Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında ipler koptu.

WAGNER RUS YÖNETİMİNE KARŞI
Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" dedi.

Prigozhin daha önce de mühimmat eksikliğini gündeme taşıyarak, gerekli yardımı almazlarda Bahmut'tan çekileceklerini açıklamıştı. Prigozhin son olarak Rus yönetimini karşısına aldı.

Rusya'daki Wagner ayaklanması başta ABD basını olmak üzere dünya basınında geniş yankı buldu.

The Economist dergisi Prigozhin hakkında bir analiz yayınlayarak "Onu Putin yarattı. Rusya'nın yeni devlet başkanı mı olacak?" sorusunu sordu.

El Cezire ise "Wagner şefi, Rusya'nın üst düzey askeri liderliğini devirme sözü verdi" başlığı ile verdiği haberinde 

"Rusya, Wagner çetesinin lideri Yevgeny Prigozhin'i silahlı iç çatışma çağrısı yapmakla suçladı." ifadelerine yer verdi.

Haberde Moskova sokaklarının sakin olduğu bilgisine yer verilirken önemli merkezlerde üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı kaydedildi:

MOSKOVA SAKİN
“Moskova sokaklarında zırhlı askeri personel araçları görülüyor. Ancak genel olarak, insanlar başkentin şu anda oldukça sakin göründüğünü bildiriyor. Bunun nedeni muhtemelen başkentte güvenlik önlemlerinin artırılmış olması ve en önemli tesislerin tamamının koruma altına alınmış olmasıdır” dedi.

CNN İnternational "Rusya, Wagner'i "silahlı isyana" teşvik etmekle suçladı" başlıklı haberinde Putin'in açıklamalarına yer verdi:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner ayaklanması ülkeyi krize sürüklerken, "ihanet yolunda" olanların veya silahlı isyancıların "cezalandırılacağı" konusunda uyardı.

UZUN SÜRELİ HUSUMET ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ
ABD'li New York Times gazetesi ise Wagner ve Moskova yönetimi arasındaki çatışmayı "uzun süren bir kan davası" olarak yorumladı. "Uzun süredir devam eden bir kan davası, açık çatışmaya dönüştü" başlığını kullanan gazete "Bay Prigozhin ile Rus ordusu arasında Ukrayna'daki savaşla ilgili uzun süredir devam eden husumet, şimdi açık bir çatışmaya dönüştü ve 16 ay önce Ukrayna'yı işgalini başlatmasından bu yana Bay Putin'in otoritesine en büyük meydan okumayı oluşturdu." ifadelerine yer verdi.

PUTİN'DEN İSYANI BASTIRMA EMRİ
Washington Post gazetesi ise "Putin, Wagner grubunu 'isyanı' durdurmaya çağırdı, organizatörlerin cezalandırılacağını söyledi" başlığı ile verdiği haberinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ihaneti ve ulusuna yönelik bir tehdidi gerekçe göstererek, orduya Wagner'in paralı asker patronu Yevgeniy Prigozhin liderliğindeki bir isyanı bastırma emri verdiğini söyledi. Rus Silahlı Kuvvetleri ve diğer devlet kurumlarının durumu istikrara kavuşturmak için "gerekli emirleri aldıklarını" söyleyen yetkili, "kararlı eylemler" sözü verdi" ifadelerine yer verildi.

Wall Street Journal "Putin Orduya Prigozhin'i bastırma emri verd, buna "ihanet" dedi" başlığı ile okurların karşısına çıktı.

ABD, Irak Meclisi'nin eş cinsel ilişkileri suç kapsamına alan tasarıyı onaylamasına tepki gösterdi ABD, Irak Meclisi'nin eş cinsel ilişkileri suç kapsamına alan tasarıyı onaylamasına tepki gösterdi

İngiliz Guardian "Putin, 'silahlı isyanın' arkasındakilerin cezalandırılacağını söylüyor" başlığı ile verdiği haberde Putin ve Prigozhin'in açıklamalarına yer verildi.

The Telegraph gazetesi ise başlığında Putin'in sözlerine yer verdi:

"Putin: Bu silahlı isyan vatana ihanettir ve ölümcül bir darbedir "

Ülke genelinde cuma gecesinden bu yana yüksek alarm durumuna geçildiği yazan gazete Rusya'nın ana istihbarat servisi FSB'nin de Prizgozhin hakkında dava açtığını belirtti. 

PUTİN BÜYÜK BİR ASKERİ KRİZLE BAŞ BAŞA
Politico ise Putin'in büyük bir askeri krizle baş başa olduğunu yazarak "Putin krizde: Wagner şefi Prigozhin, Rus askeri liderliğine savaş ilan etti" başlığını kullandı.

"Rus paralı asker lideri Yevgeny Prigozhin'in Kremlin yetkililerinin binlerce askerini öldürdüğünü iddia ederek Moskova'nın kendi savunma bakanlığına savaş ilan etmesinin ardından Vladimir Putin büyük bir askeri krizle karşı karşıya."

Amerikan NBC News'te 'Silahlı isyana' teşvik etmekle suçlanan Wagner şefi için tutuklama emri verildi" başlığı ile yer alan haberde  "Rus yetkililer Moskova'da güvenliği artırdı ve Wagner Grubu başkanı Yevgeny Prigozhin hakkında adli soruşturma başlattı" denildi.

Financial Times "Rusya, Wagner paralı asker grubu liderini 'silahlı ayaklanma' planlamakla suçluyor" başlığı ile gelişmeleri okuyucularına duyurdu. Haberde Prizgozhin'in "kötü bir şöhrete sahip açık sözlü bir asker" olduğu kaydedildi.

Financial Times Moskova'nın kalkışmayı çok ciddiye aldığını belirten Financial Times şu ifadelere yer verdi:

"Her iki taraf da iddiaları için yetersiz kanıt sunsa da, Rusya'nın alışılmadık tepkisi Kremlin'in potansiyel tehdidi ciddiye aldığını gösterdi. Normalde savaş ağasının adını anmaktan titizlikle kaçınan devlet televizyonu, haberleri özetlemek için acil bir yayın yaparken, toplum içinde nadiren konuşan iki üst düzey general, Wagner'in savaşçılarını geri çekilmeye çağırdı."