Ticaret Bakanlığı tavuk ihracatına yasak getirmeye hazırlanıyor Ticaret Bakanlığı tavuk ihracatına yasak getirmeye hazırlanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısı sonrası Bakan Işıkhan yeni asgari ücret tutarını duyurdu. Yeni asgari ücret yüzde 34'lük bir zamla net 11 402 TL olarak uygulanacak.

Asgari ücret zammı sonrası iş dünyasından gelen ilk tepkilerde kritik mesajlar yer aldı.

AVDAGİÇ: GELİR VERGİSİ DİLİMİ, KIDEM TAZMİNAT TAVANI VE SGK ÜST LİMİT ÇARPANI

İTO Başkanı Avdagiç, "Yeni asgari ücret çalışma hayatımızın paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanın alım gücünün, enflasyonun üzerinde bir refah artışı ile korunması memnuniyet verici. Diğer yandan, bu pakette üç konunun daha yer almasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.

Birincisi, 'Gelir Vergisi dilimlerinin' asgari ücret artışı ve son 5 yılda yaşanan kayıplar dikkate alınarak güncellenmesi, İkincisi 'kıdem tazminatı tavanının' enflasyon kadar yükseltilmesi. Üçüncüsü ise 'SGK üst limit çarpanının' evvelki oranlara çekilmesidir" yorumunda bulundu.

ASKON: ARTIŞ ZAMLARLA ERİMEMELİ

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, asgari ücret tespit komisyonu tarafından 1 Temmuz’dan itibaren 11 bin 402 tl olarak uygulanacağı belirtilen asgari ücret miktarını işverenler olarak bekledikleri bir oran olarak gördüklerini, bu artışın zamlar karşısında eritilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle enflasyonla sıkı bir mücadele içerisine girilmesi gerektiğini söyledi. 

ASKON  Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;
Çalışanların refah seviyesinin artırılmasının temel koşulu enflasyonla mücadeleden geçiyor. Asgari ücreti ne kadar artırırsak arttıralım enflasyonu tek hanelere çekmediğimiz sürece insanlarımızın refah seviyesi de artmıyor. İşverenler olarak asgari ücret tespit komisyonunun 11 bin 402 TL'lik açıklaması beklentilerimiz arasındaydı. Yüzde 34’lük ara artışla yıllık yüzde 107 artış olmuş oldu. Beklenilen artış oldu diyebiliriz. Lakin bu artışın anlamlı olabilmesi kesinlikle fiyat istikrarının sağlanarak öngörülebilir bir ekonomik düzenin sağlanmasına bağlı. Bu nedenle yeni asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyor, bu artışın enflasyon rakamlarının tek hanelere inmesiyle anlam kazanacağını belirtiyoruz.