Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında imam nikahı adı altında sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşmada “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından hapsi istenen baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, 'kapalı duruşma' ve 'yayın yasağı' kararı verdi.

BABA VE DAMAT GELDİ, ANNE KATILMADI

Kartal Adliyesi'ndeki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli hazır bulundu. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel katılmadığı duruşma gerginlikle başladı. Duruşma öncesi güvenlik görevlileri basının içeri girmesine izin vermezken yüzlerce avukat  H.K.G’yi savunmak için duruşma salonu önüne geldi. 

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma öncesi adliye içinde ve çevresinde güvenlik güçlerince yoğun güvenlik önlemi alındı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunun bulunduğu koridora avukat dışında izleyici alınmaması nedeniyle zaman zaman gerginlik yaşandı. Mahkeme heyeti, davada katılımcı sayısının çokluğu nedeniyle duruşmanın konferans salonunda yapılmasına karar verdi. 

CEMAAT ÜYELERİNDEN SANIKLARA DESTEK

Duruşma öncesi adliye önünde toplanan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun CHP'li üyeleri ile Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sol Parti temsilcileri basın açıklaması yaptı. Öte yandan Yusuf Ziya Gümüşel'e destek için adliye önünde toplananan cemaat mensupları, "Hocamız yalnız değildir", “Mahkeme azgın azınlığa yol verme” sloganı atarak tekbir getirdi. 

KADİR İSTEKLİ VE BABA HİÇBİR TEPKİ VERMEDİ

Davanın tutuklu sanıkları Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel, mahkeme salonunda boyunları öne eğik şekilde durdu. Baroların ve davaya katılmak isteyen avukatların söylediklerini duyan Gümüşel ve İstekli hiçbir tepki vermedi.

MAHKEMEDEN YAYIN YASAĞI KARARI

Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınmasını, duruşmaların basına kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki tüm kurumların müdahillik taleplerini reddetti. Mahkeme, sanık avukatlarının taleplerinin ardından kapalı duruşma kararı aldı.