'Rusya ve Avrupa artık eskisi gibi olamayacak' 'Rusya ve Avrupa artık eskisi gibi olamayacak'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev liderliğindeki heyet, Rusya lideri ile yapılan görüşmelerde Kazakça konuştu.

Putin başkanlığındaki konuk Rus heyeti, Kazakça konuşmayı duyar duymaz önce şaşkınlık yaşadılar.
Rus delegasyonu Tokayev'in tamamen Rusça konuşmasını bekliyordu. Teamüllerde hep rastlandığı şekilde eski Sovyet devletlerinin liderleri Rus mevkidaşlarıyla Rusça konuştuğu biliniyor.

Putin'e eşlik eden Rus delegasyonun, Tokayev'in aniden Kazakistan Türkçesi konuşması üzerine salonda kulaklık araması başladı. Kulaklıkların takılmasıyla birlikte heyette yer alanların takındığı yüz ifadeleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tokayev'in yaptığı bu çıkışla, Rusça bilmesine rağmen Kazakistan'da Kazakça konuşmayı seçmesi bağımsızlık mesajı ve Kremlin yönetimine açık bir değişim mesajı olarak yorumlandı.

PUTİN, TOKAYEV'İN ADINI DOĞRU TELAFFUZ EDEMEDİ

Görüşmeler esnasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in adını birkaç kez söylmemesine rağmen doğru şekilde söyleyemedi. Putin'in önündeki kâğıtlara bakması dikkat çekti.

Putin, Kazakistan liderinin adını önce "Kamil Zhomartovich" olarak söyledi. Putin durumu düzeltmeye çalışırken konuşmasının devamında bu kez "Kemeluly" dediği duyuldu.

Putin, Kazakistan ziyareti öncesinde yazdığı makalede, Rusya ile Kazakistan halkları arasındaki ortak değer vurgusu yapmıştı.