Sosyal medya çeyrek asırdır hayatımızda var ve her geçen gün de zamanımızdan biraz daha fazla çalmaya devam ediyor. Özellikle çeşitlenmesiyle her yaştan ve her kesimden insana hitap eden bir sosyal medya ağı bulunuyor.

İlk sosyal medya ağları 90’lı yılların başında ortaya çıkmıştı. O zaman sadece ünlü kişilerin profilleri bulunan sosyal ağlara üye olmak bile bir ayrıcalıktı. Dil seçeneği bulunmaması nedeniyle de herkesçe kullanılamazdı. Günümüzde ise her dile hitap etmekle kalmıyor, etnik dillerde de kullanma seçeneği bulunuyor.

Sosyal medya ağları da kullanıcılarına göre isimlendirilmeye başladı. Belli bir yaşın üzerindekiler Facebook kullanırken, çekiliş yapmayı, kombin ve fotoğraf paylaşmayı sevenlerin adresi ise İnstagram oluyor. Siyasi münakaşalardan kaçınmayanların ve hayatı daha canlı takip etmek isteyenlerin ise vazgeçemediği sosyal ağ tabiî ki Twitter. Bunların yanında ergenlerin popüler olmak için saçma sapan videolar yüklediği Tiktok’ta dünya sıralamasında önemli bir yere sahip.

Sosyal Medya Mafyalığı

Gelelim sosyal medyanın karanlık yüzünü ifşa etmeye… Burada ele alacağımız konu sosyal medyadan klavye delikanlılığı yapanlar değil. Tik ticareti…

Özellikle sosyal medyada bir tik ticaretidir almış başını gidiyor. Mavi tik ya da blue tick sosyal medya için çok büyük önem arz etmeye başladı. Mavi tikli olmak büyük bir prestij anlamına geliyor. Sadece tanınmış, ünlü, siyasetçi, bürokrat ve kurumsal firmalara verilen mavi tik, isminin sonunda görülüyorsa o kişi çok büyük öneme kavuşuyor.

Fakat sosyal medya ağları bu işi adam akıllı yönetemiyor. Kimlik belgesiyle doğrulama yapan herkese bu tiki verseler sosyal medya trollerden de temizlenecek ama maalesef bunu yapmak yerine belli kişilere verdiklerini iddia ediyorlar. İddia ediyorlar diyorum çünkü bu gerçeği yansıtmıyor. Bakıldığında birçok, gerçek olmayan, komedi hesabının bile doğrulanmış işareti yani mavi tikinin olduğunu görebiliyoruz. Peki, bu nasıl yapılıyor?

Mavi tik ticareti almış başını gitmiş durumda, birçok ajans kişilere ve firmalara mavi tikli hesapları onbinlerce liraya satıyor. Hatta bazı ajanslar sosyal medya ağlarındaki çalışanlara hesapları doğrulamaları karşısında paralar dahi ödüyor. Bu işlemi de tabiî ki el atından yapıyorlar. Bitcoin ile veya farklı yollarla para transferleri sağlanıyor fakat bu konuyu dile getirmemize rağmen ispatını sağlayamıyoruz. Deepweb üzerinden paralar transfer ediliyor, hiç olmayacak kişilerin hesapları doğrulanıyor. Doğrulanmış hesaplar ise ciddi ücretlere satılabiliyor. Hiç takipçisi olmayan fakat doğrulanmış bir hesap onbinlerce lira ederken milyon takipçisi olan doğrulanmış bir hesap için yüzbinlerce lira ödendiğine şahit de olduk.

Fakat belli bir kitlesi olan, tanınmış, bilinen, sosyal medyada ve arama motorlarında her gün aranan kişiler ücret ödemedikleri için mavi tik alamıyorlar.

Gelin görün ki sosyal medya ağları bu mafyavari ticaretin önüne geçen önlemler almıyor, belki de almak işine gelmiyor. Belki de bu işten gizli saklı, Deepweb üzeriden bu ticareti kendileri yapıp parayı kendileri kazanıyorlar. Olamaz mı?

Bu da benim iddiam…