ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, YKS 2023 sınav sonuçları bugün duyruldu. Sınav sonuçlarının ardından adayların odak noktası YKS tercih kılavuzuna yöneldi. 2023 YKS tercih kılavuzunun açıklandı mı? Tercihler ne zaman başlıyor? Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? İşte YKS tercihleri ile ilgili bilgiler..

2023-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Peki üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanlardan altın niteliğindeki tavsiyeler.

1- AZ TERCİH YAPMAYIN
Toplamda 24 tercih hakkınız bulunmaktadır. Bu hakkı tamamını kullanarak şansınızı artırabilirsiniz. Tek puan türünde tercih yaparken, listenizi öncelikle en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralamanız önemlidir. Tercih listesinin isteklerinize ne kadar uygun olduğunu gözden geçirmeniz gerekmektedir. Ölü tercih kavramı bir efsanedir, bu yüzden listenizde boşluk bırakmamalı ve tercihleriniz isteklerinizle örtüşmelidir.

Yerli ve milli eğitim müfredatı programını kimler engellemek istiyor? Yerli ve milli eğitim müfredatı programını kimler engellemek istiyor?

2- KILAVUZU BİR KENARA ATMAYIN
Tercih sürecinde, tüm adayların en önemli rehberi ÖSYM tarafından yayımlanan 'Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'dur. Ancak uzmanlar, adayların bu kılavuzu yeterince incelemediğinin altını çiziyor. Kılavuzun yeterince incelenmemesi nedeniyle yükseköğretim programlarının özel koşulları da göz ardı ediliyor. Sonuç olarak, özel koşul gerektiren bölümlerle ilgili sıkça hatalar yapılabiliyor.

3- ÜNİVERSİTE DEĞİL MESLEK SEÇİN
Bilincindeyiz ki, okuyacağınız üniversite ve çevre, önemli etkenlerdir. Fakat sadece bu sebeple istemediğiniz bir mesleği seçmeniz, uzun dönemde size mutsuzluk yaşatabilir. Bu nedenle hayalinizdeki mesleğin eğitimini alacağınız üniversiteleri tercih etmeniz önemlidir.

4- BAŞKALARININ DENEYİMİ TEK KISTASINIZ OLMASIN
Önemli hayat kararlarını alırken, başkalarının deneyimlerinden yararlanmak doğru bir yaklaşımdır. Ancak, bir bölümü sadece başkalarının söylediği için araştırmadan tercih listesine eklememelisiniz. Kurumları ve bölümleri sosyal medyadan ve mümkünse yerinden mutlaka inceleyerek daha sağlıklı bir karar vermeniz önerilir.

5- YETKİN OLMAYAN ‘UZMAN’LARA DİKKAT
Hayatınızın belki de mihenk taşı olacak bu önemli kararı verirken yanlış bir yönlendirme, yıllarınızın boşa gitmesine neden olabilir. Bu nedenle, mutlaka profesyonel kariyer danışmanlığı veren uzmanlar eşliğinde karar almanız önemlidir. El yordamıyla tercihler yapmak ileride sizi mutsuz edebilir. Doğru tercihler yapmak, hayallerinizi yaşamanıza fırsat tanır. Rehberlik öğretmeni ve gerçek eğitimciler gibi size destek sağlayacak kişilere danışmaktan emin olun. Yetkin olmayan 'uzman'lara dikkat edin.

6- PUANA ODAKLANMAYIN
Bazı adaylar başarı sıralamasına göre değil, puanlara göre tercih yapacaklarını düşünüyor. Oysa adayların yükseköğretim programlarının başarı sıralamalarını dikkate almaları gerekiyor. Ancak alt sıralarda mücadele eden öğrencilerin bölümlerin taban puanlarına da dikkat etmeleri önemlidir.

7- TERCİH ARALIĞI DARALMAMALI
Uzmanlar, geçmiş yıllarda adayların tercihlerini başarı sırasının yüzde 50 üstünden başlatmalarını ve yüzde 100'ün altına kadar inmelerini öneriyordu. Ancak bu yıl, her puan türü için tercih listesini çok üstten ve çok alttan oluşturmanın daha uygun olacağını belirtiyorlar. Örneğin, 100 bininci sıradaki bir adayın 20-30 binlerden tercihlerine başlaması ve 200 binlerin altına inmesi öneriliyor. Bu strateji, her puan türü için uygulanmalıdır. Geniş bir tercih aralığı, adayları sürprizlere karşı koruyabilir ve belki de avantaj sağlayabilir.

8- EK YERLEŞTİRMEYİ İKİNCİ ŞANS OLARAK GÖRMEYİN
Puanınız ve sıralamanız, istediğiniz şartları sağlamıyorsa, 'ek tercihlerde kendime yer bulurum' düşüncesinden uzak durun. Uzmanlara göre, ek yerleştirmede şans genel yerleştirmeye göre azalıyor. Ayrıca, ek yerleştirmede program çeşitliliği nitelik ve nicelik bakımından daha yetersiz hale geliyor. Bu nedenle, kontenjanını doldurmuş ancak kayıt kaçağı nedeniyle boş kalmış programları tercih etmek için o programın oluşan taban puanından daha iyi bir puana sahip olmak gerekiyor.

9- DÜNYANIN SONU GİBİ YAKLAŞMAYIN
Geçmişte üniversite mezunu olan kişiler meslek sahibi olur ve ömür boyu aynı alanda ilerlerlerdi, bu nedenle üniversite tüm hayatın belirleyicisiydi. Ancak günümüzde meslekler arası işbirliği ve geçişler arttı. Üniversiteler, tıpkı ABD'de olduğu gibi daha çok gençlere genel kültür ve yaşam becerileri sunan merkezlere doğru evriliyor. Bu nedenle üniversite, son değil, ilk basamak ve asla dünyanın sonu değil...

10- İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ ASLA YAZMAYIN
Tercihlerinizi yaparken en çok istediğiniz programı en üst sıraya, daha sonra arzu ettiğiniz bir programı ikinci sıraya yazın. Özetle, dört kategoride tercihler yapabilirsiniz. İlk sıralara 'hayal' olarak gördüğünüz yüksek tercihleri, ikinci bölüme biraz yüksek 'sürpriz' programları, üçüncü bölüme size en yakın olan 'muhtemel' tercihleri, son sıralara da sıralamanızın biraz altında kalan tercihleri 'güvenli bölge' olarak ekleyebilirsiniz. Ancak ne olursa olsun, istemediğiniz ve yerleştiğinizde mutsuz olacağınız bir bölümü asla listenize almayın.

TERCİH TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?
Tercihlerin alınmasının ardından adayların yerleştirme sonuçları açıklanacak ve boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme dönemi başlayacaktır. ÖSYM'den gelen açıklamaya göre bu yıl tercih işlemleri 27 Temmuz 2023'te başlayacak ve 8 Ağustos 2023 tarihinde son bulacak.