakıf, ocak varsa hepsinin salya sümük ağlamaklı şekilde aracı oldukları Mubariz Mansimov Gurbanoğlu, Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (Rutid) Genel Sekreteri Ali Ertuğrul TÜRKELİNikolay İvanoviç LYAKH ve sıkı durun Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in yakın arkadaşı, akrabası Viktor Nikolayeviç KHMARİN’in de bulunduğu görülüyor.

Ulusal Endüstriyel Yatırım Fonu Başkanı, St. Petersburg'daki Seyşeller Fahri Konsolosu, CJSC Suntarneftegaz Yönetim Kurulu Başkanı,

05-13-2022 tarihinden itibaren Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi · Birleşik Krallık

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (ACF) resmi olmayan kaynak

ACF, Alexei Navalny tarafından kurulan yolsuzlukla mücadele soruşturma ekibi

Victor Khmarin

offshore sızıntı verıtabanı

PARADISE PAPERS - MALTA ŞIRKET SICILI Victor Khmarin Başkan-Yönetmen Brd/Gen Dir, Rushydro Pjsc

Andrei Guskov Kruglov 

Khmarin'in ortağı Athanasius Maximov Maksimov, Suntarneftegaz CJSC'nin yönetim kuruluna başkanlık etti ve ardından Hong Kong RusEnergy Investment Group, şirketin hisselerinin yüzde 51'ini satın aldı. İkincisi, Rus şirketinin gelişimi için Çin bankalarından 300 milyon dolarlık bir kredi aldı, ancak kredileri ödemek için acelesi yoktu. Ve daha sonra Maximov başka bir davada 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı - faturalarla dolandırıcılık hakkında

Khmarin, zaten Kırım'a ilgi gösterdi. Orada, Kih-Chateau LLC, Ağustos 2018'de, bir tarımsal sanayi kümesinin ve Grand Chateau Lavanta rekreasyon bölgesinin oluşturulmasına 1,3 milyar ruble yatırım yapma konusunda bir anlaşma imzaladı. Chih-Chateau LLC'nin sahibi, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Arazi Etüdleri Birliği'dir (Roszem). Mütevelli heyeti başkanı bizim kahramanımızdır.

İngiltereKırım'daki bir petrol terminalinin hisselerinin çalınmasıyla ilgili bir ceza davası araştırıyor. Davanın kurbanı, avukat Viktor Khmarin'in uzun süredir iş ortağı olan sahibi Vladimir Kruglov tarafından tanındı.

Kolluk kuvvetlerine göre, dolandırıcılık, kurbanın danışman olarak terminali satın almasına karışan işadamı Andrei Guskov tarafından çevrildi. Ayrıca, dolandırıcılık büyük ölçüde Bay Kruglov'un yaptırım listelerine girme korkusuyla Kırım varlığına katılımını gizleme arzusu nedeniyle mümkün hale geldi. Ancak, Khmarin'in aslında tüm bu hikayenin arkasında olması mümkündür: Ancak bu durumda, Khmarin'in iki yakın arkadaşını alınlarıyla itmek istediği ortaya çıktı. Kırım varlığına olan ilgisi anlaşılabilir: özellikle, genel müdürü Kruglov olan Moskova yakınlarındaki Starosyrovo köyünde büyük bir petrol deposu olan OOO "Petrol Ürünleri Hizmetleri"nin sahibi.

Gaznefteservice, Baltic Metanol ve Baltic Gas Chemical Company ile iş yapan uzun süredir petrol arıtma ile ilgileniyor. Piyasa defalarca Kruglov'un sadece "eller" olabileceği fikrini duydu ve aslında tüm işi Khmarin tarafından yönetiliyor.

1978'de doğdu. Vladimir Putin'in Sınıf arkadaşı Viktor Khmarin’in oğlu. Babası gibi hukukçu. 2000 yılında St. Petersburg Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2014 yılına kadar Vita-Kh'ın İş Geliştirme Direktör Yardımcısı olarak görev yaptı. 2014-2015'te VTBURIA Solovyov'un ilk başkan yardımcısına danışman olarak çalıştı. 16.03.2015 - 08.04.2018 - PJSC RusHydro Ekonomi, Yatırımlar ve Tedarik Genel Müdür Yardımcısı.

