Bütün aile fertlerini cehennemden koruyan sadaka:
Sadaka, sizi ve ailenizi cehennem ateşinden koruyup cennete yönlendirecek en büyük yatırımlardandır.
Çünkü Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“Allah, bir lokma ekmek, bir avuç hurma ve bunlara benzer ihtiyaç sahiplerinin faydalanabileceği tek bir sadaka ile üç kişiyi cennetine koyar: Bunlardan birincisi bu sadakanın verilmesini emreden aile reisidir. İkincisi bu sadakayı güzelce hazırlayan evin hanımıdır. Üçüncüsü ise bu sadakayı ihtiyaç sahibine ulaştıran aracıdır. (Hizmetçi, görevli ve ya evin çocuğu)” (Camiussağir, Hadîs No: 1904. )
Ailenize uğrayacak belaları def eden sadaka:
Sadaka, size, ailenize, çoluk çocuğunuza ve evinize isabet edecek bela ve musibetlere karşı en güçlü sığınaklardandır.
Çünkü Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“Sadaka vermekte acele ediniz. Çünkü bela ve musibetler sadakanın önüne geçemez. Bir sadaka yetmiş çeşit kötülüğü önler.” (Camiussağir, Hadîs No: 3122) “Güne başlarken sadaka vermek felaketleri giderir.” (Camiussağir, Hadîs No: 5147)
Evinizdeki üzüntü ve kederi gideren sadaka:
Sadaka sizin ve ailenizin üzüntü, endişe ve stresini giderip kalp huzuru ve gönül rahatlığı verecek en etkili ibadetlerdendir.
Çünkü Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“Üzüntü, kaygı ve endişelerinizi sadaka vermekle gideriniz. Sadaka veriniz ki, Allah kötü durumunuzu düzeltsin ve düşmanlarınıza karşı size yardım etsin” (Camiussağir, Hadîs No: 3274)
Ailenize karşı kötü niyetleri gideren sadaka:
Sadaka size ve ailenize karşı kötü niyetler besleyenlere, haset edenlere, tuzak kuranlara karşı en sağlam korunaklardandır.
Çünkü Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“En üstün sadaka, kötülük düşünen akrabaya verilen sadakadır. (Çünkü bu sadaka kötü niyetlere perde olur.) Akrabaya verilen sadakaya iki kat sevap vardır. Biri, sadaka sevabı diğeri de sılayı rahim sevabıdır” (Müsned, V/416)
Aile fertlerinize şifa vesilesi olan sadaka:
Sadaka, sizin ve aile fertlerinizin hastalıklardan korunması ve şifa bulması için önemli manevi tedbirlerdendir.
Çünkü Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“Mallarınızı zekâtla koruyunuz; hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz; belâlara karşı da dualarınızı hazırlayınız.” (Taberani, X/128)
Her şart ve durumda sadaka:
Sadaka, adeta Müslümanın hayat tarzı ve yaşam biçimdir. İmkânsızlıklar ne kadar büyük olursa olsun Müslüman, muhakkak bir yolunu bularak sadakanın müjdelerinden ve nimetlerinden faydalanır. Çünkü sadaka sadece mal ve para ile yapılan bir ibadet değildir.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
“İki kişinin arasını düzeltmek sadakadır.” (Taberani)
“Güler yüzle insanlara selâm vermen sadakadır.” (Camiussağir)
“İnsanlara kötülük yapmaktan kaçınmak sadakadır.” (Camiussağir)
“Ağır duyana söz işittirmek için gayret etmek sadakadır.” (Camiussağir)
“Müslümanın öğrendiği ilmi başkasına öğretmesi sadakadır.” (İbn Mace)
“Dili muhafaza etmek (gıybet, yalan, iftira, boş sözden korunmak) sadakadır.” (Camiussağir)
“(Bir sadakaya aracılık etmek sadakadır) Eğer sadaka yerine ulaşıncaya kadar yüz kişinin elinden geçse, hepsine ilk verenin sevabı kadar sevap yazılır. Onun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Camiussağir)
“En üstün sadakalardan birisi de dil ile yapılan aracılık/şefaattir. Çünkü bu aracılık ile bir esiri kurtarırsın, kan dökülmesine mâni olursun, Müslüman kardeşine iyilik ve ihsan gelmesine vesîle olursun ve bir kötülüğü de defedebilirsin.” (Taberani)
“Hanımına yedirdiğin senin için sadakadır, çocuğuna yedirdiğin senin için sadakadır, hizmetçine yedirdiğin senin için sadakadır, kendin yediğin senin için sadakadır.” (Müsned)
“Her tesbih sadaka, her tekbir sadaka, her tahmid sadaka, her tehlil sadakadır. İyiliği emretmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır.” (Müslim)