Mikroplastikler, tarihte ilk kez insan kalbinde ve en içteki dokularında keşfedildi. Bunun sağlıkla ilgili sonuçları halen bilinmemekle birlikte, yeni çalışma, dünyadaki plastik sorununun sadece bir yüzyıl içinde ne kadar yaygın hale geldiğinin bir başka acımasız hatırlatıcısı olarak karşımıza çıkıyor.

Çin’deki Pekin Anzhen Hastanesi’ndeki bilim insanları, yeni bir çalışmada kalp ameliyatı geçiren 15 hastadan kalp dokusu örneklerinin yanı sıra hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası alınan kan örneklerini topladılar. Yapılan bir basın açıklamasına göre, bir dizi farklı görüntüleme tekniği kullanan ekip çoğu doku örneğinde on ila binlerce ayrı mikroplastik parça tespit etti.

Bakan Koca açıkladı: Bayram tatilinde 760 bin sağlık personeli görev yapacak Bakan Koca açıkladı: Bayram tatilinde 760 bin sağlık personeli görev yapacak

Mikroplastiklerin bir kısmının ameliyat sebebiyle orada bulunduğu açık olsa da, hastalar ameliyat masasına yatırılmadan önce de yabancı plastiklerin dokulara gömüldüğüne dair kanıtlar vardı.

Öncelikle, tüm kan örnekleri mikroplastikler içeriyordu. Ameliyattan sonra alınan kan örnekleri daha küçük boyutlu mikroplastikler ve daha çeşitli plastik türlerine sahipti. Bu, operasyon sırasında vücuda bazı mikroplastiklerin eklendiğini öneriyor.

Beş tür kalp dokusunda dokuz tür plastik

Doku örneklerinde ise araştırmacılar, beş tür kalp dokusunda dokuz tür plastik buldular. Bu mikroplastiklerden bazıları, herhangi bir operasyon gerçekleşmeden önce de açıkça oradaydı.

Ekip, sol atriyal apendiks, epikardiyal adipoz doku ve perikardiyal adipoz dokuda “ameliyat sırasında kazara maruz kalmaya atfedilemeyecek” olduğunu söyledikleri bir şekilde yaygın olarak cama kırılmaz bir alternatif olarak eklenen bir plastik olan poli (metil metakrilat) mikroskobik parçacıklarını belirledi.

Örnekte bulunan diğer plastik türleri arasında, giyim ve gıda kaplarında yaygın olarak kullanılan polietilen tereftalat ve bina ve inşaatta yaygın olan polivinil klorür yer alıyordu. Çalışmanın yazarları, “in vivo MP'lerin [mikroplastiklerin] saptanması endişe verici ve MP’lerin kalp dokularına nasıl girdiğini ve MP’lerin kalp cerrahisi sonrası uzun vadeli prognoz üzerindeki potansiyel etkilerini araştırmak için daha fazla çalışma gerekiyor” diyor.

Mikroplastikler, Antarktika’daki buzlardan Kuzey Kutbu’ndaki karlara kadar, Dünya çevresinin neredeyse her köşesinde bulundu. Mikroplastiklerin insan vücudunda da daha yaygın hale geldiğine dair artan kanıtlar var. Bilim insanları, insan dışkısının mikroplastiklerle dolu olduğunu keşfettiler, bu da malzemelerin insan bağırsağında yaygın olduğunu gösteriyor. Diğer birçok organ ve dokuya gömülü mikroplastikler olduğuna dair kanıtlar da var. Hatta insan plasentalarında bile mikroplastiklerin varlığı tanımlandı.

Her hafta, bir kredi kartı büyüklüğünde plastiği “yutuyoruz”; peki bu plastik nereye gidiyor?Her hafta, bir kredi kartı büyüklüğünde plastiği “yutuyoruz”; peki bu plastik nereye gidiyor?
Pek şaşırtıcı olmayan bir şekilde zararlı bir etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmaya başlasa da, mikroplastiklerin hayvan sağlığı üzerindeki etkisi geniş çapta kabul görmüş veya tam olarak anlaşılmış değil.

Yine de, plastiğin yalnızca bir asırdan daha kısa bir süredir seri üretildiğini göz önünde bulundurarak yaygın hale gelmeleri oldukça inanılmaz.

Çalışma, Environmental Science & Technology dergisinde yayınlandı.