Ülkemizde askerlik kutsal bir görev olmakla beraber, her Türk vatandaşı erkeğin yapaması gereken zorunlu bir görevdir. Ülkemizde askerlik görevi ikiye ayrılmaktadır. Bunlar, Bedelli ve yükümlü askerlik olarak adlandırılmaktadır. 

20 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına sahip her erkek vatandaş askerliğe gitmek zorundadır. Lisans, Yükseklisan,Doktora yapan kişiler askerlik sürelerini tecil ettirebilirler.

Sağlık sorunları, kilo vb. gibi durumlarda ise kişi heyet raporu alarak askerlikten muaf olur.

Bedelli olarak görevini icra edecek askerler, bedelli ücretlerini yatırdıktan sonra çağırılmaları halinde 27 gün askerlik yapmaktadırlar.

Yükümlü askerlerin ise zorunlu görev süresi 6 aydır. İsteyen kişiler altı ay zorunlu görev süresinin üzerine, ikinci altı aylık görevi de yapabilirler. İkinci altı aylık görevde bulunan askerlere maaş ödemesi de yapılmaktadır.

ASKERE GİDERKEN NERELERE BAŞVURULMALIDIR?

Askere gidecek kişi ilk önce e-Devlet üzerinden 'yoklama başvurusu'nu tamamlaması gerekir.

Yoklama başvurusu tamamlanan asker adayları ardından sağlık kontrolleri için bağlı oldukları 'aile hekimlikleri'ne gitmeleri gerekmektedir. Askerlik başvurusu olduğu için her hangi bir randevuya ihtiyaç yoktur.

Sağlık kontrollerini de tamamlayan adaylar ardından 'askerlik yapabilir' belgesini aldıktan sonra, yine e-Devlet'ten hizmet tercihini yapar. Hizmet tercihini de başarıyla tamamlayan adaylar, ASAL (Askeralma Genel Müdürlüğü)'ın belirlediği tarihlerde birliklerine katılır.

YEDEK SUBAY VE YEDEK ASTSUBAY NEDİR?

KPSS 2024 başvuruları başladı KPSS 2024 başvuruları başladı

Yedek Subay, dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.

Yedek Astsubay, iki yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek Astsubay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve Astsubay Astçavuş rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.

Yedek Subay veya Yedek Astsubay olarak askerlik yapmak isteyen kişiler askerlik başvurusu yaparken 'Yedek subay olmak istiyorum' veya 'Yedek Astsubay olmak istiyorum' seçeneğini işaretlemelidirler. 

İsteyenler, Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden daha detaylı bilgi edinebilir.