Mesut Özil kimdir?

15 Ekim 1988'de Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldak'ın Devrek ilçesinin Hışıroğlu Köyü'ndendir.

Mustafa ve Gülizar Özil'in ikinci çocuğu olarka dünyaya geldi. Ağabeyi Mutlu Özil de futbolcuydu. İki kız kardeşi bulunmaktadır.

Özil üçüncü kuşak bir gurbetçidir. Türkçe eğitim veren bir anaokulunda eğitim aldı.

Futbola 1995 yılında DJK Westfalia 04 Gelsenkirchen takımında başladı. Üç yıl bu takımda oynadıktan sonra, DJK Teutonia Schalke-Nord takımına yazıldı. Bir yıl bu takımda oynadıktan sonra, bir yıl da DJK Falke Gelsenkirchen takımında oynadı. 2000 yılında babası Rot-Weiss Essen alt yapısına yazdırdı. Almanya'nın köklü takımlarından olan Rot-Weiss Essen, gençlere verdiği forma şansı ile bilinmektedir. Öyle ki 16 yaşında, Mesut'u A Genç Takımları‘nda oynatmaya başlattılar. Sonra o dönemde Alman İkinci Ligi‘nde oynayan A takımda oynatmak için profesyonel sözleşme teklif ettiler. Ancak babası teklifi reddetti ve oğlunu Schalke 04 takımının alt yapısına götürdü.

Schalke 04’ün gençler takımında bir yıl kadar top koşturduktan sonra ve Bayern Münih‘i 2-1 yenerek gençlerde Almanya Şampiyonu olduktan sonra, o dönem Galatasaraylı yöneticiler "Bu çocuk çok cılız. Solucan gibi. Bundan futbolcu olmaz. Denemeye bile gerek yok." demiş. Bu sözünün üzerine Beşiktaş’ın kapısını çalmışlar ama onlar da "Futbolcu tipi yok" diyerek benzer bir tavır sergilemiş. Bu yaşananlardan sonra Fenerbahçe’nin yolunu tutmaya cesaret edememişler.  Türkiye macerası başlamadan biten Mesut, 12 Ağustos 2006 tarihinde Schalke 04 ile profesyonel kontrat imzaladı.

17 yaşında Bundesliga'da top koşturan Mesut'a en büyük destek aynı takımda oynayan Hamit ve Halil Altıntop kardeşlerden geldi.

1.5 yıllık Schalke tecrübesinin ardından 3.3 milyon euro'ya Werder Bremen'e transfer oldu. Werder Bremen forması altında çıktığı toplam 108 maçta 16 gol ve 55 asist kaydetmiştir.

2009 yılında Almanya Milli Takımı'nı seçtiğini açıkladı.

Takımıyla gösterdiği performans ile Almanya millî takımına 2010 FIFA Dünya Kupası'nı oynamak üzere çağrıldı. Turnuva boyunca hep ilk on birde sahaya çıkan Mesut, Almanya ile dünya üçüncüsü oldu. FIFA Dünya Kupası’nda yıldızı parlayan futbolcu için Real Madrid takımı Werder Bremen’e 15 milyon avro bonservis bedeli ödedi; Mesut ise yılda 5 milyon avro'dan 6 yıllık sözleşme imzaladı. Mesut, Real Madrid kulübüne imza atan ilk Türk kökenli futbolcu olmuştur.

2 Eylül 2013 tarihinde Real Madrid'den 50 milyon euro karşılığında Arsenal'e transfer oldu.

2014 FIFA Dünya Kupası'nda Almanya ile şampiyonluk yaşayan Mesut, turnuvada 1 gol 2 asist ile oynadı.

2020-21 sezonunda Arsenal'in Avrupa Ligi ve Premier League kadrosunda yer almadı. Özil'in kadro dışı bırakılmasında Doğu Türkistan'a verdiği desteğin etkili olduğu belirtildi.

Ocak 2021'de Arsenal'dan Fenerbahçe'ye transfer oldu ve 3,5 yıllık sözleşme imzaladı

14 Temmuz 2022'de İstanbul Başakşehir ile 1+1 yıllık sözleşme imzaladı.

22 Mart 2023 tarihinde futbolu bıraktığını açıkladı.

2018 Türkiye genel seçimleri öncesinde, Mayıs 2018'de Alman millî takımından kendisi gibi Türk asıllı arkadaşı İlkay Gündoğan ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirdi. Bu olay, Erdoğan'ı ve onun politikalarını desteklediği şeklinde yorumlandı ve Almanya'da tartışma konusu oldu.

Almanya, 2018 Dünya Kupası'nda grup aşamasında elendikten sonra Özil, 22 Temmuz'da paylaştığı bir dizi mesajda kendisine ırkçılık yapıldığını belirtti.

Özil son olarak 2023 yılında göğsüne yaptırdığı üç hilal ve bozkurt dövmesiyle gündeme geldi.

Beşiktaş'tan 'şike' iddialarına tepki! O kanal hakkında suç duyurusu... Beşiktaş'tan 'şike' iddialarına tepki! O kanal hakkında suç duyurusu...

Özil sıkı bir Fenerbahçe taraftarı olduğunu açıklamıştı.