Can Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nisan 2022’den bu yana cezaevinde bulunan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçildi.

Milletvekili seçilen Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

AYM'ye başvurdu

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Yargıtay cezayı onamıştı

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

AYM Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

AYM, Atalay dosyasını görüştü

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gündemine geldi.

Hak ihlali kararı verildi

AYM, Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi.

Dosyanın yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alınacağı öğrenildi.

Bakan Tunç kararı değerlendirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorusu üzerine AYM'nin kararını değerlendirdi.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale edildi

"Gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır"

Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır." dedi.