Kusma birçok insan için can sıkıcı bir durumdur. Ancak bazen vücudumuzun ihtiyacı olan bir reflekstir. Kusmaya ne iyi gelir sorunun cevabı ile birlikte, kusmanın nedenleri yanında kusma hakkında merak edilen diğer detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kusma Neden Olur?

Kusma, mide içeriğinin dışarı çıkmasıyla gerçekleşir. Genellikle mideden gelen sinyaller sonucunda oluştuğu düşünülür. Ancak kusma beyinden gelen sinyaller sonucunda meydana gelir. Genel olarak rahatsız edici bir durum olan kusmanın birden fazla nedeni olabilir. Mide rahatsızlıkları, enfeksiyonlar, yiyecek zehirlenmesi, karın hasarı, beyin hasarı, baş ağrısı, hamilelik, yüksek ateş, araç seyahati, alkol tüketimi ve stres, kusmaya neden olabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, terleme ve iştahsızlık gibi diğer belirtiler de kusmaya eşlik edebilir. 

Kusma Çeşitleri Nelerdir?

Bir süreliğine yaşamı olumsuz etkileyen kusmanın birden fazla çeşidi vardır. Kusma çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Santral tip bulantı kusma: Aniden başlayan ve aniden kaybolan kusma çeşididir. Genellikle öncesinde hızlı bir mide bulantısı gelişir. Örneğin; bir yemeği düşünme veya görme sırasında meydana gelir.
Periferik tip kusma: Sindirim sistemi yanında diğer organlardan etkilenen bir kusma çeşididir.
Fizyolojik kusma: Barsak tıkanması, vücuttaki toksinler, periton inflamasyonu ve vestibüler sistemdeki bozukluk nedeniyle gelişen kusmadır. 
Psikojenik kusma: Kişinin kendisi tarafından başlatılan veya anksiyete sonucu oluşan kusma çeşididir.
Akut bulantı ve kusma: Bir haftadan kısa süren kusma çeşididir.
Kronik kusma: Bir haftadan daha uzun süren kusma çeşididir. Kronik kusma durumunda mutlaka Memorial gibi uzman sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. 
Kusma çeşidi, ancak doktorların yaptığı tetkikler sonucu belirlenir. Tedavi yöntemleri de kusmanın çeşidine ve şiddetine göre belirlenir. Bu yüzden özellikle uzun süren ve diğer semptomların eşlik ettiği kusmalar için doktora görünmek gerekir. 

Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusmaya neden olan durumun türüne bağlı olarak, evde uygulanabilecek farklı yöntemler mevcuttur. Aşağıda önerilenler uygulanarak kusma hissi azaltılabilir:

Sindirim sistemini rahatlatmak için küçük, sık ama dengeli öğünler tüketmek
Sık sık ve yavaş yavaş su içirmek
Hafif soğuk içecekler içmek veya yiyecekler yemek
Nane-limon veya zencefil çayı içmek
Baş bölgesi ve vücudun üst bölümünü yüksekte tutacak şekilde uzanmak
Aşırı hareketten kaçınmak ve sakin ortamlarda dinlenmek
 

Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kusma daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca çocuklar ve bebekler için daha fazla risk oluşturur. Çünkü kusma vücudun su kaybetmesine neden olur. Vücutta su kaybının yaşanması çocukları ve bebekleri olumsuz etkiler. Bu yüzden çocuklarda ve bebeklerde kusma görülüyorsa kaybedilen sıvıları geri almak ve dehidrasyonu önlemek için sıvı alımını artırmak çok önemlidir. 

Başlangıçta sadece su vermek yararlı olabilir, ancak verilen su geri çıkarılırsa, özel tuz ve şeker bileşimleri olan oral rehidrasyon solüsyonları kullanmak gerekebilir. Ayrıca, küçük porsiyonlar halinde hafif yiyecekler vermek de faydalı olabilir. Devam eden kusma için çocukların ve bebeklerin mutlaka Memorial gibi sağlık kuruluşlarına götürülerek doktora başvurulması faydalı olur. 

Kusmaya Çalışmak Zararlı mıdır?

Yeme-içmeye bağlı rahatsızlıklar söz konusu olduğunda ve gıda zehirlenmesi şüphesinde mide bulantısı yaşayan kişi kusarak rahatlayabilir. Ancak kendi kendine gelişmeyen kusmalar dışının kendini kusturmaya çalışması önerilmez. Kontrolsüz ve sürekli bir şekilde kusmaya çalışmak yemek borusunda, tahriş, zedelenme, yırtık ve kanamaya neden olabilir. 

Bakan Koca detayları açıkladı: Yeni düzenleme geliyor Bakan Koca detayları açıkladı: Yeni düzenleme geliyor

Kusmaya İyi Gelen Bitkisel Karışımlar ve Çaylar Nelerdir?

Kusma, ana sebep tedavi edildikten sonra daha az şiddetli olabilir. Bitkisel tedaviler genellikle mideyi yatıştırmak ve rahatlatmak için kullanılır. Zencefil, nane yaprakları, rezene, papatya, karanfil ve adaçayı gibi bitkiler kusmayı kontrol altına almakta etkili olabilir. Ayrıca tuzlu kraker kusma hissini ve kusma sonrasında mideyi rahatlatabilir. 

Kusmada Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Kusmanın altında ciddi bir sağlık sorunu bulunabilir. Bu nedenle, aşağıdaki durumların gözlenmesi halinde Memorial gibi sağlık kuruluşlarına başvurmak önemlidir. 

Kusma birkaç günden fazla sürerse,

Ciddi bir dehidrasyon veya susuz kalma belirtileri gözlemlenirse (örneğin, ağız kuruluğu, az idrar çıkarma, halsizlik ve baş dönmesi),
Kusmanın rengi yeşil, kahverengi veya kanlı görünüyorsa,
Şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş veya karın ağrısı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa,
Mide bulantısı ve kusma, aşırı alkol tüketimi, beyin yaralanması, kafa travması veya farklı bir nedenle meydana geldiyse, zaman geçirmeden doktora gözükmekte fayda vardır.

Kaynakça:

https://www.memorial.com.tr/

https://evdesaglik.memorial.com.tr/