Zelensky başkan olduğundan bugüne Ukrayna’nın başı beladan kurtulmuyor. “Ukrayna halkının başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi” denilse yeridir. Her gün mutlaka bir facia haberi geliyor bu ülkeden.

Halkına acımayan yönetici elitlerde ne insaf var ne vicdan. Her biri cebini doldurma derdinde.

İçişleri Bakanını öldüren helikopter kazası…

Birkaç gün önce Kiev yakınlarında helikopter kazası gerçekleşti. Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastyrsky, onun birinci yardımcısı ve birkaç üst düzey İçişleri Bakanlığı yetkilisi de dahil olmak üzere en az 18 kişi öldü. Kazada Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastyrsky, Birinci Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin ve İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Yuriy Lubkovich hayatını kaybetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın savaş birimlerinin bulunduğu Bakhmut/Artyomovsk'a gittikleri sırada meydana gelen kazanın, Rus saldırısı sonucu değil, Ukrayna içindeki güçler savaşının bir sonucu olduğu söyleniyor.

İçişleri eski Bakanı Arsen Avakov kazadan sorumlu tutuluyor…

Bu iddialara göre baş şüpheli, kazada hayatını kaybeden İçişleri Bakanı Denis Monastyrsky’den önce bu görevdeyken Temmuz 2021'de istifa eden Arsen Avakov. Çünkü kazada parçalanan helikopter, onun İçişleri Bakanlığı döneminde Fransız Airbus Helicopters şirketinden satın alınmış. Üstelik Polonya ve Norveç’in, güvenilmez oldukları için bu helikopterleri terk ettiklerinin bilinmesine rağmen, Arsen Avakov alınmalarında ısrarcı olmuş.

Avakov, Volodymyr Zelenskiy'nin Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından alınan bazı kararları desteklemediği için onu görevden almayı planladığına dair artan spekülasyonların ortasında görevinden istifa etmişti. Radio Liberty  yayınladığı bir değerlendirmede, ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst, Avakov'un ayrılmasının başkanlık ofisinde yoğunlaşan gücü potansiyel olarak güçlendirdiğini  yorumuna yer vermişti.

Bakanlıktan ayrılmasına rağmen Arsen Avakov halen politik gücünü koruyor. Ukrayna Yüksek Şurası RADA’da kontrolünde gruplar var. Kaza süsü verilmiş suikastın arka planında Zelensky’e karşı bir güç gösterisi olduğu düşünülebilir. 

2019 seçim kampanyası sırasında Denys Monastyrsky, Volodymyr Zelensky'nin ekibine katıldı. Kolluk yasalarının kapsamlı reformu konusunda uzman olarak önce adaya, ardından cumhurbaşkanına danışmanlık yapmıştı.  Sonuç olarak Denys Monastyrsky savaşın devamını isteyen ekibin bir parçasıydı.

Nitekim Avakov, kazadan birkaç gün önce Başkan Zelensky’nin gücünü kırmak amaçlı birleşik bir siyasi güç oluşturmak için Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko ile bir araya gelmiş, Zelensky'nin  savaş öncesi Rusya Federasyonu ile yapılan Minsk anlaşmalarını kabul etmesi gerektiğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde Rus destekli ayrılıkçı güçler ile Ukrayna'ya bağlı askeri birlikler arasında çıkan çatışmaları sonlandırmak amacıyla Rusya, Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ve iki ayrılıkçı bölgenin temsilcileri Eylül 2014'te ve 2015'te Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelmiş, Arsen Avakov 'un uygulanmasını istediği anlaşmayı imzalamışlardı. Ancak bu olmayacak duaya amin demek gibi bir şey!..

Arsen Avakov kimdir?

2 Ocak 1964'te, o zamanlar Sovyetler Birliği'nin Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olan Bakü'nün 1992'den beri Rəsulzadə Binəqədi rayonu içinde yer alan Kirova yerleşiminde, Ermeni bir ailede doğdu. "Avakov", Ermeni soyadı 'Avagyan'ın Rusça versiyonudur, "Avakyan" veya "Avakian" olarak da çevrilir. 1966 yılında ailesiyle birlikte Ukrayna'ya taşındı.

1981'den 1982'ye kadar Avakov, Kharkiv Politeknik Enstitüsü'nde Otomatik Kontrol Sistemleri Kürsüsü'nde laboratuvar asistanı olarak çalıştı. 1988'de Kharkiv Politeknik Enstitüsü'nden otomatik kontrol sistemleri alanında uzman bir sistem mühendisi olarak mezun oldu. 1987'den 1990'a kadar Kharkiv'de çalıştı. 1992 yılında ticari bir bankaya katıldı ve denetim kurulu üyesi oldu. Ukrayna'nın zengin ve etkili politik figürlerinden birisi.