09.04.2018 - 15.01.2019 - Kaynak Desteği ve Umut Veren Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı. 16.01.2019 - 01.09.2020 - Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı. 02.09.2020 tarihinden itibaren - Yönetim Kurulu Üyesi, Birinci Genel Müdür Yardımcısı. 11 Kasım 2020'de RusHydro Yönetim Kurulu'nun Viktor Khmarin'i Yönetim Kurulu Başkan Vekili - şirketin CEO'su olarak atadığı biliniyordu.

10 Kasım 2020'de Rusya Federasyonu Enerji Bakanı olan Nikolai Shulginov'un yerini aldı. 27 Ocak 2021'de Yönetim Kurulu Başkanı - RusHydro Genel Müdürü seçildi.

Viktor Khmarin’in Türkiye’deki dostları anlaşılır gibi değil?

Marmara Grubu Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı  Dr. Akkan Suver ile yakın dost. Bu vakıf, 15 Temmuz 2016 öncesi FETÖ'cü Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı nezdinde akredite bir kuruluştu.

Daha önce Karadeniz ve Hazar Denizi İşbirliği ve Ortaklık için Uluslararası Fonu (BSCSIF) olarak bilinen Uluslararası Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Vakfı (IFSPD), 4 Mart'ta kurulmuş uluslararası, sivil toplum ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 2009, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova Cumhuriyeti, Romanya, Türkiye ve Ukrayna'dan seçkin aydınlar, bilim adamları ve halk figürleri, diplomatlar, etkili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin girişimiyle. Bir düşünce kuruluşu olarak IFSPDKanada, İngiltere, İtalya, Romanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Rusya, Sırbistan, Kazakistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Ukrayna ve Karadağ'dan dünyaca ünlü danışmanlar ve uzmanlarla 60'tan fazla araştırma projesinde işbirliği yapmıştır.

Bu vakfın kurucularından, Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Sırbistan CumhuriyetiKaradağ ve Bosna Hersek Büyükelçisi Eldar Humbat oğlu Hasanov 2020 yılında zimmetine bütçe fonundan yüklü miktarda para geçirme suçlamasıyla Bakü'de gözaltına alınmıştı. 

2022'den beri mevcut IFSPD Başkanı; Hint kökenli Sangeeth Varghese’dir. Vakfın merkezi Bükreş’te ve İstanbulMoskovaBrükselVarna ve Belgrad’da şubeleri mevcut. Fon, ArnavutlukBelarusBulgaristanBosna HersekİranRusya FederasyonuSırbistanDemokratik Sao Tome ve Principe CumhuriyetiHırvatistanMontenegroİsviçre Konfederasyonu ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile birlikte 20 ülkede temsil ediliyor.

Eldar Hasanov’un Rusya’da Viktor Nikolayeviç KHMARİN, Azerbaycan'da Prof Dr. İlham Rahimov, Türkiye’de, Marmara Grubu Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver ve Rizeli AK Parti 24. Dönem İstanbul Milletvekili ayrıca Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi İsmail Safi gibi dostları vardı.

Nasıl olur da uluslararası arenada böylesine güçlü dostları ve bağlantıları bulunan ve Rusya - Azərbaycan - Türkiye arasındaki para trafiğinin ortasındaki isim Eldar Humbat oğlu Hasanov tutuklanabilirdi?

Eceline susamış hangi güç, hangi odak buna cüret edebilirdi?  Bu cüretkâr güç Cihanşümul Kadim Türk Devleti olabilir mi?

Uluslararası İşbirliği ve Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Vakfı 17.Genel Kurulu İstanbul’da toplandı. Toplantının açılışını Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. 10 yıl önce aralarında Türkiye'den Dr. Mehmet Akkan Suver'in de bulunduğu Uluslararası İşbirliği ve Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Vakfı'nın 17. Genel Kurulu'nda İbrahim Kalın'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edilmek üzere bir Ödül verildi.

Ödülü, Başkan Dimitar Kostov ile Vakfın Kurucuları Prof. Dr. Eldar Hasanov, Dr. Akkan Suver, Cingiz Abdullayev, Viktor Khmarin, Prof. Dr. Dossym Suleyev, Yıldız Oskonbeyeva hep birlikte İbrahim Kalın'a sundular.