BAYRAKTAR TB3 üçüncü uçuş testini başarıyla tamamladı BAYRAKTAR TB3 üçüncü uçuş testini başarıyla tamamladı

Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X, artık biyometrik verilerinizi ve DNA’nızı toplayabiliyor. Platformun gizlilik politikasına sessizce eklenen yeni bir güncelleme, X’in artık kullanıcılarının parmak izlerini, retina taramalarını, ses ve yüz tanıma ve tuş vuruşu desenlerini toplama iznine sahip olduğunu söylüyor.

Güncelleme, telefonundan uygulamaya giriş yapmak için parmak izi doğrulamayı kullanan, platformda selfie veya video yayınlayan veya X Spaces üzerinde fikirlerini açıklayan herkesin benzersiz biyometrik verilerinin şirket tarafından kataloglanabileceği anlamına geliyor.

Kullanıcıların biyometriğine olan ilgisini “emniyet, güvenlik ve kimlik belirleme amaçlı” olarak tanımlayan yeni politika, platformun kullanıcıların iş geçmişi, eğitim geçmişi ve “iş arama etkinliği” hakkındaki verileri toplama niyetini de ekledi.

Bu karar, mikroblog uygulamasında neredeyse bir yıldır süren, Musk’ın, kullanıcılarından premium hizmetler ve doğrulama için abonelik ücreti ödemesini talep etmesini de içeren çalkantıların ardından geliyor. Büyük Teknoloji şirketleri (Big Tech), on yılı aşkın bir süredir müşterilerinin biyometrik verilerini toplama konusundaki ısrarlı ilgileri nedeniyle tartışmalara sebep oluyor ve gizlilik savunucularını endişelendiriyor.

Örneğin Çin’in viral video platformu TikTok, 2021’de bir gizlilik politikası güncellemesiyle kullanıcıların “yüz izlerini ve ses izlerini” toplama iznini kendisine verdi. Ve bu yaz, Facebook’un ana şirketi Meta, on yılı aşkın bir süredir fotoğraflarda kullanıcıların, arkadaşlarının ve ailelerinin otomatik olarak kimliğini tespit eden yüz tanıma sistemini nihayet sonlandırmayı planladığını duyurdu. Meta’nın Yapay Zeka Araştırmalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Jerome Pesenti, bu hareketin “yüz tanıma teknolojisinin toplumdaki yeri hakkındaki birçok endişeye” sebep olduğunu söyledi.

Elon Musk'a büyük tepki: Elon Musk'a büyük tepki: "Twitter'ı geri getir" dediler, milyarderi uzun süre yuhaladılar

Musk veya X’in kullanıcıların biyometrik verileriyle ne yapmayı planladığı belirsizliğini korurken Musk, şirketi geçtiğimiz yıl satın aldığından beri siteyi sahte hesaplardan ve botlardan temizleme arzusunu dile getiriyor. Bu yıl 11 Temmuz’da Illinois, Cook County'de açılan bir toplu davada, X ('X Corp.') Illinois sakinlerinin biyometrik verilerini rızaları olmadan haksız yere almak, saklamak ve kullanmakla suçlandı. Şikayette, Musk’un şirketinin “Twitter ile (bilerek veya bilmeyerek) etkileşime giren bireyleri, yüklenen yüz içeren her fotoğrafta biyometrik tanımlayıcıları topladığı ve/veya sakladığı konusunda yeterince bilgilendirmediği” belirtildi.

Dava, platformun Microsoft’un PhotoDNA yazılımını yaklaşık 2015’ten beri Twitter’da ve şimdi de X’te yayınlanan pornografik ve müstehcen görselleri denetlemek amacıyla lisanslaması ve kullanmasına dayanıyor.

Chip