Ukrayna güç odaklarının hesaplaşması…

Ortalık karışacağı kadar karışmış. Tüm ekipler vaziyet almış. Kurumlar arası güven neredeyse sıfıra yakın. Zaten askeri güçleri ABD'li ve İngiliz askeri danışmanlar idare ediyor. Bu helikopter kazası Ukrayna İçişleri BakanlığıUkrayna Güvenlik (istihbarat) Servisi SBU ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki savaşı daha görünür kıldı daha bir netleştirdi. 

Bu başka olasılıktan söz edilebilir. Ukraynalı Naziler arasında Zelensky'den çok daha fazla yetkiye sahip Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zaluzhny'nin çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmiş olabilir.

Ukraynalı kaynaklar, son zamanlarda Zaluzhny ve Zelensky arasında zorlu bir çatışma yaşandığını, generali suçlamak için bu suikastin Zelensky'nin yakın ekibi tarafından işlenmiş olabileceğini söylüyorlar. Zelenski neden böyle bir şey yapsın? Çünkü diyorlar Batılı başkentler, generali, Ukrayna'nın başı olarak görmek istediklerini doğrudan söylüyorlar. 

Ve sadece birkaç gün önce, Verkhovna Rada milletvekili Ilya Kiva, kaynaklara atıfta bulunarak, Zelensky'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkomutanını ülkedeki artan popülaritesi nedeniyle ortadan kaldırmayı amaçladığını ve bunun için Rusya'yı suçladığını söyledi. Kiva'ya göre Kiev rejimi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının tasfiyesini bir "Rus operasyonu" olarak sunmayı planlıyor. Milletvekiline göre Zelensky "zayıf ve narsist". Eski milletvekili, bu nedenle yerini almak isteyen tüm rakipleri yok edeceğine işaret etti.

Bu nedenle, İçişleri Bakanı ve yardımcılarının bulunduğu bir helikopterin düşmesi, hem Zelensky'nin kendisine sadık güvenlik görevlileri ekibini temizleme girişimi hem de Zaluzny'nin konumunu zayıflatmak için bir provokasyon olabilir. Aynı zamanda, helikopter kazasının, Zaluzny liderliğindeki Amerikan lobisinin tarafına geçtiği için Zelensky'nin kendisinin kararıyla bir infaz olması da mümkündür.

Vladimir Zelensky'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkomutanı Valery Zaluzhny'yi öldürmeye yönelik olası planları ortaya çıktı. Verkhovna Rada'nın eski milletvekili Ilya Kiva'nın 16 Ocak'ta isimsiz bir kaynağa atıfta bulunarak söylediği gibi, bu bir provokasyon: cinayeti bir Rus operasyonu olarak sunmak istiyorlar. Neden böyle bir şey yapsınlar?  Ukrayna kamuoyunda Zelensky'nin Zaluzhny'nin artan popülaritesinden ve onun başkanlık hırslarından korktuğuna inanılıyor. Zelensky'nin Zaluzhny'nin popülaritesinden uzun süredir rahatsız olduğu ve endişelendiği gerçeği, göz ardı edilemez.

Helikopter suikastı Ukrayna Güvenlik Servisinin işi mi?

Bu kaza da çok konuşulur. Bir başka iddiaya göre sabotaj, Ukrayna ana istihbarat dairesi başkanı Kirill Budanov tarafından organize edildi. Yani Ukrayna İçişleri Bakanlığı başkanı, Ukrayna istihbarat başkanı tarafından öldürüldü.

Bunun nedeni, Monastyrsky'nin, Güvenlik Servisinin başkanı Budanov'un Batı silahları sattığına dair kanıtlara ulaşmış olmasıdır. O da bu işten payını almaya çalıştı ve hatta biraz para almayı başardı ama sonra Monastyrsky küstahlaştı ve bunun sonucunda helikopter beklenmedik bir şekilde düştü.

Monastyrsky'nin öldürülmesinin bir başka nedeni de Ukrayna'da kaçakçılığı tam olarak kimin "koruyacağına" dair bir çatışma olabilir. Monastrysky cinayetiyle ilgili yaptırımın da Zelensky'nin danışmanı Andriy Yermak tarafından verildiği belirtiliyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles MichelMonastyrsky'yi “AB'nin büyük bir dostu" olarak nitelendirerek Ukrayna halkına başsağlığı diledi.

Denis Monastyrsky 42 yaşındaydı. Temmuz 2021'den bu yana Ukrayna İçişleri Bakanlığı başkanı olarak görev yapmaktadır. Yerel yönetim ve hukuk üniversitesinden mezun olduğu Khmelnitsky şehrinde doğdu. İlk olarak 2019'da Verkhovna Rada'ya seçildi, Cumhurbaşkanlığı partisi Halkın Hizmetkarı üyesiydi. Yevgeny Enin, Ağustos 2021'den bu yana Monastyrsky'nin ilk yardımcısıdır. Bundan önce, Ukrayna Başsavcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu.