Dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs (COVID19) bazı sektörleri bitme noktasına getirirken bazı sektörleri de olduğunun 10 katından fazla büyüttü.

Özellikle, küçük esnaf olarak bilinen sektörler ile uluslararası ihracat işi yapan firmaların büyük ölçüde etkilenip işçi çıkartmaya başladığı pandemi döneminde bazı sektörler ise büyüdükçe büyüdü.

Mobilya, giyim, gıda gibi temel tüketim malzemesi olarak bilinen ürünleri üreten firmalar pandemi sürecinden olumsuz etkilendi ve işçi çıkartmak zorunda kaldılar. Birçok firma küçülmeye gitti. Fakat özellikle dijitalizm sektöründe hizmet veren firmalar ise pandeminin gelmesinden son derece memnunlar. Bu pandemi sürecinin dünyanın dijital değişimini hızlandırdığı kesin gözüküyor.

En Fazla Kazanan: Dijitalizm

Pandemi süreci tüm sektörleri olumsuz etkilemişken, özellikle Zoom gibi firmalar onlarca kat büyüdüler. Birçok insan uzaktan görüşmeye, sanal konferanslara ön yargı ile bakarken bu süreçte kullanmayan kalmadı diyebiliriz.

Zoom, WhatsApp, Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal ağlar ile Youtube ve Tiktok gibi video içerik siteleri bu süreçten en karlı çıkanlar oldu.

Pandemi ile ilgili Amerikan Devlet Başkanı D. Trump “Çin Virüsü” söylemini kullanırken, Çin’in de “Amerikan Virüsü” söylemini yaymaya çalışmasına bakılıp, tüm bu uzaktan uzağa laf dalaşının ortasında; kazananların ABD ve Çin olduğunu görünce bu virüsün ortak bir çalışmanın ürünü olup olmadığını da düşünmeden edemiyor insan…

Tüm bunların yanında insanlar pandemi sürecini evlerinde geçirmek zorunda kaldılar. Evlerinde kaldıkları sürede ise herkes online sosyalleşmeye odaklandı. Video konferans toplantılar, görüşmeler, internette surf yapma kat be kat arttı. Hal böyle olunca mobil internet kullanımı da normal zamanda kullanılan internetin 5-10 katı üzerine çıktı. Bu da kişilere kabarık faturalar olarak geri dönme başladı.

Özellikle 4.5G indirme hızına sahip mobil cihazlar, herhangi bir içeriği görüntülemek için mantıken indirme yapıyor. İnternette çok vakit geçirmek de çok fazla indirmeye neden olmaktadır. Telekom şirketleri bu dönemi tam bir fırsat kapısına çevirerek verdikleri reklamlarla da iyiden iyiye sömürü haline getirmiş oldukları için kullanıcı son derece zorlu dönemler geçirmeye başladı.

5G ile Daha Kabarık Faturalar Göreceğiz

4.5G indirme kapasitesi ile 5G indirme kapasitesi arasında ciddi farklar var. 5G’nin sağlığa olan tehlikelerini artık konuşmayan kalmadı. Buna rağmen birçok ülkede 5G baz istasyonları kurulmaya devam ediyor. Birileri inatla dünyayı 5G’ye mahkûm etmek istiyor. 5G demek artan sağlık sorunları ve kabarık telefon faturaları anlamına geliyor.

Halkının ihtiyaçlarını kulak ardı edip küresel firmaların çıkarlarını düşünen iktidarların sonlarını merak ediyorsak bu sıralar ABD’de yaşananlara, geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de yaşananlara ve yine bazı Avrupa devletlerinde yaşananlara bakabiliriz. İnsanlar kendi sağlıklarını, doğayı, hayvanları, çocuklarını büyük şirketlerin borsa değerlerinden çok daha fazla önemsiyor.

Teknoloji her ne kadar hayatımızı kolaylaştırıyor olarak pazarlansa da insanlar orman yaşantısını, doğal beslenip, orman yürüyüşü yapmayı, dalından koparttığı sebze-meyveyi yemeyi daha çok istiyor.

Artık hükümetler olarak uzay macerasını bir kenara bırakıp “Yeni Dünya Düzeni” hayalleri yerine “Doğal Dünya Düzeni”ne doğru geçmeliyiz. SpaceX’in uyduları tarafından çevrelenmiş bir dünya yerine buzulları erimeyen, ormanları yok olmayan, doğal sebze ve meyveyi dalından koparıp yediğimiz bir dünyada yaşamalıyız.