Belçikalı yardım görevlisi ve 7 yaşındaki oğlu İsrail bombardımanında öldü Belçikalı yardım görevlisi ve 7 yaşındaki oğlu İsrail bombardımanında öldü

ABD Kongresi yine pas geçildi. Biden hükümeti aralık ayında ikinci kez İsrail'e "acil silah satışı" gerçekleştirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e yaklaşık 50 milyon dolar değerinde "yardımcı askeri ekipman" verildiğini açıkladı.

Normal şartlar altında ABD Kongre komitelerinde 20 gün boyunca incelemeden geçmesi gereken satış, Biden hükümeti tarafından "acil ihtiyaçlar" sebep gösterilerek yapıldı. İsrail'e aralık ayının başında ilki yapılan "acil satış"ta 13 bin tank topu devredilmişti. Yeni satışta ise satılan topların kullanılabilmesi için gerekli "fünye ve barut" gibi yardımcı askeri ekipman yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Kongre'nin onayının alınmamasının sebebi belirtildi. "İsrail'in savunma ihtiyaçlarının aciliyeti sebebiyle bakanlığımız Kongre'yi bilgilendirdi. Satışın derhal onayını gerekli hale getiren bir aciliyetin var olduğuna yetkisi dahilinde karar verdi." ifadeleri kullanıldı.

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi Partili üyeler, Biden hükümetinin hedeflediği 106 milyar dolarlık yardım bütçesini onaylamayacağını açıklamıştı. Bu bütçenin 61 milyar doları Ukrayna'ya, 14 milyar doları ise İsrail'e "yardım" için kullanılacaktı.