İsrail'in Gazze'de masum sivilleri katlederek, yerlerinden ederek ve açlığa, susuzluğa mahkum bırakarak işlediği savaş suçları, uluslararası kamuoyunda yüksek sesle tartışılmaya devam ediliyor.

Son olarak, 1.400'den fazla Finlandiyalı müzisyen ve sektör çalışanı, İsrail'in bu yılki Eurovision şarkı yarışmasından atılmasını talep etti. Bu isimler arasında, 2011 yılında yarışmada ülkelerini temsil eden Finli sanatçılar Olavi Uusivirta, Paleface ve Axel Ehnström'ün de var.

Yüzlerce müzik insanının imzacısı olduğu bildirinin yazarlarından Lukas Korpelainen, "İsrail'in imajını parlatmak için Eurovision'a katılmasının kabul edilemez olduğunu" söyledi.

İmzacılar, Finlandiya Devlet Televizyonu YLE'yi de "çifte standart"lı davranmakla suçlayarak, "Yayıncı kuruluş Yle, Rusya'nın 2022 yarışmasından men edilmesini ilk talep edenler arasındaydı. Yle'den şimdi de aynı değer savunuculuğunu bekliyoruz." dediler.

Rusya'nın, 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bir gün sonra Yle temsilcisi Ville Vilén, Moskova'nın saldırısının "Yle ve diğer Avrupalı yayıncıların temsil ettiği tüm değerlere aykırı" olduğunu söylemişti. Avrupa Yayın Birliği (EBU) de kısa bir süre içinde Rusya'nın Eurovision'a katılımını yasaklamıştı.

Ancak aynı Finli yetkili Vilén, İsrail ve Gazze'deki durumun "tamamen aynı olmadığını" savundu. "Her ne kadar korkunç olsa da bu (İsrail'in Gazze saldırıları) Rusya ve Ukrayna arasında olduğu gibi devletlerarası bir savaş değil." dedi.

Yle yetkilisinin bu açıklaması büyük tepki çekerken, kanalın İletişim Müdürü Jere Nurminen, durumu yakından takip ettiklerini, EBU ve diğer ülkelerin kamu yayıncılarıyla görüştüklerini söyledi.

"İSRAİL, EUROVISION'A ALINMASIN" TALEBİ ARTIYOR

Finli şanatçılar gibi, benzer talep bir süre önce İzlanda'dan da gelmişti. İzlandalı müzisyenler, İzlanda Devlet Televizyonu Rúv'a, İsrail'in şarkı yarışmasından çıkarılması talebinde bulunmuştu.

Fransa'yı 2023 Eurovision şarkı yarışmasında temsil eden Fas asıllı Kanadalı şarkıcı La Zarra da İsrail'in 2024 Eurovision şarkı yarışmasından men edilmesi çağrısı yapmıştı.

İSRAİL, İNGİLİZ SANATÇIYI HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Bu yıl İsveç'in Malmö kentinde yapılacak olan Eurovision'da, Birleşik Krallık'ı, sanatçı Olly Alexander temsil edecek.

Alexander'ın, İsrail'i soykırımla suçlayan bir bildiriye destek verdiğinin ortaya çıkmasının ardından, İsrail yaptığı açıklamada, soykırım iddialarının "saçma" olduğunu iddia ederek, bildiriyi imzalayanların "İsrail karşıtı önyargılara" sahip olduğunu öne sürmüştü.

Filistin protestoları yayılıyor: Kanadalı öğrenciler de harekete geçti Filistin protestoları yayılıyor: Kanadalı öğrenciler de harekete geçti

BİNLERCE ÖLÜ, YÜZ BİNLERCE YERİNDEN EDİLMİŞ İNSAN VAR

İsrail, 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda, şu ana kadar 23 bin 350'den fazla Filistinliyi katletti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) yayımladığı rakamlara göre, 2 milyon nüfusa sahip Gazze'de, insanların yüzde 85'i yerinden edilmiş durumda.

Yine BM'ye göre, İsrail'in yardım girişlerini engellemesi sebebiyle on binlerce insan açlık ve susuzlukla karşı karşıya.

Gazze'de hastanelerin de İsrail bombalarıyla hedef alınması nedeniyle, Filistinliler sağlık hizmetlerine de ulaşamıyor.