Çocuklarımıza yarıyıl tatilinde neler yaptıralım?

İlk olarak elimizden kumandayı almalarını sağlayalım.

Diyelim ki;

“Yavrum, ben televizyonun karşısında bilmem kimin, kimlerin çarpık ilişkilerini izlerken ve olayların arkasını merak ederken sen beni ayıpla, beni kına! Yakışıyor mu sana elalemin neidüğü belirsiz ilişkilerini merak etmek?” de…

Ardından çocuklarımıza yine;

“Kuzum, ben akıllı telefon bağımlısı oldum ama her ortamda her fırsatta suçu sizlere, siz çocuklara ve gençlere atarak vicdanımı rahatlattım, bu utancı önce yüzüme vur sonra da al benim elimden şu lanet olası telefonu ve bana de ki… Gel, birlikte kitap okuyalım, ben okuyayım sen dinle, sen oku ben dinleyeyim…”

Yapalım mı bunları çocuklara?

Zor değil mi?

İmkânsız hatta!

Mesela;

Okuduğundan ne anladın, anladıklarının ne kadarını hayatına uyarladın? gibi sorularla bizi iğnelemelerini sağlayalım mı?

“Benim hangi yazara, şaire, hangi ilim adamına benzememi istedin” desinler mi bize?

Bu uğurda neler yaptın, dersine çalış, diğer çocuklardan daha üstün ol, onlardan daha iyi okul kazan, dışında bana ne gibi telkinlerde bulundun, erdemli olabilmem için bana nasıl terbiye verdin? de desinler mi çocuklar tatilde bizlere?

Meselâ, çocuğumuz bize şöyle bir cümle kursa:

”Sen okudun, diplomaların var, kitap da okuyorsun arada… Peki, tüm bunların yanında dedikodu yapıyorsun, ibadet şükrünü tam olarak eda etmiyorsun, Allah’ın emrettiği ölçüde fakiri fukarayı gözetmiyor mal biriktirmeyi düşünüyor, verilenlere şükretmeyi bir kenara bırak bir dünya verseler ikincisini isteyecek kadar aç gözlüsün, elin arabasının derdi seni geriyor, sürekli konfor peşindesin, yakışıyor mu okuyup diploma sahibi olmuş inançlı insana tüm bunlar?”

Ne düşünürüz?

Helâl olsun, çocuğum beni sîgaya çekiyor deyip utanır kendimize mi geliriz yoksa duymazdan gelerek ‘oralı olmama seçeneği'ni mi işaretleriz?

Çocuğumun elinden telefonu alamıyorum cümlesini çocuğumuz,

Anne ve babamın elinden telefon alamıyorum cümlesine dönüştürürse ne cevap vereceğiz?

Ben unumu eledim eleğimi astım, çocuğum da ben gibi olunca elinden telefon düşmesin diye içimizden geçiriyoruz ya?

O öyle değil işte…

Çocuğunla ilgilendiğin zaman telefonu bırakıyor çocuk.

Bırakmıyorsa onu telefona mahkûm ettiğimiz için bırakmıyor!

Gelin bu tatilde çocuklarımız bize karne versin ve hâk ediyorsak bize karne hediyesi alsınlar, parasını da biz verelim…

Bakalım bize kaç puan verecekler?