Bugün, çocuğunun elinden telefon düşmeyenlerin okuması gereken bir konuyu ele alacağız. Küçük yaştan itibaren özellikle anneler, yemek yediremedikleri zaman çocukların eline telefonu verip; YouTube'u açıyor. Fakat kontrol edilmeden izlenen videolar, YouTube ve diğer sosyal medya ağları büyük tehlikelerle dolu. Son dönemlerde şikâyetlerin artması ile YouTube'u yakından incelemeye başladığımızda; son derece vahim sonuçlarla karşılaştık. YouTube'da özellikle çocuk içeriklerinin pedagojik olarak hiç de uygun olmadığı görülüyor. "Aman çocuğum uslu dursun, aman çocuğum yemek yesin" diyerek ellerine tutturduğumuz telefonlar aslında bizi çocuğumuzdan kopartıyor. Özellikle ev hanımı annelerin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi çocuğun eline telefon verip ev işlerine yoğunlaşmalarıdır. Bu sırada çocuk YouTube'dan istediği içeriği izliyor fakat kendisi için yararlı veya zararlı olup olmadığını bilmediği veya ayırt edemediği için de her videoyu izliyor. Bu videolar yakından incelendiğinde; aralarında olumsuz içerikler barındıran videoların da çok olduğunu görüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaptığı bir çalışma sonucunda birçok YouTube kanalının pedagojik olarak uygun olmadığı, zararlı içerikler barındırdığı kanaatine vararak kanallar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu kanalların içerisinde bulunan videoların başlıklarından bazıları şunlardır: "Annem başka biri için ailemizi terk etti", "Eski sevgilimi yeniden kazanmak için hamileymiş gibi davrandım", "15 yaşında hamile kaldım". Başlıklarından bile görüldüğü üzere YouTube videoları son derece tehlikeli içeriklerle dolu.

Teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde tamamen teknolojiden uzaklaşın demiyorum ama kontrollü bir şekilde kullanmak, zararlı içerikleri engelleyip faydalı içerikleri izlemek daha doğru olacaktır. Güvenli internet yetişkinler için dahi son derece önemli iken bu durum çocuklar için çok daha fazla önem arz ediyor. Çünkü geleceğimizi inşa edecek olan miniklerimiz ve gençlerimizin uluslararası güçler tarafından organize edilmiş, subliminal mesajlar yüklenmiş videoları izlemeleri; bilinçaltına yerleşecek mesajlar sonrasında kültürel deformasyona neden olacaktır. Sonucunda çocuklar bağlı oldukları toplumun değerlerinden kopacak, bu durum sadece kültürel deformasyon değil psikolojik gelişimlerine de olumsuz yönde etkileyecektir.

Dijital yetimler yetişiyor

Özellikle kapitalist sistemlerinin gelişmesiyle çalışan kadın olmak; anne veya ev hanımı olmaktan üstün görülmeye başlanmış, annelik mesleği ve ev hanımlığı mesleği ikinci plana itilmiş, küçük görülmeye başlanmıştır. Gününün büyük kısmını işte geçiren anne-baba eve geldikten sonra yorgunluktan bitap düşmüş oluyor. Çocukla yeteri kadar ilgilenemiyor. Bu durum da çocuklarda anneden-babadan kopma, farklı arayışlar içine girme ile sonuçlanıyor. Çocuklar sosyalleşme ihtiyacı hissediyorlar. Bu sosyalleşme ihtiyaçlarını da sosyal medya ve dijital iletişim araçlarından sağlamaya çalışıyorlar. Kendi ananesi ve kültürel genetik kodları ile büyümeyen çocuklar farklı toplumların dezenformasyon amaçlı ürettiği müzik ve kültür ticaretinin bir parçası olarak büyümeye başlıyorlar. Özellikle Kore'nin dünyaya yaydığı Kpop çocuklarımızı tehdit ediyor. Tamamen sömürgeci bir anlayışla kurulmuş ve müzik şirketlerinin başta Koreli müzisyen gençler olmak üzere herkesi sömürdüğü bir sistem...

Özellikle 13-18 yaş aralığındaki kızların dinlediği Kpop müzik türü sadece bir müzikten ibaret değil. Büyük kapitalist şirketlerin sömürü aracı olarak kullanılıyor. Hem Kpop müzisyenleri hem de dinleyicileri sömürülürken bizim çocuklarımız şarkı içine yerleştirildiğine inandığım subliminal mesajlar ve ses dalgaları sayesinde psikolojik olarak ele geçiriliyor. Her biri birer Kore askeri haline geliyor ki Kpop’da dinleyicilere A.R.M.Y deniyor. Bunun neden böyle dendiği de düşünmek gerekli…

Aileler çocuklarımızı takip etmeli, izlediklerini en az defa izlemeli ve içeriği kontrol etmeli, çocuk içerikli kanallar hakkında olumsuz yorumlar olup olmadığını internetten araştırmalı, olabildiğince çocukları internetten uzak tutmalıdır.