2Söz konusu videodaki kişinin Zebihullah Mücahid ile koruması olduğu iddia edildi. Ancak videonun eski olduğu ve geçen sene de dolaşıma sokulduğu ortaya çıktı.

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA

Taliban yönetimi de konuya ilişkin açıklama yaptı. Bu açıklamada, videodaki kişinin Zebihullah Mücahit olduğu iddialarını yalanladı.

Açıklamada, “Videodaki olay, Pakistan'ın Belucistan eyaletinin Çaman bölgesindeki bir kişiyle ilgili olup, İslam Emirliği ile hiçbir ilgisi yoktur.

ABD, Irak Meclisi'nin eş cinsel ilişkileri suç kapsamına alan tasarıyı onaylamasına tepki gösterdi ABD, Irak Meclisi'nin eş cinsel ilişkileri suç kapsamına alan tasarıyı onaylamasına tepki gösterdi

İstihbarat odakları, kiraladıkları medya aracılığıyla İslam Emirliği aleyhine propaganda yapmakta, İslam Emirliği halkına ve yetkililerine iftira atmaya çalışmaktadır” denildi.

ZEBİHULLAH MÜCAHİD KİMDİR?

Zebihullah Mücahid, Afganistan İslam Emirliği'nin resmi sözcüsüdür. Uzun süredir Taliban'ın birkaç sözcüsünden biri olarak hizmet veriyor, diğerleri Süheyl Şahin ve Yusuf Ahmedi'dir. 

Mücahid, genellikle Taliban'ın doğu, kuzey ve orta Afganistan'daki faaliyetleri hakkında yorum yaparken, Ahmedi ise batı ve güney bölgeleri hakkında sözcülük yapmaktan sorumluydu. 

Mücahid, 17 Ağustos 2021'de ilk kez halka açık olarak ortaya çıktı. Bundan önce, gazetecilerle düzenli olarak iletişim kurdu ve cep telefonu aramaları, kısa mesajlar, e-postalar, Twitter ve cihatçı web sitelerindeki ilanlar aracılığıyla Taliban adına konuştu. Mücahid, Taliban sözcüsü Muhammed Hanif'in tutuklanmasının ardından Ocak 2007'de bu göreve atanmıştı.

Mücahid ilk olarak 17 Ağustos 2021'de Afganistan'ın Kabil kentinde Abdülkahhar Belhi ile birlikte Taliban'ın ilk basın toplantısında kamuoyu karşısına çıktı ve yerel ve uluslararası medya ekiplerinin sorularını yanıtladı. Hem Peştuca hem de Darice dillerini akıcı bir şekilde konuşmaktadır.

odatv