Emekli ve memur Temmuz zammı için 1 aydan az bir zaman kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temmuz döneminde uygulanacak asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş zammı için çalışmalarına 2 ay önceden başladı. Yeni Kabine belli oldu ve Meclis çalışmalarına başladı. Hükümetin ilk yapacağı düzenlemeler arasında asgari ücret, emekli ve memur zammı bulunuyor. Burada maaşlara ek zam verilerek milli gelir üzerindeki artışlar tabana yayılacak. Başkan Erdoğan talimatı verdi.

MAYIS 2023 ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU

Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,04, yıllık bazda ise yüzde 39,59 olarak gerçekleşti.

EMEKLİ VE MEMUR 5 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

TÜİK'in Mayıs enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Aralık ayında 1128,45 olan TÜFE endeksi, 1300,60 seviyesine yükseldi. Böylece 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 oldu.

Böylece 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 15,26 oldu. Enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise 13,13 oldu.

5 AYLIK ENFLASYON 15,26

5 AYLIK SSK-BAĞKUR ZAMMI 15,26

5 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI 7,13

5 AYLIK MEMUR ZAMMI 13,13

Kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi için son gün 1 Nisan Kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi için son gün 1 Nisan

EMEKLİ VE MEMUR 4 AYLIK ZAM ORANI YÜZDE KAÇTI?

Geçtiğimiz ay TÜİK'in Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşmiş rakamlar şöyle gerçekleşmişti;

4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,22

4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,22

Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8

Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6

4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,08

4 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08 oldu.

6 AYLIK ENFLASYON ORANI NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi ve ekonomistlerin beklentileri beraber değerlendirildiğinde 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 20 bandında olması bekleniyor.

Temmuz döneminde bu zamların dışında emekli ve memur maaşlarına refah payı (ek zam) eklenecek.

YENİ HÜKÜMETİN YAPACAĞI İLK DÜZENLEMELER MAAŞLARA ZAM OLACAK

Emekli ve memur Temmuz zammı için geri sayım başladı. Yeni dönemde enflasyon farklarının yanında maaşlar refah payı ile belirlenecek. Yılın ilk 6 ayı için kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı önemli bir referans değer olarak masada yer alıyor.

TBMM'DE YENİ YASAMA DÖNEMİ BAŞLADI VE KABİNE BELLİ OLDU

TBMM'de yeni yasama dönemi başladı ve yeni Kabine belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan oldu. Ekonominin dümeninde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olacak.

YENİ MAAŞLARIN TEKNİK VE BÜTÇE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Yeni Kabine'nin ve Meclis'in önündeki ilk düzenlemeler asgari ücret, emekli ve memur zammı olacak. Bakanlıklarda devir teslim töreninin ardından yapılacak düzenlemeler için çalışmalar hız kazanacak. Çalışma Bakanlığı yapılacak düzenlemelerin teknik taslak çalışmalarını, Hazine'de bütçesini hazırlıyor.

MEMUR MAAŞLARI İÇİN 5'Lİ ARTIŞ

Enflasyon farkı + Toplu sözleşme zammı
Refah payı
Memura kira yardımı
En düşük memur maaşı net 22 bin TL olacak
Maaşlara ince ayar

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFAH PAYI VERİLECEK

En düşük emekli maaşı yükselecek
6 aylık enflasyon oranı ile Temmuz zammı
Refah payı

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ DE ARTACAK

Emekli bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı öncesi 1100 TL'den yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi. Mart ayında emeklilik başvuru yapan ve maaşları bağlanan EYT'liler dahil 15 milyonu aşkın emekliye bu tutar ödendi. Maaş bağlanma işlemleri henüz tamamlanmayan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak. Bu tutar işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplarına yatacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 2500-3000 TL bandına yükselmesi bekleniyor. Burada bayram ikramiyesinin 3000 TL'ye yükselmesi durumunda yüzde 50 zam yapılmış olacak ki, 2023 yılı içerisindeki zam oranı ise yaklaşık yüzde 173 olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NET 22 BİN TL, MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 14 BİN 670 TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı maaş genelgesine göre en düşük memur maaşı 11 bin 848 TL olarak açıklandı. Bu evli ve 2 çocuklu bir memurun maaşı. Yine bu rakam net 22 bin TL düzeyine yükselecek.

7 bin 901 TL alan memur emeklisi maaşı da aynı oranda yükselirse bu rakam 14 bin 671 TL olacak. Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.

MEMURA KİRA YARDIMI YAPILACAK

Memurun rahat nefes alması için yapılacak düzenlemeyle metropollerde yaşayanlara Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memura benzer şekilde ödemeler yapılacak.

Memura büyükşehir tazminatı yani kira yardımı ödenecek. Bu kira yardımları memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre belirlenecek. Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak.

MEMURA EK ZAM NE KADAR OLACAK?

Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 45 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB'nin anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 22-25 civarında olacak.

Burada en düşük memur maaşı 22 bin TL düzeyine çekilecek. Üzerinde maaş grupları için de Temmuz zammı ve refah payı artışı için ince ayar yapılması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük memur maaşına uygulanacak yüzde 85,69 oranındaki artış, memur emeklisine de uygulanınca 14 bin 671 TL rakamı ortaya çıkıyor.

YENİ 3600 EK GÖSTERGE İLE MEMUR MAAŞLARI DAHA DA ARTACAK

3600 ek gösterge düzenlemesine ek yeni çalışma yapılıyor. Yapılacak yeni düzenlemeyle birinci derecedeki tüm memurlar 3600 ek göstergeye çalışmasına dahil edilecek. Bu memurlar Temmuz ayında 2.000 liraya yakın bir artışı da maaşlarında görebilecekler.