Veriler, satışların 2022'deki yüzde 60'lık büyümenin ardından geçen yıl yalnızca yüzde 31 arttığını gösteriyor.

Taşıt kredisi sınırları değişti Taşıt kredisi sınırları değişti

Elektrikli arabaların küresel satışları 2022'de 10 milyon sınırını geçti. Bu araçların 60'ı Çin'de satıldı.

Rho Motion veri yöneticisi Charles Lester yeni rakamlara ilişkin "Büyüme hızı yavaşlıyor, ancak bu gibi büyüyen pazarlarda beklenen de bu. Her yıl ikiye katlayamazsınız" dedi.

Lester'a göre 2023'te dünya çapındaki küresel elektrikli oto satışları, Rho Motion'ın öngördüğü yüzde 30'luk büyümeyle büyük ölçüde uyumluydu. 2024 yılı için ise büyümenin yüzde 25 ile yüzde 30 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bu arada şirket, Aralık ayında satışların aylık 1,5 milyon adet ile rekora ulaştığını söyledi. 2023 yılında dünya çapında satılan 13,6 milyon EV'nin 9,5 milyonu tamamen elektrikli veya akülü elektrikli araçlardan (BEV'ler) oluştu; geri kalanı PHEV'lerden oluştu.

Reuters yorumunda, "Yıllarca süren büyümenin ardından bazı otomobil üreticileri, sürücülerin iki ila üç yıl sonra daha iyi, daha küçük ve daha ucuz modelleri beklemesi nedeniyle Avrupa ve diğer yerlerdeki elektrikli otomobil satışlarında talebin yavaşlamasından korkuluyor" ifadelerine yer verildi.

İstatistikler, BEV satışlarının ABD ve Kanada'da yüzde 50, Avrupa ve Çin'de ise sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 15 arttığını gösteriyor.
Lester, bu yıl Avrupa'daki satışların Almanya'nın elektrikli araç sübvansiyonlarını düşürme yönündeki ani kararından etkilenebileceğini söyledi.

Araştırma şirketi Canalys'in yakın tarihli bir raporunda, devlet sübvansiyonlarındaki azalmanın elektrikli arabaları alımını daha az çekici hale getirmesi nedeniyle küresel EV pazarındaki büyümenin bu yıl yüzde 27,1'e kadar yavaşlayacağını öne sürdü.