20. Yüzyıl dünyanın en büyük savaşlarına sahne olmuş ve ülkelere büyük yıkım yaşatmıştır. Bu savaşlardan ilki olan ve Osmanlı Devleti'nin de mağlup olduğu 1.Dünya Savaşı her zaman farklı teoriler ve hikayeler ile gündeme gelmektedir.

Savaşın içinde Osmanlı olduğu için, ortaya atılan bu teoriler doğal olarak bizi de yakından ilgilendirmektedir.

Tarihi tersine çevirerek bir kurgu kurmak ve onun üzerinden teoriler üretmek çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle 1.Dünya Savaşı'nın da İtilaf yerine, İttifak devletlerinin kazanması ilgi çekici bir konu haline gelmektedir.

24761961028_253af5f7e1_b

ABD'NİN İTTİFAK DEVLETLERİ ARASINDA PAYLAŞILDIĞI HARİTA

"1. Dünya Savaşı’nı Almanya kazanırsa İttifak devletleri Amerika’yı nasıl bölüşür?" Bu soruyu sadece biz değil, ABD dahil birçok savaşa katılan ülke sormuştur. 

ABD'de Life adlı dergi daha savaş devam ederken, 10 Şubat 1916 tarihli sayısında dergi kapağına bir harita neşretti. Bu haritada; Savaşın İttifak Devletleri'nin kazandığı ve ABD topraklarının paylaşıldığı görülmektedir.

Bu haritanın yapılmasının asıl amacı:

Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti

Savaş taraftarları tarafından ABD’nin savaşa girmesini teşvik etmek ve Amerikan halkını motive etmek üzere propaganda amacıyla hazırlanmıştı.

FLORİDA YERİNE TURCONİA!

Haritanın bizim açımızdan en ilginç yanı, Osmanlı Devleti’nin payına düşen kısımdı. ‘Turconia’ diye nitelendirdikleri bölge Florida Eyaletiydi.

Haritaya bakıldığında, Osmanlı Devleti'ne Florida Eyaleti'nin bırakıldığı görülüyor. Bu bölgenin Osmanlı'ya verilmesinin nedenin ise; Orta ılıman ve sıcak kuşakta yer almasından dolayı bu bölgeyi tercih edebileceğini düşünmüş olmalarıdır.

Haritayı biraz daha incelediğimizde sadece sınırlar değil şehirlerin isimlerinin bile değiştiğini görmekteyiz.

tempsnip-1

Florida Eyaletindeki yeni şehirlere Constantinople Junction, Bagdad Corners ve West Turkey gibi isimler konulduğu göze çarpıyor.

Haritanın geneline baktığımızda ise ABD topraklarının yüzde 90'ının Almanya tarafından alındığı, Batı sahillerinin Japonya tarafından işgal edildiğini ve Avusturya’ya ‘Austriana’ adıyla günümüzde Meksika sınırları içinde olan aşağı Kaliforniya ve güney aşağı Kaliforniya eyaletleri bırakıldığını görüyoruz.

Bahsi geçen öngörüde ise ABD'liler, kendilerine sadece Arizona ve New Mexico gibi birkaç güney eyaletinin kalacağını ifade ediyor.

Habervakti