ABD yönetimi, Filistin'i destekleyen öğrencileri şafak baskınıyla gözaltına aldı ABD yönetimi, Filistin'i destekleyen öğrencileri şafak baskınıyla gözaltına aldı

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, eşinin Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya'daki faaliyetlerini sürdüren bir şirketin ortağı olduğunun ortaya çıkması sonrası istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Ülkedeki iki büyük gazete, Kallas'a istifa çağrısında bulunurken, yapılan iki kamuoyu yoklamasında görüşlerini dile getiren kişilerin çoğunluğu da Başbakan'ın görevi bırakması yönünde fikir bildirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Estonya Başbakanı Kaja Kallas, eşinin şirketlerinin yanlış bir şey yaptığına inanmadığını söyledi.

"ŞİRKET, SAVAŞTAN BU YANA 1,4 MİLYON EURO KAZANDI"

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa'daki şirketlere Moskova ile ilişkilerini kesme çağrısı yapan Kallas, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'da Rusya'yı en çok eleştiren isimlerden biri olarak biliniyor. Estonya'nın kamu yayıncısı ERR, bu hafta yaptığı haberlerde, Kallas'ın eşi Hallik'in dolaylı olarak yüzde 25 hissesinin bulunduğu Estonya merkezli Stark Logistic şirketinin, başka bir Estonyalı şirkete ait Rusya'daki bir aeresol kabı fabrikasına tedarik sağladığını ortaya koydu. 

Estonya'nın Eesti Paevaleht gazetesinin haberine göre, savaşın başından bu yana Stark Logistic şirketinin söz konusu fabrikadan 1,5 milyon euro kazandı.

Bu haberlerin ardından Cumhurbaşkanı Alar Karis ve Kallas'ın koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sosyal Demokratların lideri, Başbakan'a çağrı yaparak detaylı açıklama talebinde bulundu.

Kallas, yaptığı açıklamada, eşinin işleriyle ilgili detaylı bilgi sahibi olmasa da eşinin yaptığı, şirketin sadece diğer şirkete yardım ettiği ve bu esnada Rusya'daki faaliyetlerin azaltıldığı açıklamasının kendisi için yeterli olduğunu söyledi.

"HİSSELERİMİ SATIP YÖNETİM KURULUNDAN İSTİFA EDECEĞİM"

Estonya'nın kamu yayıncısı ERR'nin aktardığına göre, haberlerin arından Sosyal Bilimler Enstitüsü/Nordstat ve Turu-uuringute için yapılan iki kamuoyu yoklaması katılımcıların yüzde 57 ve 69'unun Kallas'ın istifası yönünde görüş bildirdiğini ortaya koydu.

Kallas'ın eşi Arvo Hallik ​de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, tartışmaya sebep olan şirketteki hissesini satacağını, şirketin yönetim kurulundan istifa ederek emekli olacağını bildirdi.