Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da, Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek üzere başlattığı antiterör operasyonuyla ilgili olarak gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

"ŞUAN ELİMİZDE SİVİLLERİN HAYATINI TEHDİT EDEN BİR DURUM YOK"

Azerbaycan ordusunun Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından bölgede görev yapan Rus Barış Gücü Birlikleri’nin durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve birliklerin zor koşullara rağmen görevlerini sürdürdüğünü belirten Peskov, "Taraflar birliklerimizle temas halindeler. Genelde de bu temaslar askeri birimler üzerinden oluyor. Şuan elimizde sivillerin hayatlarını tehdit eden bir durum olduğuna dair bir bilgi yok. Barış güçleri görevlerini yerine getiriyor ancak durum oldukça zor." diye konuştu.

"ASKERİ HAREKATIN BAŞLAMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Karabağ'daki durumdan ötürü endişe duyduklarını aktaran Peskov, "Gerilimin keskin bir şekilde artmasından ve askeri harekatın başlamasından endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı.

ERMENİ TARAFINA 1991 HATIRLATMASI

Azerbaycan ve Ermenistan'ın, Rusya ile birlikte imzalanan üçlü anlaşmalara uymaları gerektiğini belirten Peskov, "Tek esaslı dayanak, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü belgelerdir. Herkesi bu belgelerin hükümlerine, gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz. Ermeni tarafının Azerbaycan'ın 1991 itibarıyla topraklarını tanıdığı gerçeğini kastediyoruz." dedi.

"ORDUMUZ ANCAK FİKİR SUNABİLİR"

Operasyonun ardından Karabağ’da görev yapan Rus Barış Gücü birlikleri sayısının arttırılıp arttırılmayacağı sorusuna da yanıt veren Peskov, "Barış güçlerimizin sayısının arttırılmasına gelince, bu karar daha önce ordumuz tarafından belirlenmiştir ve tüm ülkelerin mutabakata tabidir. Bu artışın belirlenmesi için ancak ordumuz fikir sunabilir." ifadelerini kullanarak, barış gücü birlikleri sayısının taraf ülkelerin onayıyla arttırılabileceğini vurguladı.

RUSYA TARAFLARI MÜZAKERE MASASINA DÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Karabağ’daki krizin çözümünde Moskova’nın üstüne vazife edindiği görevin tarafları müzakere masasına oturtmak olduğunu söyleyen Peskov, "Asıl görev hem Erivan’ı hem de Bakü’yü ağır yöntemlerden vazgeçirerek müzakere masasına oturtmaktır." dedi.

Kassam Tugayları görüntüleri yayınladı İsrail karıştı: Terörist bakan Ben-Gvır böyle kaçtı Kassam Tugayları görüntüleri yayınladı İsrail karıştı: Terörist bakan Ben-Gvır böyle kaçtı

"SİVİL HALKIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ OLAN HER ŞEY YAPILIYOR"

Azerbaycan’ı operasyonları sırasında sivillere karşı dikkatli olmaya çağıran Peskov, "Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin gerçekleştirdiği askeri operasyon karşısında bizim için ilk şey Karabağ’daki sivil halkın güvenliğinin sağlanmasıdır. Bunun için gerekli olan her şey yapılıyor." dedi.

Peskov, bölgedeki durumun diplomatik çözümü için Bakü ve Erivan'la temasları sürdürdüklerini kaydetti.