Borrell, Cumartesi günü AB'nin web sitesinde bir makale yayınladı. Yazısında Borrell, " Gazze'de sivil halkın yaşadığı trajik durum ve özellikle de Batılı gazetecilerin bölgeye erişiminin olmaması ve çok sayıda Filistinli gazetecinin hayatını kaybetmesi ne yazık ki Avrupa'da her zaman yeterince bilinmiyor." dedi.

Hamas, yarın ateşkes ve esir takası kararını iletecek! Hamas, yarın ateşkes ve esir takası kararını iletecek!

Makalede AB diplomatı, blok üyelerini birleşmeye ve İsrail rejiminin Ekim ayı başlarında bölgeye yönelik bir saldırı başlatmasından bu yana yaklaşık 24 bin kişiyi katledildiği Gazze'deki çatışmaya çözüm bulmak için baskı yapmaya çağırdı.

AB üyeleri arasında Gazze'deki çatışmaya nasıl tepki verilmesi gerektiği konusunda fikir birliği eksikliğinin bloğun bölgedeki konumunu zayıflattığını ve olaylar üzerinde etkili olmasını engellediğini söyledi.

Borrell makalesinin devamında, "Gazze halkının acilen gıda, su, ilaç ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı var. Bomba ve kurşunların ötesinde, kıtlık ve salgın hastalıklar yüz binlerce Filistinlinin hayatını tehdit etmeye başlıyor." ifadelerini kullandı.

Borrell, İsrail ordusunun aralıksız askeri saldırılarının bölgede bıraktığı yıkım nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon kişinin, yani Gazze nüfusunun yaklaşık %85'inin, zorla yerinden edildiğini söyledi.

Ancak diplomat, İsrail hükümetinin bazı üyelerinin "Gazze'deki Filistinlilerden kurtulmaktan bahsettiklerini", AB'nin Gazze nüfusunun yerleşim bölgesi dışına zorla yerinden edilmesine kesinlikle karşı çıkacağını söyledi.

Borrell ayrıca AB üyelerini, Filistin'deki çatışmayı sona erdirmek için ortak bir çaba gösterilmemesinin, çatışmanın Yemen ve Lübnan'daki zaten istikrarsız bölgelere yayılmasına neden olabileceği konusunda uyardı.