Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2012'ye, yaralıların sayısı 2059'a yükseldi.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkede 7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Enstitü, 8 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş'in El-Huz bölgesi olduğunu belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının 1404'ü ağır olmak üzere 2 bin 59'a çıktığı belirtildi.

Ölümlerin, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildiği aktarıldı.


Fas Silahlı Kuvvetleri, yerel yönetimler, güvenlik güçleri ve sivil savunma ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiği, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanların seferber edildiği kaydedildi.

Fas medyası, önceki gün yerel saatle 23.10'da meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiğini belirtmişti.

Fas İçişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, Marakeş'in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 1037'ye, yaralı sayısının 721'i ağır olmak üzere 1024'e çıktığını duyurmuştu.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Fas'taki kurtarma ekipleri yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Bu arada ekiplerin depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı öğrenildi.

Türk Kızılay da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fas'ın Marakeş şehrinde meydana gelen deprem sonrası afet ekiplerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.


DEPREM ÇOK SAYIDA KENTTE HASARA YOL AÇTI

Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığı bilgisini geçti.

"El-Yevm 24" haber sitesi, depremde Marakeş kentinde bazı binaların çöktüğünü belirtti.

Sosyal medya platformlarında halkın deprem sonrası sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı.

Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.

Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem

Yerel basın tarafından ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.


FAS ULUSAL JEOFİZİK ENSTİTÜSÜ: ÜLKE TARİHİNDE SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş kentinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyılın en büyük depremi olduğunu söyledi.

Fas resmi ajansı MNA'ya konuşan Enstitü Başkanı Cabur, depremin merkez üssünün Marakeş'in 80 kilometre güneybatısındaki El-Huz bölgesi olduğunu ve 400 kilometrelik alanda hissedildiğini belirtti.

Enstitü'nün yüzyıldan bu yana ilk kez bu büyüklükte bir depremi kaydettiğine dikkati çeken Cabur, depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu vurguladı.

Cabur, yüzlerce artçı sarsıntı yaşandığını, bunların en güçlüsünün ise 6 büyüklüğünde olduğunu, ancak artçıların büyük çoğunluğunun hissedilmediğini aktardı.


DEPREMİN VURDUĞU FAS'TA 3 GÜN ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Fas Kralı 6. Muhammed, dün gece meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatına mal olan deprem nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan etti.

Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Rabat'taki Kraliyet Sarayı'nda Kral 6. Muhammed'in başkanlığında depremin sonuçlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi.

Kral 6. Muhammed, toplantıda Fas'ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi.

Fas Kralı, en kısa sürede, depremde yıkılan evlerin yeniden inşası için acil durum programı oluşturmakla görevli bir bakanlar komitesi kurulması talimatını verdi.


Ayrıca, toplantıda arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, kurtarma ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması, depremden etkilenen bölgelere içme suyu, gıda ve çadır gibi temel ihtiyaçların ulaştırılması için acil önlemlerin alınmasına karar kılındı.

Fas Kralı 6. Muhammed ayrıca, zor şartlar altındaki depremzedelerle ilgilenilmesi, depremde evsiz kalanlara acil yardım ulaştırılması, barınma, beslenme ve tüm temel ihtiyaçların karşılanması talimatını verdi.

Fas'ın Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesinde dün yerel saatle 23.10'da 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilediği belirtilmişti.

İçişleri Bakanlığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1305'e, yaralıların 1832'ye yükseldiğini açıklamıştı.

FAS'TAKİ DEPREMDE UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDEKİ TARİHİ CAMİNİN BİR KISMI YIKILDI

Fas'ın birçok kentinde yıkıma neden olan 7 büyüklüğündeki depremde, 12. yüzyılda Muvahhidler döneminde inşa edilen, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki caminin bir kısmı yıkıldı.

Fas medyası ve sosyal medya hesaplarında, dün meydana gelen depremin ardından bir kısmı yıkılan Marakeş yakınlarındaki Tinmel köyünde yer alan tarihi cami "Mescid el-Azam"ın görüntüleri paylaşıldı.

Kuzey Afrika ve Endülüs'te hüküm süren Berberi hanedanı Muvahhidler döneminde 1154 yılında inşa edilen "Mescid el-Azam" 1995'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştı.

Öte yandan, deprem Marakeş'i çevreleyen surların ve kentin Eskişehir bölgesindeki tarihi kırmızı evlerin bir kısmının da çökmesine neden oldu.

Marakeş sakinleri ve çok sayıda turist artçı sarsıntıların devam ettiği deprem gecesini sokaklarda geçirdi.


AB VE ÜYE ÜLKELERİN LİDERLERİNDEN FAS KRALI'NA DEPREM NEDENİYLE ORTAK MEKTUP

Avrupa Birliği (AB) ve ona üye ülkelerin liderleri, Fas Kralı 6. Muhammed'e deprem nedeniyle dayanışmalarını göstermek için ortak mektup gönderdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in hitabıyla başlayan mektupta, "Biz AB Konseyi üyeleri olarak korkunç deprem sonrasında yaşanan ürkütücü can kaybı nedeniyle en içten taziyelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu trajik olayın yıkıcı sonuçlarından derin üzüntü duyuyoruz. AB ve üye ülkeleri, bu zor zamanda Fas halkıyla tam dayanışma içindedir. Fas'ın yakın dostları ve ortakları olarak faydalı olacağını düşündüğünüz her türlü yardıma hazırız." ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, Michel'in yanı sıra tüm AB üyesi ülkelerin liderleri ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in imzası yer aldı.

Gün içinde AB ve üyesi ülkeler destek ve dayanışma mesajları yayımlamıştı.