ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna ve İsrail'i desteklemeyi amaçlayan geniş kapsamlı fon talebini detaylandırdı. 

Azerbaycan'dan doğal gaz mesajı: Yatırım yapıyoruz Azerbaycan'dan doğal gaz mesajı: Yatırım yapıyoruz

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden, Ukrayna ve İsrail'e yardım etmek ve ABD'nin güney sınırındaki göçmen akınıyla başa çıkmak için Kongre'den 105 milyar dolardan fazla büyük bir bütçe artışı talep ediyor. 

euronews'teki habere göre; Biden, Ukrayna savaşı için 61.4 milyar dolar, İsrail'e yardım için 14.3 milyar dolar, Gazze de dahil olmak üzere insani krizlere müdahale için 9 milyar dolardan fazla kaynak talep etti.  Ayrıca Meksika sınırını güçlendirmek ve fentanil kaçakçılığıyla mücadele için 12 milyar dolardan fazla para istendi. 

Demokrat Başkanın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgali ve Hamas'ın İsrail'e saldırısının "küresel bir dönüm noktasını" temsil ettiğini söyledi.

Sullivan, "Bu bütçe talebi Amerika'nın ulusal güvenliğini ilerletmek ve Amerikan halkının güvenliğini sağlamak açısından kritik önem taşıyor" dedi.

Paranın büyük kısmı savunma sistemine harcanacak

Mayıs ayında yeni iltica kısıtlamalarının başlamasının ardından ABD'ye gelen göçmen sayısında bir durgunluk yaşanmasına rağmen, yasadışı geçişler geçen ay günlük ortalama 8,000'i aştı.

Ek fon talebindeki en büyük kalem, 61.4 milyar dolar ile Ukrayna'ya ayrılıyor. Bu paranın bir kısmı Pentagon'a daha önce sağlanmış olan silah stoklarının yenilenmesi için kullanılacak. 

Teklif kapsamında İsrail, 14.3 milyar dolar yardım alacak. Bu paranın büyük bir kısmı hava ve füze savunma sistemlerine harcanacak.