Emekli zammı son dakika gelişmeleri, 9 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından yeniden gündeme geldi. Bakanlar Kurulu Kabinesinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Emeklilerimizin çektiği sıkıntıları biliyorum. Kabine toplantımızda yaptığımız değerlendirmelerin ardından emeklilerimizi rahatlatacak yeni karar aldık." ifadelerini kullandı. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekli maaş zammı için yılbaşına işaret etti. İşte 2024 Ocak SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaş zammında son durum...

BAKAN ŞİMŞEK TARİH VERDİ!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Önümüzdeki dönemde emeklilerimizi tabii iki önceliklendireceğiz. Rutin olarak yılın başında imkanlara bakılıp karar verilecek" dedi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!

5 bin TL emekli ikramiyesi için bütçenin zorlandığının altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekli maaş zammına ilişkin olarak ise, "Bir ödeme kararlaştırdık, emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, bütün çalışanlarımız için sözümüz var enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde emeklilerimizi önceliklendireceğiz." ifadelerini kullandı.

YENİ EMEKLİ ZAMMI NASIL OLACAK?

Emekli aylıklarına nasıl bir zam yapılacağı henüz belli değil. Kademeli olarak seyyanen ve yüzdelik zammı içeren bir düzenleme olabilir.

Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı! Başkan Erdoğan duyurdu! Gürcistan ile anlaşma sağlandı!

Ancak, özellikle 2021 yılından sonra hızla artan enflasyon ve buna bağlı olarak emekli aylıklarındaki iyileştirmelerin daha çok alt sınır aylığının yükseltilmesi suretiyle yapılması nedeniyle emekli aylıkları ile ödenen primler arasındaki bağ ortadan kalktı. Yüksek kazanç üzerinden prim yatırarak uzun süre çalışan kişi ile asgari ücret üzerinden prim yatırıp asgari prim günüyle emekli olanların aylıkları arasında fark kayboldu. Emekli aylıklarında kalıcı bir iyileştirme yapılabilmesi için aylık bağlama sisteminin tümüyle gözden geçirilmesi, külfet – nimet dengesini kuracak, uzun süre ve yüksek prim ödeyerek çalışmayı ödüllendirecek bir sistemin kurgulanması kaçınılmaz hale gelmiştir.

EMEKLİYE ZAM NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyuna emekliye zamla ilgili açıklamanın ilk kabine toplantısı sonrasında yapılacağını açıkladı. Ancak, Erdoğan’ın konuşmasında “bu yıl sonuna doğru” ifadesini kullanması nedeniyle emekliye refah zammının ocak ayından itibaren uygulanması bekleniyor.