Yetişkin Olmayan Kız Çocuğu Evlendirilebilir mi?
Kur’ân’a göre evlendirilemez.
Ana konumuz olan cinsellik yönünden ilginç olan bu konuya da açıklık getirilmesi gerekir.
Kur’ânî Deliller
A-Kur’ân‐ı Kerîm’de, evlenilerek cinsel ilişkiye girilebilecek olan
kadınlar için, yetişkin kadınlar anlamına “en‐Nisâ” sözcüğü kullanılmakta ve onlar ekin bitirici tarla olarak nitelenmektedir.(Nisâ 3,4; Bakara 222) Ekin bitirici tarla olabilmek için adet görme –yumurta üretme anlamına ergin olmak gerekir. Evli kadın anlamına da “enNisâ” kelimesinin tekili olan “İmreetün” kullanılmaktadır. (Tahrim
10, 11)
B-Hür veya esir, müslüman veya gayr‐ı müslim nikâhlanılabilecek kadınlara ilişkin olarak ancak iradeli yetişkinler için düşünülebilecek olan “Allah’a ortak koşmama ve Muhsan olma/namuslu olma” şartı getirilmektedir. (Bakara 220; Nisâ 24, 25 ; Mâide 5) Ergin olmayanlar için iradeli yetişkinlik düşünülemez. Bir diğer anlatımla onlarda imanlı ve namuslu olma şartları aranamaz.
C-Kur’ân, evlendirilecek olan kişiler için kocasız kadın veya kadınsız erkek anlamına “Eyâmâ” sözcüğünü kullanmaktadır.(Nûr 32: Rağib Müfredat Eyyim…) Kocasızlık veya kadınsızlık ise erginler için söz konusudur.
D-Kur’ân, erkek ve kız yetimlere mallarını verebilmek için ergenlik olan el‐Nikâh’a erilmesini ve ayrıca ruhsal olgunluk olan Rüşd’ün aranmasını öğütlemekte/emretmektedir. (Nisâ 5) Malın tesellümü için gerekli olan ergenlik ve rüşdün, mehir alıp vermeyi ve cinsel ilişkiyi içeren evlilik için daha bir gerekeceği açıktır.
E-Kur’ân’da kadının kendisi için belirlen mehri azaltabileceği bildirilmektedir. Değinilen bu tür geçerli parasal tasarruflar ise ancak yetişkin kadınlar için düşünülebilir.( Nisâ 4/6,24)
F-Bir delilimiz de Kur’ân’ın (Talâk 4) boşanmayı âdet gören kadınlar için üç kurû (üç âdet dönemi) âdetten kesilen ve hiç âdet görmeyen kadınlar için üç ay, gebeler için doğum yapıncaya kadar geçecek süre olarak belirlemesi, daha açık bir anlatımla ergenlik sonrası ile irtibatlandırmasıdır:
“Durumları hakkında tereddüt geçireceğiniz âdetten kesilmiş kadınlarla âdet görmeyen kadınların iddet (bekleme) süresi üç aydır. Gebe kadınların bekleme süreleri ise doğum yapmalarıyla sona erer. Allah, koyduğu (boşanma ilgili yasaları dahil) buyruklarına aykırılıktan korunanların işlerini kolaylaştırır.” (Talâk 4)
Burada şu ilaveyi yapmak istiyoruz:
Talak/Boşanma sûresinin 4. âyetinin “Lem yehızn/âdet görmeyen”kadınlar ifadesinden hareketle ergenliğe ermemiş örneğin 6‐10 yaş grubundaki kız çocukları ile “ilişki içeren evlilikler yapılabileceği” şeklindeki ictihadların Kur’ân’a aykırılık olarak geçersizliğine değinmek gereğini duyuyoruz… Üstelik bu âyetin âdet görmeyen çocukların evlendirilemeyeceği konusunda delilimiz olduğuna daha bir açıklık getirmek istiyoruz. Boşa(n)ma konusuyla ilgili bu âyette sözü edilen kadınlar, değişik fizyolojik nedenlerle âdet görmeyen kadınlardır.
Bakara sûresinin 228 âyetinde bütün boşanan kadınların üç kurû (üç âdet veya üç âdet sonrası temizlik dönemi) iddet beklemeleri gereği açıklanmaktadır.Talâk4 ‘de ise âdette kesilen kadınlarla mutlak anlamda âdet görmeyen kadınların ve de hamile kadınların nasıl iddet bekleyecekleri açıklanmakta; ilk ikisinin üç ay, gebenin de doğum yapıncaya kadar beklemeleri gereği bildirilmekte böylece konu, ay hali merkezli olarak açıklanmaktadır.
Üstelik ergenlik öncesi kız çocukları için kullanılamayacak olan âdet görme fiili (Lem yehızn) kullanılmaktadır.
“Lem yehızn”, ‘Lem’ edatı sebebiyle mazi anlamına gelen ve olumsuzluk ifade eden fiili muzari cehdi mutlak olup çeşitli nedenlerle hiç âdet görmemiş kadınlar anlamındadır. Eğer “lem yehızn” ifadesi, “henüz” mânasına gelen “Lemmâ” ile “Lemmâ yehızn” şeklinde gelseydi, “henüz âdet görmeyen kadınlar” şeklinda bir anlam verilebilir; böylece ergenlik öncesi çocukların ilişkiye girilecek şekilde evlendirilebileceklerine delil getirilebilirdi. Ama böyle gelmedi. Kaldıki böyle bile gelseydi yukarıda kullanılan argümanlar ışığında yoruma gidilerek ‐kız çocuklarının ergenlik öncesinde evlendirilebileceğine‐ onay verilemezdi.
Bütün bu deliller ve benzerleri yetişkin/ergin olmayan kız çocukların evlendirilemeyeceğini göstermektedir.