Tesettürle özdeşleşen 'ehram'a dünyevi dokunuş! Moda adı altında milli ve manevi değerlere hakaret ettiler

BAYBURT'TA BİR GARİP DEFİLE

Skandal program, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde gerçekleşti.
’Harman Sonu’ adı verilen program, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ile İyilik İçin Sanat Derneği’nin işbirliğiyle başlatılan ’Sanatçı Yerleştirme Programı’ dahilinde ağırlanan Loya Kader Öztürkmen’in ’Eleğin Hafızası’ isimli sergisinin açılışıyla başladı. Dr. Feride Çelik’in küratörlüğünü üstlendiği, Loya Kader Öztürkmen’in yöreye özgü bitkileri kullanarak yaptığı 13 farklı eleğin yer aldığı sergide davetliler eser sahibinden bilgiler alarak, elekleri incelediler.

Sergiyi inceleyen konuklar daha sonra Loru Han önünde gerçekleşen Ehram defilesini izlediler. Bayburtlu kadınların giydiği ve tesettürle özdeşleşen yöresel giysi olan ehramı sözde günümüz kıyafetlerine uyarlayarak tasarlayan modacıSeren Erdoğan’ın ’Ehram’ın Sırrı’ defilesi, büyük tepki topladı.

Anadolu’nun güzelliklerini tüm dünyaya yaymak, kültür derinliğini görünür kılmak maksadıyla bugün 3 farklı program tertip ettiklerini söyleyen müze kurucusu Kenan Yavuz, "Bugün harman sonu programımızda 3 farklı etkinlik gerçekleştirdik. Amacımız Anadolu’nun güzelliklerini, tüm dünyaya duyurmak, kültür derinliğimizi görünür kılmak. Biraz önce ’Eleğin Hafızası’ adını verdiğimiz çalışmamızla elek sergimizi açtık. Bayburt’un çok önemli bir değeri olan ehram, sanatçı Seren Erdoğan tarafından tasarlandı, hazırlandı. Bayburt Üniversitesi öğrencilerinin sunumuyla birazdan defilemizi izleyeceğiz. Ardından Burcu Hancı ve Dilan Dereli’nin ’Bozkırın sesi Anadolu Ezgileri’ konserini dinleyeceğiz, böylece harmanımızı kapatmış olacağız" dedi.

Ehramın yöresel ve dini bağlamından kopartılarak; dünyeviliğin önemli kalemlerinden modaya uygun tasarlanması büyük tepki aldı.

 Haksöz Haber, skandala tepki gösterdi ve olayın mahiyetini açıklayan bir yorum-haber yayımladı:

Yıllar evvel Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser için Bayburt'a gelmiş. Şehrin ileri gelenleri salon boş kalmasın, ayıp olmasın diye bütün Bayburtluları ve Bayburt'un köylülerini konsere davet etmişler. Konser icra edilmiş. Konser esnasında salondan çıt çıkmamış.

Gazeteciler konser sonrasında konserden çıkan bir Bayburt'un bir köylüsüne izlenimini sormuşlar. ‘’Gasteci bey’’ diye başlamış köylü boynunu bükerek: ‘’Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi...’’

Bayburt, Anadolu’nun en muhafazakar şehirlerinden birisi şüphesiz. Nüfusu sebebiyle çok gündemde yer edinmeyen Bayburt hakkında yukarıdaki hikaye yıllardır anlatılır. Bayburt’un değerler dünyasıyla uzaktan yakından alakası olmayan işler doğal olarak Bayburtlular için zulümdür.

Bu sefer Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser için Bayburt’a gitmedi ancak bir başka akıl dışılık yaşandı. Bayburt’ta düzenlenen 'Harman Sonu' programında podyum kurulup mankenler yürütüldü. Hem de Erzurum-Bayburt yöresinde yüzlerce yıldır kadınların tesettürlerini sağlamak için kullandıkları “ehram” isimli ince eğrilmiş koyun yününden yapılan kadın elbisesi yerlerde sürüklenerek...

Yarı çıplak kadınlar Bayburtlu kadınların ehramını yerlerde sürüklerken orgnizatörler Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ve İyilik İçin Sanat Derneği büyük bir kültür işi becerdiklerini zannediyorlar. Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ise orada hazır bulunarak bu saçmalığa çiçek takdim etmiş! 

Anadolu'nun güzelliklerini tüm dünyaya yaymak, kültür derinliğini görünür kılmak maksadıyla” yapıldığı iddia edilen programın ne Bayburt ile ne de insan ahlakı ile uzaktan yakında alakası yok tabi ki. Devlet Bayburt'tan ne istiyor anlamak zor gerçekten. Bir kere daha Bayburt Bayburt olalı böyle bir zulüm görmedi!

Bayburt’ta sandıkların yüzde 100’ü açıldı! Erdoğan'a rekor oy Bayburt’ta sandıkların yüzde 100’ü açıldı! Erdoğan'a rekor oy

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ İSE HABERVAKTİ'ne YAPTIĞI AÇIKLAMADA PODYUMDA YER ALANLARIN ÖĞRENCİLERİ OLMADIĞINI BELİRTTİ

İşte üniversiteden tarafımıza iletilen açıklama:

Bayburt Kenan Yavuz müzesindeki ehram defilesinde fotoğrafları paylaşılan kişiler üniversitemiz öğrencisi değildir. Öğrencilerimiz defileye 2 gün öncesinde ilgili modacı tarafından davet edilmişse de kıyafetlerin uygunsuzluğu nedeniyle katılmayacakları kendisine bildirilmiştir. Defilede izleyici olarak bulunan bir grup öğrenci ise Erasmus projesi kapsamında şehrimize gelen yabancı öğrencilerdir. Onların organizasyonu da üniversitemize değil başka kuruma aittir. Sadece üniversitemiz misafirhanesinde konaklamışlardır. Ayrıca üniversitemizdeki 2 yabancı uyruklu öğrenci de kendileri defileye katılmıştır.
Defilede fotoğrafları yer alan kıyafetleri sunanlar da profesyonel mankenlerdir. Kesinlikle bu fotoğrafların üniversitemiz öğrencileriyle  bir ilişkisi yoktur.
Fotoğrafların hiçbirinde yer alan öğrencimiz değildir.
Bilginize. Selam ve saygılarımızla

Bayburt Üniversitesi