AFP'nin haberine göre Fransa'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Adli kaynaklara dayandırılan haberde Esad'ın Ağustos 2013'te Şam yakınlarında 1400'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırılarda savuş suçuna karıştığı gerekçesiyle bu kararın alındığı belirtildi.

Suriye Elit Askeri Birliği'nin fiili şefi olan Esad'ın kardeşi Maher ve 2 Silahlı Kuvvetler Generali için de tutuklama emri çıkarıldı.

"ÇOK BÜYÜK BİR GELİŞME"
Soruşturma Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi ve Açık Toplum Adalet Girişimi'nin şikayeti üzerine başlatılmıştı.

İngiltere'den sürpriz Hamas açıklaması! Teklifi duyurdular İngiltere'den sürpriz Hamas açıklaması! Teklifi duyurdular

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi Başkanı Mazen Derviş, Esad için tutuklanma emri çıkartılmasını "Çok büyük bir gelişme" olarak yorumladı.

Derviş, "Bağımsız bir yargı organı, kimyasal saldırının Esad'ın bilgisi olmadan gerçekleşemeyeceğini, sorumluluğu olduğunu ve sorumlu tutulması gerektiğini kabul ediyor" diye konuştu.

Suriye 2013'te yaşanan katliamın ardından tüm kimyasal silahlardan vazgeçmeyi kabul etmişti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, o günden bu yana bir dizi kimyasal saldırıdan Şam yönetimini sorumlu tutuyor. Suriye hükümeti ise iddiaları reddediyor.

Paris Mahkemesi'nin insanlığa karşı suçlarla ilgili birimi 2021'den bu yana kimyasal saldırıları araştırıyor. Fransa, iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar konusunda Paris Mahkemesi'nin dünya çapında yargı yetkisine sahip olduğunu savunuyor.