Bir sürü anket ve hepsi yarış halinde. Yarış ve rekabet güzel aslında ancak bu anket şirketlerinin hiç biri halk için çaba ortaya koyma derdinde değil. Ya mevcut yönetime yakın yada muhalif.
Oysa halk hangi liderin ve ona bağlı kadronun olmasını hep belirli şartlara bağladı. Halk seçtiklerini hep uyardı. Uyarıları dikkate alanlara destek olurken;dikkate almayanları bazen tatlı sert ,mesajın hiç alınmadığını görünce ise bir daha mesaja dahi gerek kalmayacak şekilde cezalandırmayı tercih etmiştir hep.!
Güçlü Sistem-İlkesel Duruş -Güçlü Lider
1. Sosyal dengeyi gözetmeyen adaleti aşk edinmeyen, alçak gönüllü olmayan, geldiği yeri unutan her liderin ve kadroların tarih sahnesindeki yerini görmemek için duygusal yetkinliğinide yetirmiş bir ama olmak gerek.
Bilim, tecrübe ve liyakat ışığında sistem kurmalı, sistemin prensiplerle işlerliğini sağlamalı. Sistem %70, prensipler %20, liderlik %10.
2. Sistemi inşaa etmek ve kurallara bağlı ilkesel bir duruşa sahip olmak yetmez. Uyumu sağlamak önemli. Halk bazen tepki koyabilir. Halkı susturmak enerji birikimini olumsuz manada tetikler. Tüm yöneticilere , danışmanları tarafından volkanik bölgelerdeki patlamalar nasıl olur ile ilgili sosyolojik gerçekliği hatırlatacak düzeyde bir sunum mutlaka hazırlanmalıdır.
Yönetim olarak; hizmet için konulan sistemin işlemesini sağlayan, teşkilat olarak halka hizmeti gerçekleştiren, halk ile kurum arasında oyunbozan değil belki fedakârca davranıp halk ile kurumu buluşturan olmalıdır. Başkan ise halk, teşkilat ve kurumu beraberce yöneten orkestra şefi olmalıdır.
“İçimizden biri köprü olmaya razı olmazsa, kıyamete kadar bu suyun kıyılarını bekleriz.”
Arif Nihat Asya
“Hayatta öğrenilmesi en zor şey, geçilecek ve yakılacak köprüleri birbirinden ayırt edebilmektir.”
David Russel
“Bilginlerle beraber düşünmeli, halkla beraber hareket etmeli.”
Berkley
3. Yönetimde prensipler hâkim olmalı ve bu prensipler daima kontrol edilmelidir.
Yönetim duygular ile değil prensipler ile idare edildiği zaman güç kazanır. Bugün yaşadığımız en temel sorun bu değil midir?
Bağlayıcı bir anayasal düzen yok. Suç ve ceza, başarı ile ödül mekanizması oluşturulmadığı için sürekli bir endişe hali.
Din- vicdan özgürlüğü, kültürel özgürlük...kesin kurallar ile garanti altına alındığında toplumsal kaygılar son bulur. Toplumsal kaygılar son bulduğu zaman siyaset :
a) Ekonomik ilerleme ve yeni yatırımlar (ulaşım, iletişim, tarım-hayvancılık ,sanayi hamleleri)
b)Eğitimde yapılacak yatırımlar,
c)Teknolojik ve bilimsel yatırımlar,
d)Savunma sanayinde yapılacak yatırımlar,
e)Sosyal adalete uygun bölüşüm programları...
Üzerinden şekillenir.
Bu halkın: Anayasal güvenceyi sağlayacak bir kahramana ihtiyacı var.!!
