AB şefi Borrell: Çok sayıda AB ülkesi Filistin devletini tanıyacak! AB şefi Borrell: Çok sayıda AB ülkesi Filistin devletini tanıyacak!

Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında, 2 Ağustos 1990’da Hindistan aktarmalı olarak Malezya’ya gitmek üzere İngiltere’den havalanan British Airways uçağı, yakıt ikmali yapmak için Kuveyt’e iniş yapınca uçaktaki 300 yolcu rehin alındı. Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin, rehineleri Kuveyt’te stratejik noktalara yerleştirerek Batı’ya karşı ‘canlı kalkan’ olarak kullandı. Rehineler 5 ay süren pazarlığın ardından serbest bırakıldı. Kasım 2021’de yayınlanan bazı belgeler, 1990’da rehin alınan yolculara bir şok daha yaşattı.

KİŞİ BAŞI 170 BİN STERLİN
Belgelere göre, Kuveyt Büyükelçisi daha uçak inmeden 1 saat önce işgali İngiltere hükümetine haber vermişti. Buna rağmen yetkililer, uçağa bilgi vermemiş ve yolcuların rehin alınmasına neden olmuştu. Olayın ortaya çıkmasıyla İngiltere’nin Kuveyt’te Irak’a ‘içeriden operasyon’ yapabilmek için uçağın inişine izin verdiği, uçakta ‘sivil giyimli’ 10 özel kuvvet personeli olduğu iddia edildi. İngiltere bu iddiayı yalanlasa da olaydan 33 yıl sonra rehineler, askeri operasyon için kendileri riske atıldığı gerekçesiyle İngiliz hükümetine dava açmaya hazırlanıyor. Rehineler kişi başı 170 bin sterlin (5.7 milyon lira) tazminat talep ediyor.