Habervakti.com yazarı Prof. Dr. Osman Çakmak son yazısını okuyucuyla buluşturdu.

'Maarif' kelimesinin önemini vurgulayan ve zihinlerin daraltıldığını ifade eden Çakmak, "Kültür mühendisliği ya da toplum mühendisliği günümüzün en etkin savaş metodu.  Bu mühendisliğin iki önemli aracı, eğitim kurumları ve basın-yayın. Önemli oyunlardan biri de kelime oyunları. Kelimelerin içini boşaltabilirsiniz." dedi.

Gazze'de çocuk olmak Gazze'de çocuk olmak

Türkiye'nin kendi sistemi olması gerektiği ve bu sayede yeniden âlim, ârif ve âsil insanlar yetiştirebileceğini ifade eden Çakmak, dikkat çeken bir 'maarif' modeliyle konu hakkındaki ekliklikleri tepit etti ve öneriler sundu.

İşte Prof. Dr. Osman Çakmak'ın o yazısı:

Niçin eğitim yerine maarif kelimesini tercih ediyoruz?  Kendi maarif dünyanızı kendi öz kavramlarınızla kurabilirsiniz.  Bir ilme vukufiyet o ilmin lügatine vakıf olmak ile başlıyor. Tarihe bîganelik, kültüre kayıtsızlık, maddi manevi değerlerimize yabanilik lisana yabancılık ile başlıyor. Lisan üzerinde oynanan oyunlarla bir milletin gençliği tarihinden, kendi kültür ve dinindeki insanlardan kopartıldığını biliyoruz.

Bir kere “eğitim” kavramının kökeninin menfi manalar çağrıştırdığını biliyoruz. Mesela kelimenin kökü olan eğ/eğmek fiilinden bir şeyin, bir nesnenin ya da bir insanın eğilmesi, bükülmesi, kontrol altına alınması ya da istenilen şekle sokulması anlamlarını çıkarabiliriz; yani eğitilen nesne ya da özne ‘eğitilerek’ istenen şekle sokulmaktadır. Maariften eğitime geçmenin amacı, talim ve terbiyeyi ruhtan yoksun hale getirmek,   ilimden irfana giden yolları kapatmak idi. Bu kavramı merkeze alarak bu oyuna alet olmak istemedik. 

Konuyu isterseniz bir de uzmanından dinleyelim:  Bir zamanlar Türkiye Yazarlar Birliği Başkanlığı yapmış olan D. Mehmet Doğan eğitim ve maarif ve diğer ilgili kelimeler arasındaki bağlantıları ve çarpıklıkları çarpıcı bir şekilde anlatıyor. 

“Bir zamanlar “maarif” vardı. İlgili bakanlık da bu isimle anılırdı. Sonra ne oldu da maarif “eğitim” oldu? (…) Maarif kelimesi dolaşımdayken, terbiye, tahsil, talim, tedris, tedrisat gibi kelimeler de kullanımdaydı. Bu kavramla ilgili artık eski sayılan, kullanımdan düşmeye başlayan kelimeler ne âlemde? En önemlisi “eğitim” bunlardan hangisinin karşılığıdır? “Maarif”in olmadığı kesin! “Tahsil”in değil, o “öğretim”le karşılanıyor. Geriye kalan kelimelere bakalım. Ya “tedris”? Bu kelime de “öğretim”le karşılanıyor, kelime kıtlığında! Ne güzel, iki farklı anlama tek kelime! Kelimeleri yok et, zihnini daralt!...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ:

Kendi kavramlarımıza dayalı bir maarif modeli önerisi Makale: Kendi kavramlarımıza dayalı bir maarif modeli önerisi