Bir bireyi: Dini inancı, dili,rengi,ırkı ve devletin bölünmez bütünlüğünü bozmadığı sürece sahip olduğu düşünce dünyasından dolayı aşağılamak en yüksek cazalar ile yanıt bulmalı ki haddini aşmak olmasın. Ülkemde hala gerici kavramının kullanılması, dini kıyafetlerin sürekli gündem olması, dil, ırk ve mezhep ile ilgili aşağılanma nasıl bir trajedidir? Nasıl bir zulümdür?
Stephan Covey’e göre 4 prensip: “Güven, Eşitlik, Doğruluk, Ahlâk.”
4. Sistemin çıkmazlarını ortaya koymak.
4. Murat dönemini çoğu kişi okumuştur okul yıllarında. Başa geçer geçmez yaptigi ilk iş: Islahat raporları hazırlatmak olmuş. Yapılacaklar önceden tespit edildiğinde verimlilik kaçınılmaz olur. Haftalık, aylık ve yıllık raporlar işlevselliği artırır. Özellikle sistemin bütün birimlerine yönelik , iç yapılarını, işleyişlerini, yanlışlarını ve noksanlarını tetkik edip , varsa eğer sorun, bunlardan nasıl kurtulacağına yönelik isabetli bir rapor hazırlamak veya hazırlatmak, ortaya koymak ve buna göre hareket etmek başarıyı kaçınılmaz hale getirtir.
Hastanın hastalığı bilinmeden ilaç verilmez, verilirse fayda yerine zarar verebilir.
5. Sistemin istişare ile denetimi kuralsızlıkları ortadan kaldırır. En azından en minimal seviyeye düşürür. Lider herkese güvenir ama aynı zamanda kimseye güvenmez. Her birim ile ayrı ayrı görüşmeler esastır. Her birimin bir ayrı icra kurulu olmalıdır ki sistemsel denetim güçlü olabilsin. Bu durum çok zor olmasa gerek.! Danışmanlar üzerinden bir sistem beraberinden birden çok sorunu derinlikli tetikler. Tebdil-i kıyafet nedir sorusunu yeniden sormak gerekiyor. Anlaşılmayan her bilgi ezber özelliği dışından bir şey ifade etmez.
Lider her hafta belli olmayan bir gün ve özellikle de sabah ilk saatte sistemi kontrol etmelidir. Lider önceden o birimler hakkında detaylı bir bilgi sahip olmalıdır ki ne soracağını bilebilsin.
Bildirmeden ve yapabilecek seviyeye ulaştırmadan iş ve başarı istemek yanlıştır.Bunun çaresi, öğretmek ve eğitmektir. Zira öğretim olmadan eğitim olmaz, eğitim olmadan da öğretim kalmaz.
“Gerçek adam görevini, küçük adam çıkarını düşünür.”
King Dize
6. Kamuoyu anketleri zorunlu bir kurala dönüştürülmelidir. Demokrasi kamuoyu yoklamaları ile fayda veren bir sisteme dönüştürülebilir. Aksi taktirde sadece seçim dönemi halkı dikkate almak halka rağmen demokrasi olur. Oysa halk için olan demokrasi, değer katar ve güçlendirir. Kamuoyu yoklamaları halkın tepkisini hayırlı bir şekle yönlendirmede en etkili silahtır. Halk isyanlarının olduğu tüm yönetimler incelendiğinde halktan uzak olmak ve halkı dikkate almamak temel sebeptir. Danışmanlık üzerinden idare sorunlardan kaçıştır.
Ahilik teşkilatını incelemek çok mu zor?
Tebdil-i kıyafet anlayışını derinlikli incelemek çok mu zor?
Kamuoyu yoklaması işte bu sorunlara temel çözümleyici olur.
Her lider ve kadrosunun unutmaması gereken en temel gerçeklik:
Siyaset halk için yapılır. Oy veren vermeyen herkese hizmet zorunluluktur. Ayrıştırmak ve gruplaştırmak suçtur ve bunun sonucundan herkes payına düşeni mutlaka alır.!
Yasasin tam bağımsız güçlü Türkiye.
Yorumlar (2)