11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yoğun bir diplomasi trafiğine girdi.

Zirvenin ardından Erdoğan, özel uçak "TC-TUR" ile Ankara'ya geldi.

Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği ise tüm dünya tarafından ilgiyle izlendi. İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ve F-16'lar özellikle gündemin başındaydı.

Başkan Erdoğan'a ilgi gösteren ülkelerin başında ise Yunanistan geliyordu. Zirvenin ardından Yunan basını "Erdoğan, Vilnius'un mutlak galibi. Peki Yunanistan için sırada ne var?" başlıklı bir haber yayımladı.

Erdoğan'ın en doğru hamlelerini analiz eden Yunan gazetesi Başkan Erdoğan'ın özellikle ABD lideri Joe Biden ile yapmış olduğu görüşmenin çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

'Netanyahu, UCM'nin kendisi hakkında çıkarabileceği tutuklama emri konusunda çok gergin' 'Netanyahu, UCM'nin kendisi hakkında çıkarabileceği tutuklama emri konusunda çok gergin'

Bunun yanı sıra haberde İsveç'in aylardır beklediği güzel haberin de Erdoğan sayesinde verildiğine dikkat çekildi.

Yunanistan'a göre bir diğer önemli gündem maddesi F-16'lar. Her ne kadar bunun Yunanistan için bir tehdit olduğu iddia edilse de aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in de gerekli yerlerden gerekli yardımı aldığından bahsedildi.

Erdoğan'ın hamlelerinin Yunanistan için ne anlama gelebileceğini düşünen Yunan gazetesi, "Yaşananların Yunanistan'a etkisinin basit bir dalgalanma mı yoksa tsunami mi olduğunu hep birlikte göreceğiz" dedi.

Bir başka Yunan gazetesi olan Ta Nea da 'NATO Zirvesi'nin kahramanı Türk cumhurbaşkanıdır' başlıklı bir haber yayımladı.

Erdoğan'ın hedeflerinin peşinde koşan bir usta olduğuna dikkat çeken gazete, Erdoğan'ın 'Türkiye jeopolitik ve kültürel olarak Batı'dan uzaklaşıp yozlaşacak' iddialarını yıktığını ifade etti.

Gazetenin bir diğer dikkat çektiği nokta ise Erdoğan'ın sonbaharda Yunanistan'a yapacağı ziyaret. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısına iştirak edeceği ifade ediliyor.

Öte yandan İsveç'in Türkiye'nin şartlarını yerine getiremeye çalıştığından bahseden gazete, "İsveç şimdiden anayasasını ve mevzuatını değiştirdi. PKK ve terörle mücadele iş birliğini önemli ölçüde genişletti ve Türkiye'ye silah ihracatına yeniden başladı" dedi.

"Hatta ve hatta İsveç terörle mücadele bir yol haritası kurmayı kabul etti" diyen Ta Nea "Erdoğan aynı zamanda Türk halkının Avrupa Birliği'ne (AB) vizesiz ziyaretini sağlamaya oldukça kararlı" dedi.