İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve Adayı Ekrem İmamoğlu, dün İstanbul Sütlüce’de bulunan Haliç Kongre Merkezi’nde ‘İBB Deprem Seferberlik Planı’nı bir kez daha tanıttı. Görevde olduğu 5 yıl içerisinde 4'üncü kez deprem gündemiyle kameraların karşısına çıkan İmamoğlu, yerine getirilmeyen önceki vaatlerini yineledi. İmamoğlu, projelerini hayata geçirememesine gerekçe olarak Türkiye ekonomisinin kötüye gidişini gösterdi. İmamoğlu, bu kez açıkladığı planda, tutamadığı vaatlerin dozunu artırdı. Vatandaşları ikna etmeye çalıştı. İşte İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutamadığı sözler ve tutacağı konusunda umut vermeyen diğer vaatleri:

AK Parti milletvekili İsmail Ok'u entübe eden FETÖ'cü doktor itiraf etti, yargılanacak! AK Parti milletvekili İsmail Ok'u entübe eden FETÖ'cü doktor itiraf etti, yargılanacak!

500 DEPREM PARKI ASKIDA
İmamoğlu, “Deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Belediyenin elinde rezerv alan olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler.” diyerek 5 yıl öncesini hatırlattı. Bu konuda İstanbullunun mağdur olduğunu söyleyen İmamoğlu, daha önceki ‘Deprem Seferberlik Planı’nda duyurduğu ‘500 Deprem Parkı’ projesinin ise ne aşamada olduğuna değinmedi. 70 semtte deprem dirençli park ve Yeşil Koridor Projesi'ni hayata geçireceklerini tekrar vaatleri arasına koydu. Tutulamayan söz yine vaat oldu.­­

YALAN DEDİ AMA SÖZLERİ HALA MANŞETLERDE
İmamoğlu, 14 Ekim 2019’da yaptığı İBB Meclis konuşmasında İstanbul’da deprem sonrası hasar alacağı tahmin edilen 20 bin binaya bir yıl içinde noktasal müdahaleler yapılacağı ve 2 yıl içinde güçlendirme çalışmalarının tamamlanacağı sözünü vermişti. İmamoğlu bu sözünü yerine getirmediğini söyleyerek kendisine yüklenenlere, o sözlerinin geçtiği kısmı izleterek yanıt verdi. Genel bir yaklaşımla bu sorunun çözülebileceğini kastettiğini söyledi. Ancak İmamoğlu’nun konuşması, kendisine yakın bazı gazeteler tarafından '20 bin binanın güçlendirme çalışmasının 2 yıl içerisinde tamamlanacağı' yönünde haberler ile manşetlere taşınmış, bol bol reklamı yapılmıştı. İmamoğlu bu manşetlere hiç itiraz etmedi. Haberler ise hala yayında.

VAATTE İBRE 60 BİNİ GÖRDÜ
20 bin konutu güçlendirme sözü vermediğini, bu konunun yalan olduğunu savunan İmamoğlu, bu sözlerinden 5 dakika sonra 60 bin konutun güçlendirileceği sözünü verdi. 20 bin konut sözünü yerine getiremeyen İmamoğlu’nun bu çıkışı kamuoyunda tartışma konusu oldu. İBB’nin birçok kez açıklanan ama dün bir kez daha tanıtılan Deprem Seferberlik Planı'nda vaatler artırıldı. 50 bin konutun yerinde yenileneceği, öncelikli alan olan 125 konutta planlı dönüşüm yapılacağı ve dönüşümün önünün açılacağı, 60 bin konutunda da güçlendirmesinin yapılacağı vaat edildi.

VATANDAŞ 7-8 AYDIR İBB’Yİ BEKLİYOR
İmamoğlu 60 bin konutu güçlendireceğini vaat ediyor ama Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binasının sağlamlık raporunu almak için İBB’ye müracaat eden vatandaşlar 7-8 aydır dönüş yapılmasını bekliyor. Bu konudaki talep yığıldıkça yığılıyor ancak İBB bunların ancak çok az bir kısmını kontrol ediyor. Tüm bu olumsuzluklar, binaların sağlamlık testine bile yetişemeyen İmamoğlu'nun nasıl 60 bin konutu güçlendirebileceği sorusunu akla getiriyor.

DEPREME AYRILAN BÜTÇE TEPKİ ÇEKMİŞTİ
İBB bütçesinin depreme göre revizesi konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten İBB yönetimi, yapılan hizmetlerin tanıtımı için reklam bütçesine 908 milyon TL ayırdı. ‘İstanbul’un afete dayanıklılığını artırma’ bütçesine ise 63,5 milyon TL’lik bir rakam ayrıldı. Bu rakamın İBB bütçesinin yüzde 1,58’ine denk gelmesi kamuoyunda sıkça tartışıldı.

UYGULAMA ADETA YILAN HİKAYESİ OLDU
Daha önce açıklanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen projelerden birisi de ‘Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi’ adı verilen uygulama. Birçok kez adından söz edilen, yakında denilerek tarih bile verilmeyen proje yine aynı eksende seçim vaadi olmaktan öteye gitmedi.

BOL KESEDEN VAATLER
Toplantının başından itibaren Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı ekonomik tabloyu ve iktidarın projelerini engellediğini ima eden sözlerine rağmen İmamoğlu, uçuk vaatlerine devam etti. İmamoğlu, “Kentsel dönüşümde en çok mağduriyet yaşayan kesimin emeklilerimiz olduğunu tespit ettik. Dar gelirli emeklilerimize 9 bin lira kira desteğini biz sunacağız.” sözünü de verdi.

Aydınlık