ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e Gazze'de savaş sonrası dönem için ılımlı Filistinli liderlerle iş birliği çağrısı yaparken, bölge ülkelerinin  sadece "Filistin devletine giden yolun" açılması durumunda Gazze'nin yeniden inşasına katkı sağlayacağını söyledi.

"Mahzen-32" operasyonlarıyla organize suç örgütü çökertildi "Mahzen-32" operasyonlarıyla organize suç örgütü çökertildi

Türkiye ile dört Arap ülkesi; Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Gazze'nin savaş sonrasında idaresi ve yeniden inşa süreci konusunda planlamalara başlamak için mutabakata vardığını belirten Blinken ancak bunun için bu ülkelerin, Gazze'deki çatışmaların sona ermesini ve bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımların atılmasını görmek istediklerini vurguladı.

"İsrail'in, Filistinlilerin kendilerini etkin bir şekilde yönetebilecek becerilerini baltalayacak adımlar atmaya son vermesi" gerektiğinin altını çizen Blinken, İsrail'in, İsrailliler ile barış içinde yaşamaya hazır Filistinli liderlerin partneri olması gerektiğini ifade etti. Blinken, Batı Şeria'daki yerleşimcilerin şiddetinin, yerleşim yerlerinin genişletilmesinin, insanları evlerinden etmenin İsrail'in barış ve güvenliğe ulaşması yönünde işini kolaylaştırmadığını da sözlerine ekledi.

Blinken, İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın korunması için çabaların artırılması ve bölgeye daha fazla yardıma izin verilmesi çağrısı da yaptı. İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşın bedelinin "çok yüksek" olduğunu belirten Blinken, Gazze'de sivil ölümlerinin özellikle de çocuk ölümlerinin sayısının çok yüksek olduğunu söyledi.