Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Victor Orban, Budapeşte'de düzenledikleri ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Macaristan'la ikili ilişkilerin geliştirilmiş seviyeye yükseltildiğini ve 16 alanda iş birliği anlaşmasını imzalandığını belirtti. İsrail'in Gazze'deki saldırılarına da değinen Erdoğan, Rusya ve Ukrayna'ya da çağrıda bulundu.

'TÜRKİYE-MACARİSTAN DOSTLUK ANLAŞMASI'NIN 100. YILDÖNÜMÜ'
İki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katılan Erdoğan'ın, Orban ile ortak basın toplantısında konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularla selamlıyorum. Yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizin 6. konferansı nedeniyle Budapeşte'de bulunmanın bahtiyarını yaşıyoruz. Bugün ayrıca Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması'nın imzalanmasının 100. yıl dönümü. Macaristan'la dostane ilişkilerimiz 1 asrın üzerine dayanıyor. Çok sayıda üst düzey ziyaretle kapsamlı iş birliğimizi daha da pekiştirdik. Cumhurbaşkanı Novak'ı Mart ayında resmi ziyaret, Başbakan Orban'ı ise Haziran ayında göreve yeniden başlama vesilesiyle Ankara'ya davet ettim."

EKONOMİ-TİCARET ORTAK KOMİTESİNİN İLK TOPLANTISI TÜRKİYE'DE
"Ekonomi-Ticaret Ortak Komitesi'nin ilk toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye'de düzenleyerek ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız. Halihazırda verimli bir iş birliğine sahip olduğumuz savunma sanayi ve enerji gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz.

Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme

Sayın Orban'la ilgili başkanlık ettiğimiz konsey toplantısında ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçirdik. Ortak siyasi bildiriyle ilişkilerimizi Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine taşıdık. 2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan kültür yılının açılış törenini bu akşam Sayın Novak ve Orban'ın katılımıyla gerçekleştireceğiz. 1 yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halkını birbirine daha da yakınlaştıracaktık."

ERDOĞAN'DAN AB MESAJI
"Görüşmelerimizde Türkiye-AB ve Ukrayna-Rusya meselesi olmak üzere ilişkilerimizi ele aldık. Macaristan'ın Birliğe tam üyeliğimizi güçlü bir şekilde desteklemesinden memnuniyet duyduk."

RUSYA VE UKRAYNA'YA ÇAĞRI
"Filistin ve Ukrayna'da savaşın çözüm olmadığı konusunda hemfikiriz. Türkiye olarak taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız."

İSRAİL VAHŞETİNİN SONA ERMESİ İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ'
"Gazze'de ise İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun çaba harcıyoruz. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırlarında toprak bütünlüğü olan Filistin Devleti'nin hakim olmasını bir kez daha gördük. Bu bağlamda dostumuz Macaristan'ın da gerekli katkıyı sağlayarak geri durmayacağından eminim."

Tüm Macar dostlarımıza samimi misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyorum. İstişarelerimiz ve aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını dileyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum."

'ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYIL TÜRKİYE YÜZYILI OLACAK'
Macaristan Başbakanı Orban'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar:

"Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak. Türkiye ile ticaret hacmimizi 2 katına çıkardık. Ticaret hacminde 6 milyar dolar hedefimiz var. Ukrayna-Rusya savaşında Tahıl Koridoru Anlaşması'nda tek bir ülke sonuç alabildi, o da Türkiye. Vize serbestisi konusunda Türkiye'yi destekliyoruz."