Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi marjında 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in Üçlü Muhtıra'da yer alan taahhütler bağlamında attığı adımların ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Daimi Ortak Mekanizma dördüncü toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar'ın başkanlık ettikleri Türk heyetinde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcilerinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplantıda, İsveç'in Üçlü Muhtıra'da yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizma'nın önemini vurgulamış ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır. 4 Nisan 2023 tarihinde NATO'ya katılan Finlandiya'nın, sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır."

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Azerbaycan dönüşü uçakta yaptığı değerlendirmede, İsveç'in NATO üyeliğini mevcut koşullarda Vilnius'taki zirvede onaylamayacaklarının sinyalini vermişti.

Erdoğan, "Biz NATO Sekreteri'yle görüşürken teröristler İsveç'te gösteriler yapıyor. Bunun neresinden tutacağız, neresinden ele alacağız ki Vilnius'ta 'Tamam, hakikaten siz bu işi yoluna koydunuz ve bu teröristlere caddelerde gösteri yapma imkanı vermediniz. Dolayısıyla biz de iyi niyetle buna yaklaşalım' diyelim. Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Akif Bey de bugün toplantıda onlara, 'Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius'ta çok daha farklı bir şey beklemeyin' diyecek" diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı açıkladı: Yurt dışında kaç Türk vatandaşı yaşıyor? Dışişleri Bakan Yardımcısı açıkladı: Yurt dışında kaç Türk vatandaşı yaşıyor?

"TOPLANTI OLUMLU GEÇTİ"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç; Erdoğan'ın bahsettiği toplantıyı gerçekleştirdi. İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizması'nın dördüncü toplantısını yaptı.

Söz konusu görüşmeye atıf yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Erdoğan ile görüştüm, toplantının olumlu geçtiğini söyledi" dedi.

İsveç'in NATO'ya katılmak için üzerine düşen her şey yaptığını iddia eden Stoltenberg, "PKK üyesinin Türkiye'ye iade edilmesi organize suçla mücadele için İsveç'in yararınadır. İsveç NATO'ya üye olmak için üzerine düşenleri yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.