Siber Vatan söylemi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından piyasaya sürüldü ve dillere pelesenk olmaya başladı.

Twitter’ın 7340 hesabı kapatıp iddia olarak da ortaya; hesapların yaptıkları paylaşımlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Partiyi olduğundan büyük ve güçlü göstermeyi amaçladığını attı. Yetmemiş gibi şeffaflık diyerek hesap bilgilerini ve içeriklerini de kamuoyuyla paylaştı. Tabi biz de boş durmadık ve söz konusu hesapları alıp inceledik, gerçekten böyle mi diye. Hesap bilgilerine baktık, paylaşımlarına baktık, etiketleri gözden geçirdik. Sonuçta ne çıktı karşımıza dersiniz… Kocaman bir yalan, kocaman bir algı!

Twitter’ın kapatarak blog açıklamasında AK Parti lehine çalıştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı olduğundan daha güçlü gösterme gayretinde olduğunu iddia ettiği hesapların, Ocak 2020’de 859.516 tweet ve retweet attığı, bunların yaklaşık 500.000’inin EYT, çek ve ceza indirimi konularında talep tweetleri olduğu, 724 tanesinin AK Parti, 1672 tanesinin de Recep Tayyip Erdoğan hesabının retweeti olduğu görüldü. Yani atılanlar destek ve manipülasyon tweetleri değil, insanların ihtiyaçlarını dile getirmek için attığı gündem tweetleri, istek tweetleri…

Twitter yaptığı bu hareket, kocaman bir fiyaskodan ibaret. İnsanlar Twitter üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. EYT, kadro, ceza indirimi konularını dile getiriyorlar fakat Twitter ne yapıyor, onların bu haklarını ellerinden alıyor. Türkiye Cumhuriyeti özgür ve demokratik bir ülkedir. İnsanlar seslerini duyurmak için sosyal medyayı kullandıkları kadar CİMER’i de kullanıyorlar. Devlet yetkilileri her gelen CİMER başvurusuna yetişebildikleri oranda cevap veriyor, talepleri dikkate alıyorken Twitter’ın bu kişileri engellemesi tam bir fiyasko. Komik bir durum değil ama gülünesi bir durum…

Siber Vatan Tabiri

Bu olayın üzerine dikkatlerini Twitter’a veren Cumhurbaşkanlığı, yapılanın bir siber terör olduğunun kanaatine vardığına inanıyorum ki Siber Vatan tabirini gündeme getirdi. Siber Vatan’ı önümüzdeki günlerde daha fazla duyacağımıza şüphem yok ve benim sürekli dile getirdiğim BlockChain teknoloji ile kurulan bir devlet yapılanmasına doğru evirileceğini de umut ediyorum.

Siber Vatan demek, devletin siber âlemdeki karşılığı demektir ve fiziki devletin muhafazası ne kadar lüzumlu ise siber devletin muhafazası da o denli lüzumludur. Asker millet olmanın gururunu yaşayan Türk halkı, artık sadece cephede elinde silahla değil, siber âlemde de klavyesiyle, aklıyla, hissiyle, stratejisiyle savaş verecektir. Manipülasyon, spekülasyon, algı ve korku ile kitleleri yönetmeye çalışan; isimsizler, suratsızlar, karaktersizler diye isimlendirilen kim varsa tespit edip gerekli hukuki süreçlerin başlatılmasına destek olacaktır.

Devlet trollerle yönetilmez diyenlerin trollük yaptığı bir dünyada gerçek kimliklerimiz ile siber âlemde de sıkılmadan ve usanmadan devletimizi muhafaza etmeye, devlet yetkilerimizi ve kurumlarımızı korumaya devam edeceğiz.

Siber Vatan tabirinin kullanılmasının bir güzel tarafı ise, devletin artık siber âlemi daha ciddiye aldığının bir kanıtıdır. Önümüzdeki günlerde; sosyal ağlara ilişkin ciddi hukuki yaptırımların masaya getirilmesini, özellikle Türkiye’de yayın yapan sosyal ağların sunucularını Türkiye sınırlarında barındırması ve devletin şirket içinde bir temsilci bulundurmasının gündemi çokça meşgul edeceğini umuyorum. Bununla da yetinmeyerek yerli ve milli sosyal ağ teknolojilerinin geliştirilerek uluslararası alanda büyük sosyal ağlara rakip olmasını diliyorum.