BAE ziyareti sonrası dönüş yolunda soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede “Asgari ücret artışı zaten yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter" dedi.

ASGARİ ÜCRETE 'TEK' ZAM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şu anda çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önümüze koyacak. Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz." dedi.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 1 Aralık'ta yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Işıkhan'dan gelen bu açıklamalar sonrası asgari ücrette zam hesapları yeniden yapılırken, SGK Uzmanı Özgür Kaya, en yüksek beklentisinin yüzde 50 artış yönünde olduğunu belirterek, hesapladığı net asgari ücret rakamını paylaştı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücret bundan iki yıl öncesine kadar yılda bir kez belirlenmekteydi, iki yıldan bu enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişlerden dolayı 6 ayda bir olacak şekilde asgari ücrete zam güncellemesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına istinaden 2024 yılında da daha önce olduğu gibi asgari ücrete yılbaşında tek zam yapılması planlanıyor.

11 Aralık'ta İşvereni temsilen Türk-İş, hükümet kanadından yetkililer ve 5'er komisyon üyesi olmak üzere 15 üyenin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasıyla 2024 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU'NDA BİR İLK YAŞANACAK
Bu yılki toplantıya işçiler de oturacak. İşçi kanadını temsilen yetkili olan konfederasyon Türk-İş Mali Sekreteri, Yolİş Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında, bir sağlık işçisi, bir kasiyer, bir enerji işçisi, bir de karayollarında kar temizleyen taşeron işçiden oluşan heyetle katılacak. Türk-İş komisyon heyeti hafta başında kendi aralarında bir toplantı yapacak, işçileri kamuoyuna tanıtacak.

Asgari ücret belirlenirken bir önceki yıl ve gireceğimiz yeni yılda enflasyon beklentileri önemli bir parametre olarak ele alınır.

Uzmanlar 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 45-50 bandında ve bir önceki yılda enflasyon yüzde 68 olduğuna dikkat çekerek ortaya 5 farklı zam senaryosu koyuyor;

Bakan Şimşek'ten 'kayıt dışılıkla mücadele' mesajı Bakan Şimşek'ten 'kayıt dışılıkla mücadele' mesajı

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELECEK?
Asgari ücrete yüzde 30 zam: 2024 asgari ücret 14.882 TL
​Asgari ücrete yüzde 35 zam: 2024 asgari ücret  15,392 TL
Asgari ücrete yüzde 40 zam: 2024 asgari ücret 15,962 TL
Asgari ücrete yüzde 50 zam: 2024 asgari ücret 17,103 TL
Asgari ücrete yüzde 55 zam: 2024 asgari ücret 17,673 TL