Büyük Türkiye'nin, hem ekonomik, hem de siyasal bağlamda, bir süper güç olma yönündeki hızlı yükselişi karşısında, Batı'nın kahroluşunu, özellikle bugünlerde apaçık gelişmelerle seyrediyoruz. 

Türkiye'nin, dış politikada, savunma sanayiinde ve son zamanlarda yürüttüğü ekonomik istiklal savaşında attığı adımlar nedeniyle, vahşi Batı'nın, sömürgeci egemenleri, adeta çıldırıyorlar. 

Geçtiğimiz günlerde Batı'nın mercek altına alarak dikkatle takip ettiği ve adeta kıskançlıktan kudurduğu tarihi bir toplantı gerçekleşti Türkiye' de. 

3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, "Birlikte Kalkınma ve Refah İçin Güçlendirilmiş Ortaklık" anlayışıyla Afrika'dan bakan düzeyindeki yetkililerin yanı sıra, 20'ye yakın devlet başkanı ve üst düzey temsilcinin katılımıyla, 17 - 18 Aralık 2021'de İstanbul’da gerçekleştirildi. 

Zirvede Türkiye-Afrika ilişkilerinin gelecek 5 yıllık strateji ve yol haritası belirlendi.

Tüm dünyanın ciddi bir ekonomik krizle ve salgın hastalıklarla sarsıldığı bir dönemde, Türkiye'nin, yakın geleceğin süper gücü olma yolunda attığı büyük adımlar, bizi hakikaten çok heyecanlandırıyor. 

Afrika'da ise, adeta bir çağ kapanıyor, yepyeni bir çağ açılıyor! 

Sömürgecilerin kıtadaki sonları geldi! 

Afrika, kan içici emperyalist Batı'nın, küflü prangalarından kurtuluyor. 

Afrika, Üzerine giydirilen deli gömleğini, artık çıkarıyor. 

Afirka, 'Beyaz Adam'ların hepsinin, sadece kan ve gözyaşı ile sömüren vahşiler olmadığını Büyük Türkiye' nin Afrika'daki üstün çabakarı ve fedakarlıkları ile anlıyor, kendilerini kardeş bilen, Hakk'ı ve adaleti üstün tutan, 'Merhamet Medeniyeti' ile tanışıyor. 

… 

Tarihe adaleti ve merhameti ile adını altın harflerle yazdıran şanlı bir Türk hakimiyeti, Ortadoğu ve Balkanların ardından, Afirka'da da sessizce hükümran olmaya başlıyor. 

Türkiye, Afrika'ya yeni giren bir ülke olsa da, güvene, karşılıklı çıkara ve ortaklık ruhuna dayalı samimi yaklaşımıyla, kıtadaki birçok ülkede kalpleri ve zihinleri kazanıyor. 

Türkiye, kıtadaki ülkelerle kurduğu dürüst, samimi ve dengeli ilişkiler nedeniyle, Afrika'nın her bir köşesinde varlığını ve nüfuzunu, her gün daha da güçlendirerek perçinliyor. 

… 

Türkiye-Afrika ilişkileri 2003'te Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu Stratejik Afrika politikasıyla yeni bir ivme kazanmıştı.

Türkiye, 2005'te Afrika Birliğine (AfB) gözlemci üye olmuş, 2008'de de Afrika Birliği, Türkiye'yi stratejik partner ilan etmişti.

İstanbul'da gerçekleştirilen 2009 yılı 1.Türkiye-Afrika Zirvesi'nin ardından, Kasım 2014'te Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo'da Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın riyasetinde, 2.Türkiye-Afrika Zirvesi, geniş bir katılımla gerçekleştirilmişti.

Afrika ile ilişkilerimizde büyük bir dönüşüm ve değişimin yaşandığı 2003'ten itibaren, 54 ülke ve 1,35 milyar nüfustan oluşan Afrika ile ilişkilerimiz, çok farklı olumlu bir boyut kazandı. 

Ticaretimiz 2021 yılı itibarıyla 25,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. 

2003 yılı başında toplamda 12 olan Afrika'daki büyükelçilik sayımız, 44 sayısına ulaştı. Türkiye, son 15 yılda, Afrika'da en çok büyükelçilik açan ülke oldu. 

Türk Hava Yolları (THY), Kovid-19 salgınına rağmen, bugün Afrika'daki uçuş noktası sayısını 56'ya ulaştırdı. Afrika'yı dünyaya açan en büyük, en önemli hava yolu ağına sahip konuma yükseldi.

Gerek Gümrük Birliği avantajımız, gerekse STA anlaşmalarımız çerçevesinde, Türkiye 1 milyara yaklaşan tüketici pazarını Afrika'ya açma imkanına sahip. 

Mevcut ticaret hacmimiz karşılıklı potansiyeli yansıtmasa da, bu konuda büyük bir imkan oluştu ve bu imkan, tüm Afrika ülkeleri için ciddi bir ümit ışığı haline geldi.

Yazı, önemli bilgilendirmelerle devam edecek. 2. Bölümü kaçırmayın!