-Çocuklarınızı önce şeytandan Allah’a sığındırın!
Evladını doğurduğu zaman hemen Rabbim, “Kovulmuş şeytana karşı onu (yavrumu) ve soyunu senin korumanı diliyorum” (Al-i İmran, 3/36) diyerek dua eden ve Kur’an’da tüm anne-babalara örnek olarak gösterilen Hz. Meryem’in annesi Hanne gibi evlatlarınızı şeytandan Allah’a sığındırın! Çünkü evladınızın ilk ve en çetin düşmanı şeytan olacaktır. Rabbimiz Hanne’nin bu duasıyla tüm anne-babalara büyük bir hatırlatmada bulunuyor. Evlatlarınızı koruyacaksanız ilk önce şeytandan koruyun. Onlar için dua edecekseniz ilk önce onların şeytandan korunması için dua edin. Çünkü anne-babaların çocuklarına dua ederken en çok ihmal ettiği dua, işte bu duadır.

-Çocuklarınıza tevhidi öğretin!
Evladına, “Yavrucuğum! Allah'a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür” (Lokman, 31/13) diyerek bu nasihatiyle Kur’an’da tüm anne-babalara örnek olarak gösterilen Lokman (A.S.) gibi her şeyden önce evlatlarınıza sağlam bir tevhit inancı kazandırın! Çünkü tevhit, imanın temelidir. Evlatlarınızı bu inançla yetiştirin ki, kula kulluktan, mala, makama, servete, şöhrete ve nefse kölelikten kurtulsunlar.

-Çocuklarınıza Müslümanca yaşamayı ve Müslümanca ölmeyi nasihat edin!
Çocuklarına, "Oğullarım! Allah sizin için bu dini (İslâm'ı) seçti. O halde sadece Müslümanlar olarak ölünüz" (Bakara, 2/132) diyerek bu nasihatleriyle Kur’an’da tüm anne babalara olarak örnek gösterilen Hz. İbrahim ve Hz. Yakup gibi evlatlarınıza Müslümanca yaşamayı, Müslümanca bir duruş belirlemeyi, Müslümanca bir tavır ortaya koymayı ve ancak Müslümanca ölmeyi vasiyet edin! Çünkü bu kimlik bilincidir. Evlatlarınızı bu bilinçle yetiştirin ki, silik, şahsiyetsiz, pısırık ve korkak bir karaktere sahip olmasınlar.

-Çocuklarınıza karşı sabırlı ve merhametli olun!
Her türlü hatasına, isyanına ve hatta inançsızlığına rağmen evladına, “Yavrucuğum! (Sen de)  bizimle beraber (gemiye) bin, kâfirlerle beraber olma!” (Hud,11/42) diyerek çağrıda bulunan ve Kur’an’da tüm anne-babalara örnek olarak gösterilen Nuh (A.S.) gibi evlatlarınıza karşı sabırlı olun. Onlardan asla ümidinizi kesmeyin. Onları asla terk etmeyin. Onları kovarak, kızarak, uzaklaştırarak nefsin ve şeytanın kucağına itmeyin!

-Çocuklarınız için Allah’tan af dileyin!
Çocuklarına, “Sizin için Rabbimden af dileyeceğim. Çünkü O, çok bağışlayan, pek esirgeyendir” (Yusuf, 12/98) diyerek onların günahları için de Rabbinden af dileyen ve bu davranışıyla Kur’an’da tüm anne-babalara örnek gösterilen Hz. Yakup gibi evlatlarınızın hataları ve günahları için de Allah’a yalvarmayı ihmal etmeyin! Çünkü günah yükleri ağırlaşmış evlatların ıslah ve hidayet yolunda mesafe kat etmesi zorlaşır. Onların bu yüklerden kurtulmaları ve ıslah olmaları için anne-baba duası en etkili yöntemlerden birisidir.

-Çocuklarınızı nazardan koruyun!
Mısır’a giden evlatlarını nazardan korumak için onlara, “Oğullarım! (Şehre)  hepiniz bir kapıdan girmeyin, ayrı ayrı kapılardan girin. Ama Allah'tan (gelecek)  hiçbir şeyi sizden savamam. Hüküm Allah'tan başkasının değildir. Ben ona tevekkül ettim. Tevekkül edecek olanlar da O'na tevekkül etsinler” (Yusuf, 12/67) diyerek bu nasihatiyle Kur’an’da tüm anne-babalara örnek olarak gösterilen Hz. Yakup gibi çocuklarınızı nazardan korumayı da ihmal etmeyin! Çünkü Efendimiz (S.A.S.), “Nazar (göz değmesi) gerçektir. Eğer kaderin önüne geçecek bir şey olsaydı bu nazar olurdu” (Müslim) buyurmaktadır. Evlatlarınızı, yeni doğmuş bebeklerinizi, evinizi ve ailenizi hiçbir zaruret yokken sosyal medyaya servis ederek onları nazar tehlikesiyle karşı karşıya bırakmayın!