İlk roketler, Sukkot olarak bilinen yedi günlük Yahudi kutlamasının sonuna denk gelen Simchat Tora bayramında sabah saat 6 civarında fırlatıldı. Hamas’ın Üst Düzey Askeri Komutanı Muhammed Deif, yaptığı açıklamada askeri operasyonun başladığını duyurmuş ve Filistinlileri her yerde savaşmaya çağırmıştı. Deif, ateşlenen roketlerin “El Aksa Tufanı Operasyonu”nun başlangıcı olduğunu söylemiş ve 5 binden fazla roketin ateşlendiğini belirtmişti.

Filistin Diplomasi Merkezi, Siyonist algıları bozmaya devam ediyor! Filistin Diplomasi Merkezi, Siyonist algıları bozmaya devam ediyor!

Ardından sosyal medya aracılığıyla Filistinlilerin hava, kara ve deniz yolu ile İsrail’e girdiği görüntüler paylaşılmıştı. Bu bağlamda yapılan sürpriz saldırı sonucu Dünya’nın en iyilerinden biri olduğu iddia edilen Merkava IV ana muharebe tankının da imha ediliş görüntüleri de paylaşıldı. Bahse konu tankın, Filistinliler tarafından üzerinde düşürülebilir patlayıcı bulunan bir drone ile devre dışı bırakıldığı görülmekte. Mühimmat, bu tankın arka kısmında bulunan motor bölmesine isabet ederek tutuşmaya ve yangına neden olmuş, dolayısıyla tank fiilen imha edilmiştir.

Standart Merkava IV kitinin, gelen füzeleri engellemesi gereken ancak doğrudan üzerindeki tehdidi göremeyen ve dolayısıyla tepki veremeyen Trophy aktif koruma sistemini içerdiğini belirtmekte fayda var. Dolayısıyla bu olay, modern bir tankın neden bu tür tehditlere karşı korunmaya ihtiyacı olduğunun başka bir kanıtı oldu. İsrail Ordusu’nun yeni zorlu silaha uyum sağlama zamanı vardı, özellikle de bunun Ukrayna’daki videolarda çok sık yaşandığını görmüştük. Ancak İsrail’in modern savaş alanının gerçeklerine hazırlıklı olmadığı yaşanan bu saldırı sonucu ortaya çıktı. Buna ek olarak İsrailli askerlerin hazırlıksız yakalanmasına diğer bir kanıt ise top namlusunun ucunda görülen kapak. Yani tanklar ve mürettebat, savaşa tamamen hazır değildi.

Yayımlanan drone videosuna ek olarak Filistinli gruplar tarafından paylaşılan başka bir videoda İsrail topraklarına Gazze Şeridi’nden sızma anları görülmekte. Videolardan bir tanesinde ise Filistinlilerin İran menşeili PG-7T tandem savaş başlığına sahip RPG ile Merkava IV tankına saldırdığı ve Trophy AKS’nin çalışmadığı görülmekte. Bu durum askerlerin hazırlıksız yakalandığına dair diğer bir kanıt olarak düşünülebilir. Bu bağlamda Filistinlilerin İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ait bilinmeyen sayıda tankı imha etmesi ve ele geçirmesi de yayımlanan diğer videolarda görülmekte.

Yayımlanan videolardan bir diğerinde ise tank mürettebatının yanan Merkava tankından çıkarıldığı an görülüyor. Görüntülerde görünen iki tank mürettebatı yalnızca sürükleniyor olsa da arka planda silah sesleri duyuluyor, bu da en azından bazılarının yakalandıktan sonra infaz edildiğine işaret edebilir. O zamandan bu yana Hamas’ın terk edilmiş birkaç İsrail tankını ele geçirdiğini gösteren çok sayıda video da sosyal medyada yer almakta.

Filistinli Kudüs Tugayına bağlı birimler tarafından paylaşılan görüntülerde ise İsrail’in Merkava IV tankına birinci nesil Malyutka güdümlü tanksavar füzesi ile saldırıldığı görülmekte. Bu kapsamda tankın isabet aldığı ve Trophy AKS’nin yine çalışmadığı görülüyor. Soğuk Savaş sırasında, Batı tarafından AT-3 Sagger olarak bilinen Sovyet 9K11 Malyutka, 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başlarında Moskova’daki KBM fabrikası tarafından geliştirilmiştir.

Malyutka, HEAT savaş liderliğini içeren sivri uçlu bir yanıcı ve 9K11 taşınabilir fiberglas fırlatıcısının içinde saklanan büyük boy kanatçıkları olan kendine özgü 9M14 füzesi ile tanınmaktadır. Malyutka’nın diğer tankavar füzelerine göre en iyi özelliği ise kullanım kolaylığıdır. Bavulunda taşınan Malyutka, bir dakikadan kısa sürede monte edilebilmekte ve atışa hazır hale gelmektedir.